SLIEDRECHT – Tijdens een drukbezochte nieuwjaarsreceptie van de gemeente Sliedrecht heeft burgemeester Bram van Hemmen (CDA) maandagavond 2 januari 2017 de aanwezigen toegesproken. De bijeenkomst was in het Griendencollege. In zijn speech kondigde Van Hemmen maatregelen aan tegen houders van een wietkwekerij en zette hij het gemeentebeleid neer aan de hand van foto’s van inwoners. Dat was origineel al kreeg je even het gevoel dat ze ons ontvallen waren in 2016. Er stak een ander verhaal achter
Burgemeester Bram van Hemmen tijdens zijn nieuwjaarsspeech. (Foto Sliedrecht24)
In zijn toespraak blikte hij bij aanvang terug op de jaarwisseling en aangerichte vernielingen. Van Hemmen ging nieuwjaarsnacht op pad met de politie, inmiddels een vast gebruik. Van Hemmen: “Net als vorig jaar kunnen we spreken van een relatief rustige jaarwisseling, met een nare brand op de negende verdieping van een flat aan de Valkhof. Gelukkig was deze snel geblust en waren er geen slachtoffers. Daarnaast is er ook nu weer schade ontstaan aan gemeentelijke eigendommen of eigendommen van inwoners. Met name het aantal containerbranden viel op, in totaal negentien sinds oktober. Sommige daarvan hebben zelf meerdere keren in de fik gestaan. Ik merk dat steeds meer mensen hun schouders ophalen en bijna accepteren dat dit vandalisme bij oud & nieuw hoort. Dat zult u mij nooit horen zeggen. De jaarwisseling moet een feest zijn voor iedereen en je blijft met je tengels van andermans spullen af. We doen er alles aan om de schade te verhalen op degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn.”
Vuurwerkoverlast
“Schade en overlast van illegaal vuurwerk hadden we al in oktober. Met name rond het Burgemeester Feitsmapark vonden sommigen het leuk om omwonenden en voorbijgangers op te schrikken met vuurwerk waarbij de term explosief niet misstaat. Ik kreeg onder andere via sociale media veel oproepen om hier iets aan te doen. En dat is moeilijk: je hebt een ‘heterdaadje’ nodig om te kunnen optreden. Maar we zitten niet stil”, aldus Van Hemmen. De gemeente Sliedrecht onderzoekt volgens hem op dit moment de mogelijkheden om deze overlast tegen te gaan. “Want zoals het afgelopen najaar is gegaan, willen we absoluut niet meer. Wordt dus vervolgd.”
‘Damoclesbeleid’
Een ander jaarlijks terugkerend item in zijn speech waren de wietkwekerijen. Van Hemmen: “Vorig jaar vertelde ik in mijn nieuwjaarstoespraak al dat het aantal opgerolde wietkwekerijen in de tweede helft van 2015 af was genomen. Die trend zagen we gelukkig ook in 2016. De aanpak van politie en gemeente werpt zijn vruchten af. Toch blijven we scherp: iedere wietkwekerij levert een potentieel brandgevaar op voor de directe omgeving. Daarom werken we inmiddels nauw samen met netbeheerder Stedin. In november hebben we proefmetingen verricht in Sliedrecht, waarmee we binnenkort eenvoudig op afstand een hennepplantage op kunnen sporen. Een innovatieve aanpak waarmee de pakkans nog groter wordt. Daarnaast zal ik in het eerste kwartaal van 2017 komen met zogenaamd ‘Damoclesbeleid’; dat betekent dat ik als burgemeester tijdelijk een woning of (bedrijfs)pand kan sluiten als er een hennepplantage wordt opgerold. Kortom: deze criminelen – want dat zijn het – zijn nog niet van ons af!”
Foto’s, verhalen en plannen
Op een scherm verschenen vervolgens foto’s van een inwoners van Sliedrecht en daarbijn vertelde de burgemeester aansluitend de rol van deze personen, waarin in het verhaal de gemeente en zijn bewoners naar voren kwam. Hij betrok daarin wat was bereikt en nog op de rol staat in het dorp. Van Hemmen noemde Wout van Rees, Miranda de Groot, Priscilla Kraaijeveld, Rick van de Weg, Jan Huijbers, Gerry Bijkerk, Bobby Oostenrijk, Saskia Vermeij, André en Laura Bokhout, Robin Visser, Kayleigh de Waard, Brigitta Müller en Margret van Schie. “Het is slechts een kleine greep uit alles wat in Sliedrecht is gebeurd in 2016 en wat er nog te gebeuren staat in 2017. Eén ding is zeker: datgene wat we met elkaar doen, is merkbaar voor onze inwoners en ondernemers. We zijn trots op al die Sliedrechters die zich samen met ons inzetten om van Sliedrecht een mooier dorp te maken en Sliedrecht op de kaart te zetten. Trots op de initiatieven die vanuit het dorp worden genomen. Initiatieven uit alle hoeken van het dorp, zowel religieus als niet-religieus”, sprak Van Hemmen. Bezoekers kregen de foto’s en verhalen mee in een speciale krant, die deze week ook huis-aan-huis in Sliedrecht wordt bezorgd. Tot slot zadelde Van Hemmen de bezoekers nog met een raadsel op: “Het stempel SLDRCHT – Groot in Doen! gaat u vanaf nu op meer plekken in Sliedrecht tegenkomen. Meer ga ik er nu niet over zeggen, dat hoort u binnenkort van ons! Na locatie ASVZ en dit jaar het Griendencollege wordt de nieuwjaarsbijeenkomst in 2018 gehouden bij v.v. Sliedrecht.