SLIEDRECHT – ‘Vanmiddag dit ‘monster’ gespot in de tuin #Sliedrecht’ Dat twitterde Ruben van der Sterren uit Sliedrecht vrijdag 15 juli 2016 nadat hij een fantastische foto had gemaakt van een libelle en deze online zette. Volgens kenners gaat het om de rivierrombout (Gomphus flavipes).
De rivierrombout oogt zeer geel, ook op de poten. Achterlijf in bovenaanzicht met een vrijwel geheel doorlopende gele lengtestreep op een zwarte achtergrond. Vrij zeldzaam en plaatselijk komt deze vrij algemeen voor langs de grote rivieren. (Foto Ruben van der Sterren)
“De libelle zat in onze achtertuin vlakbij de vijver. Eerder had ik de libelle al als larve aan de rand van de vijver gezien, toen ik daar toevallig met één van onze katten aan de rand zat. Vanuit mijn ooghoek zag ik toen opeens iets bruins met grote ogen langs de rand uit het water omhoog kruipen. Na wat zoekwerk bleek het toen al snel dat het om een larve van een grote libelle ging, iets wat wij nog niet eerder in de tuin tegen gekomen waren”, vertelt Ruben van der Sterren.
Verdwenen
De rivierrombout is een tamelijk zeldzame libellensoort die voorkomt langs rivieren en grote beken, vooral op plaatsen waar zand of slib is afgezet. De libelle wordt zo’n 5 centimeter lang en is opvallend groen-zwart van kleur. Sinds 1902 was de rivierrombout verdwenen uit Nederland. In 1996 werd hij voor eerst weer waargenomen bij Nijmegen en is sindsdien aan een opmars bezig langs de rivieren in ons land. Voortplanting vindt plaats langs de rivier, maar wordt eveneens niet vaak waargenomen. Eitjes worden door het vrouwtje in open water afgezet.