SLIEDRECHT – Sliedrecht gaat naar eigen zeggen als eerste gemeente in Nederland chemisch DNA inzetten tegen auto-inbraken. Dat bericht de gemeente dinsdag 11 oktober 2016.
De gemeente gaat tijdens het Donkere Dagen Offensief de strijd aan tegen auto-inbraken en zet het chemisch DNA in als wapen tegen diefstal.
De inzet van chemisch DNA houdt in dat een auto en diverse onderdelen (zoals airbag, navigatiesysteem en radio) bewerkt worden met een onzichtbare vloeistof met een unieke DNA-code. Deze code kan worden gescand en leidt volgens de gemeente altijd naar de rechtmatige eigenaar.
Noodkreet
De gemeente Sliedrecht begint met een proef in de wijk Sliedrecht-Oost, ten oosten van De Horst, Burg. Van Hofwegensingel en Leeuweriksingel. Uit cijfers van de politie blijkt volgens de gemeente dat daar de meeste auto-inbraken plaatsvinden. Onlangs kreeg de gemeente een noodkreet van inwoner Jesse, van wie zijn auto is gestolen. Hij riep de gemeente op om iets te doen aan de vele auto-inbraken. In 2015 al organiseerde Buurttoezicht-Oost een bewonersavond over het toenemende aantal auto-inbraken. Burgemeester Bram van Hemmen: “Op basis van al die signalen hebben we bekeken hoe we als gemeente kunnen bijdragen aan het terugdringen van het aantal auto-inbraken. Met de inzet van chemisch DNA wordt het voor dieven onaantrekkelijk om te stelen en vervolgens door te verkopen. Dat we de eerste gemeente in Nederland zijn die deze methode gebruiken, geeft aan dat we prioriteit geven aan de bestrijding van deze criminele praktijken.”
Ambassadeurs
De wijkagent gaat op zoek naar ambassadeurs in de wijk, die op hun beurt mensen in hun straat of buurt vragen om mee te doen. Zij ontvangen allemaal een autokit, waarmee ze zelf op eenvoudige wijze het chemisch DNA kunnen aanbrengen. Een autokit kost normaal gesproken 69.50 euro, maar de gemeente betaalt het grootste deel. Inwoners betalen hierdoor slechts 15 euro voor een autokit. Ondertussen spreekt de gemeente met de automerkdealers in Sliedrecht over hun mogelijke bijdrage aan het traceerbaar maken van auto’s, door middel van het graveren van kentekens achterop airbags.
‘Niets te halen’
Het chemisch DNA moet het dievengilde afschrikken. Burgemeester Van Hemmen: “Hiermee willen we duidelijk maken dat hier in Sliedrecht niets te halen valt. Er gaat dus een preventieve werking van uit. Als de proef aanslaat, willen we chemisch DNA in de toekomst op meer plaatsen in Sliedrecht inzetten.” Na Sliedrecht, beginnen ook de gemeenten Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht binnenkort ook met de inzet van chemisch DNA op auto’s.
Kortingsvoucher
Inwoners uit de betreffende wijk die ambassadeur willen worden, kunnen contact opnemen met wijkagent Hans van Schaik, via hans.van.schaik@politie.nl. Voor inwoners van de andere wijken in Sliedrecht komt er binnenkort een kortingsvoucher beschikbaar, zodat zij de autokit met korting kunnen aanschaffen.