CDA is boos en bezorgd én wil snel opheldering

SLIEDRECHT – Het CDA Sliedrecht wil de hoed en de rand weten van het college van B & W over het aantal meldingen van kindermishandeling, huiselijk geweld en wachtlijsten in Sliedrecht. De partij is geschrokken van de cijfers, die wel via de media (o.a. Sliedrecht24-red.) bekend zijn gemaakt, maar pas eind augustus door de verantwoordelijke wethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) met de gemeenteraad zijn gedeeld.

Fractievoorzitter Ton Spek (CDA) baalt er van dat de wethouder niet of laat de cijfers met de raad deelt. Zijn partij wil een organisatorische, bestuurlijke en politieke duiding en / of reflectie van het college over de brief ‘stand van zaken wachtlijsten Veilig Thuis’.

In Sliedrecht waren in een half jaar tijd tientallen meldingen. Daarover berichtte Sliedrecht24.

Deze regiocijfers werd 15 augustus 2016 bekendgemaakt. Expliciete cijfers van Sliedrecht werden niet meteen gegeven, maar moeten volgens Spek bij wethouder Visser bekend zijn. Niet alleen heeft het CDA vragen over inmiddels ‘uitgelekte’ cijfers over het aantal meldingen van kindermishandeling, huiselijk geweld en wachtlijsten in Sliedrecht. “Op basis waarvan worden meldingen van huiselijk geweld en/of kindermishandeling gecategoriseerd als ‘urgent’ of ‘niet urgent’? Welke (aanvullende) maatregelen zijn nodig om zo snel mogelijk – en niet pas tegen het einde van het jaar – aan de wettelijke termijnen van triage en onderzoek te kunnen voldoen. Welke inspanning pleegt de Sliedrechtse vertegenwoordiging in het Algemeen Bestuur om deze ‘niet verteerbare situatie’ van huiselijk geweld en kindermishandeling onmiddellijk te doen ophouden?”, wil Spek onder meer weten.

Wachtlijsten
Al op woensdag 4 mei 2016, vrijdag 10 juni 2016, donderdag 14 juli 2016 en laatst half augustus 2016 is er volgens Spek door de Serviceorganisatie melding gemaakt aan de wethouders van het ontstaan van wachtlijsten. Spek: “In de brief augustus worden de maatregelen opgesomd met de vermelding ‘dat de extra middelen niet voldoende zijn om aan de wettelijke(!) termijn van 10 dagen (waarbinnen na triage een onderzoek moet zijn afgerond). Pas tegen het einde van het jaar verwacht men weer op schema te zitten.” Maandag 29 augustus 2016 is de gemeenteraad pas geïnformeerd, omdat de brief zonder duiding van de verantwoordelijke wethouder naar de Raad is doorgeleid.” In een regionale krant gaf de wethouder commentaar op de kwestie. “Waarbij de Sliedrechtse wethouder wél een waarde-oordeel geeft”, aldus Spek. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld