DORDRECHT / REGIO – Bij chemiebedrijf DuPont (nu Chemours Nederland B.V.) in Dordrecht zijn ook gechloreerde organische stoffen (PCE) gelekt. Dat gebeurde in de Lycra-fabriek. “Het werd afgedaan als een ongelukje”, vertelt maandag 25 juli 2016 een volledig afgekeurde oud-werknemer van DuPont tegen Sliedrecht24.
Een oud-werknemer van het Chemiebedrijf DuPont in Dordrecht doet zijn verhaal aan Sliedrecht24. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Zijn gezondheid laat een gesprek eigenlijk niet toe. Hij is ervan overtuigd dat het ziektebeeld is veroorzaakt door de werkzaamheden bij DuPont. Met zijn naam wil hij niet genoemd worden in het artikel en Sliedrecht24 beroept zich dan ook op bronbescherming.
Lycra-fabriek
Terug naar de Lycra-fabriek. Ook lekte een leiding (toevoer-aanvoer) in de jaren’90 volgens de oud-medewerker van het chemiebedrijf. “Naderhand werden deze vaten PCE binnen geplaatst en buiten werd jarenlang lekkage vervuilde grond opgepompt langs de stoep van het Lycra-gebouw. Links, schuin tegen over de hoofdingang, stond jaren de reinigingtoren.” Maar er ging meer mis. In de wandelgangen stonden volgens de oud-medewerker, die in 1989 in de Lycra-fabriek aan de slag ging, vele tientallen tonnen DMAC uit te dampen. “Daardoor werden nooduitgangen geblokkeerd (vluchtroutes) en er kon niet bij brandblussers worden gekomen. Het inpakken had voorrang en er vielen tijdens het boren gewoon stukken beton op de inpaktafels.” Ook werd volgens hem niets aan de geluidsoverlast in de fabriek gedaan en was er nog wat. “De groeven van de vloer waren verkeerd gefreesd, zodat de buggy’s garen enkel door wringen uit de rijen konden worden gehaald en gestald.”
Toen de oud-DuPont-medewerker in 1989 in de Lycra-fabriek ging werken, werden er steeds meer en meer tonnen lycra per dag geproduceerd. “Het stond soms vol van vele dagen, boven en beneden, provol, uitdampend Lycra.” Veel Dupont-collega’s gingen volgens de oud-werknemer (zelfs acuut) dood en hadden ziektes. “De Lycra-fabriek maakte in beginjaren enkele honderden kilo’s per dag. Een oud-gepensioneerd buurman met dezelfde uitval als ik nu heb, zoals luchttekort en het niet meer kunnen verplaatsen of traplopen, waarschuwde mij. Ik was toen kern gezond in 1989 en kon makkelijk een Marathon uitlopen.” De oud-werknemer heeft nu moeite met concentreren en is erg moe.
Leidinggevenden
Werknemers moesten soms in andere fabrieken handmatig machines aan de gang helpen. “Dan moest men met de voeten trappen,omdat de machine’s haperingen toonden. Er werd veel gedoogd en intern waren vele misstanden. Een baas die personeel pestte.” Door dat pesten, uitlachen en vernederen door een leidinggevende liep de oud-werknemer van DuPont een trauma op. “Velen werden weggepest onder wie ik zelf bij DuPont door leidinggevenden.” Van de directie mochten werknemers ook geen 2 keer per jaar ziek zijn. “Dan kreeg je geen teambeloning. Toen ik kapotte lagers wilde vervangen, had een feestje vieren bij collega’s voorrang”, vertelt de oud-werknemer van DuPont, die momenteel behoorlijk ziek is. “Vele collega’s zijn overleden. Van degene die ziek zijn, horen we niets. Huidig personeel durft zich niet te laten testen op PFOA, heel triest. Net zo triest is dat het personeel zich niet openlijk durft uit te spreken. Er is wel degelijk wat aan de hand bij DuPont in Dordrecht.”
Het gaat niet goed met de man die jaren bij het chemiebedrijf werkt en zijn verhaal doet. Hij heeft diverse pijnen in zijn lichaam en onderging al een darm- en buikwandoperatie. De man somt de ziekteverschijnselen op: “Probemen met de schildklier, blijvend droge en geïrriteerde ontstekingen aan ogen, soms troebel kunnen zien, gehoorschade opgelopen en tv kijken en lezen is heel moeilijk.” Verder heeft hij concentratieproblemen, aandoeningen aan de luchtweg en slokdarm, maar ook maagpijn. “Ik slik tegen de klachten medicijnen, heb een nervoisiteit aandoening opgelopen en last van vergeetachtigheid, blijvende hoofdpijn,diverse longaandoeningen en geen conditie meer. Als ik ’s nachts trappen oploop om te gaan plassen dan lig ik een half uur buiten adem op bed, met hartkloppingen, ik ben blijvend duizelig, heb het warm / koud en geen nacht- en dagritme meer.” Slapen lukt hem niet langer dan een kwartier. Verder klaagt hij over jeukaanvallen, griepverschijnselen en over het hele jaar migraïne-aanvallen. “Ik loop te trillen en te beven met de handen en heb moeite om armen en benen goed te kunnen bewegen.” Hij somt verder op zware vermoeidheid, transpireren in de nek en altijd dorst. “Dat gaat niet over met drinken, houdt pijn in de armen, nek, schouders, rug en bekken.” Hij heeft spierpijn, last van de mag, buik en darmen. Ook zegt hij dat zijn reuk is veranderd, kan hij geluiden en fel licht niet meer verdragen, is hij depressief van vermoeidheid, houdt een vieze smaak en soms een droge mond. “Ook blijf ik 10 kg vocht vasthouden en houdt uitdrogingsverschijnselen. Sinds het bij DuPont werken heb ik te maken met spierkrampen, schor zijn, pijn aan de lippen en mond, keelpijn en last van flauwvallen.” De vermoeidheid slaat toe. We ronden af.
Verwoest
De voormalige werknemer van DuPont wil niet met naam en toenaam genoemd worden, maar doet zijn verhaal tegenover Sliedrecht24. Hij zegt dat DuPont zijn leven heeft verwoest. “Mijn leven is totaal om zeep geholpen. Ik ben werk gerelateerd voor 100% afgekeurd, krijg 75% van mijn laatstverdiende loon. Betaal ieder jaar mijn eigen kosten voor de zorgbijdrage en liep twintig jaar pensioenopbouw mis door DuPont, het bedrijf dat mij ziek heeft gemaakt. Komt DuPont er mee weg? Ik kan niets meer ondernemen, want dan slaat de pijn en vermoeidheid toe.” Hij verwijst naar de appelbomen geplant nabij DuPont Dordrecht door wijlen oud-DuPont-directeur Hans Bol. “Wie weet heeft Chemours net zo veel lef om te laten zien, dat de baas Erik Meijer zijn eigen appels durft op te eten. Zo is het wel. We spreken nog maar niet over de volkstuintjes. Zelfs onkruid groeit niet op het Chemours-terrein. Natuurlijk, dat houdt de tuinman schoon.”
Alle burgers die dat willen, uit de omgeving laten onderzoeken. Bij gegronde klachten deze mensen medisch bijstaan en alle kosten betalen.
Ik ga ervan uit dat wat hier staat de waarheid is. Als dit geen reden is voor een diepgaand onderzoek door inspectie SZW dan weet ik het ook niet meer. DuPont/Chemours is zo langzamerhand van een zegen veranderd in een kwaadaardig gezwel.
Ongelooflijk… Respect voor deze oud-werknemer, die met een verklaring (openbaring) is gekomen.
Onze gezondheid, een groot goed…, met gevaarlijke chemische stoffen willen wij niet worden ‘gevoed’…!