SLIEDRECHT – In een nieuwsbrief aan omwonenden schrijft IHC IQIP maandag 21 november 2016 over de verhuizing van de kantoren en productie vanuit Kinderdijk en Delfgauw naar de Molendijk in Sliedrecht dat dit gebeurt onder de bestaande vergunning.
IHC aan de Molendijk in Sliedrecht. (Foto Royal IHC)
De verhuizing is in gang is gezet volgens Jan Albert Westerbeek, algemeen directeur van IHC IQIP. “Dit betreft alleen de activiteiten van IHC IQIP die passen binnen de huidige vergunning voor de IHC-locatie in Sliedrecht. Ondertussen loopt ook het nieuwe vergunningstraject”, schrijft Westerbeek, die de nieuwsbrief stuurt om zaken na een aantal vragen te verduidelijken.
Vergunning afwachten
Het leek IHC IQIP wenselijk om het een en ander verder toe te lichten. Westerbeek: “In de procedure voor een nieuwe vergunning worden alle milieuaspecten met betrekking tot de activiteiten van IHC in Sliedrecht inclusief de testpaal getoetst. Wij streven ernaar om eind december de definitieve vergunningsaanvraag ingediend te hebben bij de gemeente.” Vervolgens wordt de aanvraag met de ontwerpbeschikking gepubliceerd. Daarover kunnen belanghebbenden dan hun zienswijze geven. “Pas wanneer duidelijk is dat deze nieuwe vergunning afgegeven wordt, zal de testpaal worden verhuisd”, schrijft Westerbeek. Toch is IHC IQIP er kennelijk zeker van dat de nieuwe vergunning door de gemeente Sliedrecht wordt goedkeurd, anders zou een verhuizing vast zijn uitgesteld.
Excuses
In de nieuwsbrief maakt Westerbeek ook een excuses naar omwonenden. “Wij willen ons excuseren voor de eventuele overlast van het heien op de IHC-locatie Molendijk in Sliedrecht. Deze heiwerkzaamheden waren noodzakelijk voor de aanleg van een nieuwe assemblagehal waarvoor de vergunning in april is verleend”, aldus Westerbeek. Inmiddels zijn de heiwerkzaamheden afgerond.
Mijn reactie gaat totaal niet over het personeel. Die hebben hier helemaal niets mee te maken. Die heistelling staat nu in Kinderdijk, waar ie ook overlast veroorzaakt. Waarom verhuizen naar Sliedrecht als ie al jaren elders staat. Geen enkel onderzoek wordt er gedaan door IHC. Tijdens de enige bijeenkomst afgelopen voorjaar wist de directeur van IQIP niet eens dat de huizen niet onderheid zijn. Tuurlijk zijn het huizen op leeftijd. Maar dat wil niet zeggen dat ze zonder pardon de vernieling in geholpen moeten worden. Ik moet op eigen kosten een bouwkundig rapport laten maken om aan te tonen dat mijn woning in goede staat is. Mijn voor en achtergevel zijn 5 jaar geleden helemaal opnieuw gevoegd, dus geen scheurtje te bekennen.
De arrogantie van het bedrijf om zonder enige toenadering tot de bewoners gewoon de plannen door de strot te duwen, geen enkele poging ondernemen om bijvoorbeeld bij alle omwonenden een bouwkundig rapport op te stellen. Dát is hetgeen wat voor veel boosheid zorgt. Er zijn bewoners in de Kroonstraat en Van der Wielstraat die net weer glad zitten na alle ellende van de dijkverzwaring van een aantal jaren geleden. Ook toen werd de schade die ontstond door het slaan van de damwanden niet vergoed.
Hopelijk begrijpt u nu dat wij als omwonenden helemaal niets tegen het personeel van IHC hebben, en dat dit dan ook totaal niets met deze discussie te maken heeft!
Her bedrijf verhuist van Kinderdijk naar Sliedrecht. In Kinderdijk staan in de omgeving ook allemaal oude (dijk)woningen. Ik neem aan dat daar dan ook schade is ontstaan, maar heb hier nog nooit wat van gehoord.
Klopt, maar als het dus zover is, zit jij als woningbezitter met de gebakken peren. En ik voel ook wel aan dat dit dubbel kan voelen. Mijn zwager werkt bij Royal IHC….
Visser,
Van baan veranderen is nog altijd makkelijker dan je huis verkopen met scheuren in de muur die zijn ontstaan door bedrijfsactiviteiten. Want de bewijslast ligt bij de woningbezitter. Die huizen daar zijn vaak oud en kunnen weinig hebben. Blijft dus een afweging van belangen, maar ik ben het met Annemieke eens dat zolang daar geen medewerker van IHC of politicus woont het er niet best uitziet.
Denk zomaar dat omwonenden het nakijken hebben. Dag woongenot…..