SLIEDRECHT – “De gemeente kan met een beroep op het voorzorgsbeginsel van de provincie vorderen dat de emissie van deze stoffen wordt gestaakt, totdat over voldoende geruststellende informatie beschikt.” Dat antwoordt het college van B & W op vragen van de fractie SGP-ChristenUnie over het gebruik van de stof GenX door het chemiebedrijf Chemours Nederland.
De christelijke partijen wilden van het college van B & W weten of de gemeente Sliedrecht bij de provincie Zuid-Holland het gebruik van GenX met onmiddellijke ingang kan verbieden, zolang niet vaststaat wat de effecten zijn op de volksgezondheid. Het college van B & W zal in de eerstvolgende collegevergadering de mogelijkheden daartoe bespreken. Niet bekend is of de provincie Zuid-Holland een vordering naast zich neer kan leggen.
Geen benul
Duidelijk wordt uit de beantwoording dat de gemeente Sliedrecht, het college van B & W, de informatie uit de media vernam over de stof GenX en geen benul had dat de stof mogelijk identieke gevolgen heeft als PFOA. Er werd begin juli 2016 een brief mede namens Dordrecht en Papendrecht aan de provincie gestuurd met vragen over GenX. De stof is de vervangen van PFOA bij de productie van teflon sinds 2012 in het bedrijf Chemours Nederland B.V. in Dordrecht. Het is frapant dat de gemeente zich niet heeft verdiept in stoffen, deze stof GenX, die worden gebruikt door het chemiebedrijf. “De effecten van blootstelling aan GenX op de volksgezondheid zijn nu nog onvoldoende bekend”, schrijft het college van B & W eind juli aan de SGP-ChristenUnie.
GenX
Sliedrecht24 berichtte op 7 maart 2016 al over het onderzoek op GenX, waarbij uit dierproeven bleek dat het een soortgelijke werking had als PFOA. Aanleiding waren vragen van PRO Sliedrecht over de vervangende stof. Dat werd ook al voor deze beantwoording door het college door toxicologen gezegd. Het college had het dus eerder ‘uit de media’ kunnen vernemen. Chemours Nederland ontkent dat GenX kankerverwekkend is. Het college schrijft aan de SGP-ChristenUnie: “Wij willen van de provincie volstrekte helderheid of de bewering van Chemours dat GenX niet kankerverwekkend is voor de mens door het RIVM wordt gedeeld. Ook willen we weten hoeveel van de vergunde stoffen (FRD903, ammoniak en E1) is uitgestoten. Zo kort mogelijk na het zomerreces hebben wij hier, samen met de gemeente Dordrecht en Papendrecht, overleg over met de provincie.” De gemeente Sliedrecht wil een nieuwe PFOA-zaak in de toekomst voorkomen.