Live meekijken met spataderoperatie

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Live getuige zijn van een spataderoperatie: die gelegenheid is er donderdagavond 15 september 2016 in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Aanmelden hiervoor is noodzakelijk. Iedereen die kampt met spataderen en overweegt er iets aan te laten doen, kan die avond zelf zien hoe zo’n ingreep in zijn werk gaat. De demonstratie maakt deel uit van een complete informatieavond over spataderzorg. De avond begint 19.00 uur.

Vaatchirurg Rudolf Tutein Nolthenius voert de ingrepen uit met polikliniekmedewerkers Chantal Corvers (links) en Myrthe ten Berge. Iedereen is welkom, zolang er stoelen beschikbaar zijn. (Foto Frederike Slieker)

Die avond wordt zowel een laserbehandeling (EVLA) als een zogeheten ‘Muller-methode’ gedemonstreerd. Vaatchirurg Rudolf Tutein Nolthenius voert beide ingrepen uit in de poliklinische operatiekamer van locatie Dordwijk. De behandelingen worden gefilmd en live vertoond in het auditorium in hetzelfde gebouw, waar tweehonderd zitplaatsen zijn. Aanmelden voor dit deel van de avond, vanaf 20.00 uur, is noodzakelijk. Het bijwonen is kosteloos en vrijblijvend.

Uitleg
“We kunnen veel vertellen over spataderbehandelingen, maar het wordt pas echt duidelijk als we het gewoon laten zien”, zo verklaart Tutein Nolthenius het idee achter de avond. “Mensen krijgen zo een volledig en eerlijk beeld over hoe het eraan toe gaat. Tijdens de ingreep zal ik aan het publiek zoveel mogelijk uitleg geven over wat we op dat moment doen.” Tussen 19.00 en 20.00 uur is er de mogelijkheid om zelf de operatiekamer te bekijken. Er is ook informatie over vergoeding van de kosten. De laserbehandeling wordt in sommige gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. De Muller-behandeling wordt altijd beschouwd als ‘cosmetisch’ en moet daarom door de patiënt zelf worden betaald.

Diagnose
“Spataderen liggen dicht onder de huid en kunnen door verhoogde druk gaan uitstulpen”, legt Tutein Nothenius uit. “Die verhoogde druk komt meestal vanuit een niet goed werkende hoofdtak. Dat zie je niet, maar je kunt er wel klachten van hebben, zoals ‘zware’ benen, pijn en jeuk. We moeten dan eerst een diagnose stellen met een echo, de zogeheten duplex. Daarna kan de laserbehandeling een oplossing zijn. We maken daarbij gebruik van de hoge temperatuur van de laserstraal, die we door het hele bloedvat halen om de spatader dicht te branden.”

Muller-methode
De Muller-methode is volgens het ziekenhuis bedoeld om de meer oppervlakkige spataderen, die als de welbekende ‘kabeltjes’ te zien zijn onder de huid, te verwijderen. Tutein Nolthenius: “Dat doen we door kleine ‘steekgaatjes’ in de huid te maken en daar doorheen met een haakje het bloedvat naar buiten te trekken. Kom vooral zelf kijken en het wordt allemaal duidelijk!”

‘Grootste groep’
Iedereen kan last hebben van spataderen, maar de grootste groep die zich meldt voor een ingreep zijn vrouwen die kinderen hebben gekregen en in staande beroepen werkzaam zijn. In principe kan een behandeling voor iedereen zijn weggelegd. Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft vijf locaties, waaronder één in Sliedrecht.

Wie donderdag 15 september 2016 vanaf 20.00 uur live wil meekijken met de spataderoperatie, moet zich aanmelden via de website van het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld