SLIEDRECHT – Het moet wat burgemeester Jan de Vries (CDA) van Openbare Orde en Veiligheid betreft afgelopen zijn met het vuurwerk in Sliedrecht. “Het gebruik van zwaar en illegaal vuurwerk draagt bij aan veel schade en onveiligheid voor onze inwoners en hulpverleners. Ik acht dat onverantwoord. Daarom ben ik voorstander van de invoering van een landelijk vuurwerkverbod. Een algeheel verbod helpt de veiligheid van inwoners en hulpverleners te waarborgen en draagt bij aan een meer ontspannen en vreedzaam verloop van de jaarwisseling”, zegt burgemeester De Vries in een College Informatiebrief (CIb) na een uitgebreide evaluatie van de jaarwisseling 2024 / 2025. Komende week bespreekt de gemeenteraad het verslag. Binnen het district Zuid-Holland Zuid heeft de Mobiele Eenheid de politie tijdens de jaarwisseling alleen ondersteund in de gemeente Sliedrecht.
Burgemeester Jan de Vries: “Veel inwoners van Sliedrecht hebben genoten van een feestelijke jaarwisseling. Maar helaas hebben wij in Sliedrecht ook te maken gehad met gedrag dat absoluut niet door de beugel kon. Tijdens de jaarwisseling vonden er niet alleen veel vernielingen plaats, maar werd er ook zwaar vuurwerk naar inwoners, brandweer en politie gegooid. Dat is onacceptabel.” (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)
De situatie op het Burgemeester Winklerplein is zodanig geëscaleerd dat de aanwezige politie dringend versterking heeft moeten oproepen. “Dankzij de flexibele ondersteuning van de ME werd de situatie beheersbaar. Ik heb groot respect voor hoe onze hulpverleners in moeilijke omstandigheden in staat zijn geweest de orde te herstellen en de veiligheid zoveel mogelijk te waarborgen. Daarom is het des te treuriger dat onze hulpverleners in de uitvoering van hun werk, dat juist gericht is op de bescherming van de inwoners van Sliedrecht, werden aangevallen en met geweld werden bedreigd. Onze hulpverleners zetten zich in voor de veiligheid van ons allemaal. Geweld tegen hulpverleners is onacceptabel en kan nooit normaal worden gevonden”, bericht De Vries. Totale schade aan gemeentelijke eigendommen € 27.000,–. Daarnaast zijn twee abri’s vernield, waarvan de gemeente de schade niet kent.
Tijdelijk samenscholingsverbod
In Sliedrecht is, net als in voorgaande jaren, vooraf ingezet op een zo veilig en beheersbaar mogelijke viering in samenwerking met verschillende partijen zoals de politie, brandweer, handhaving, jongerenwerk, beveiligers en suswachten. Ondanks de genomen maatregelen deden zich helaas meerdere incidenten voor, waaronder brandstichtingen, vernielingen en het gebruik van zwaar vuurwerk tegen inwoners en hulpverleners. Daarnaast bleek dat niet alleen lokale jongeren betrokken waren, maar dat Sliedrecht ook jongeren van buiten de gemeente aantrok. Dat zorgde volgens De Vries voor extra uitdagingen op het gebied van veiligheid en openbare orde. “Binnen het gehele district Zuid-Holland Zuid concentreerde de onrust zich vooral in de gemeente Sliedrecht. Deze overlast sluit aan bij de ontwikkelingen die de gemeente al langere tijd waarneemt. De gemeente monitort deze ontwikkelingen en bespreekt met partners aanvullende maatregelen gericht op de jongerenproblematiek in het algemeen en de jaarwisseling in het bijzonder”, schrijft De Vries in de CIb. Sinds 19 november 2024 was er een samenscholingsverbod ingesteld op het Burgemeester Winklerplein. Het samenscholingsverbod werd volgens De Vries ingesteld om overlast door een grote groep jongeren tegen te gaan en gold voor een periode van twee maanden. De Vries: “Het samenscholingsverbod bood kaders om te handhaven, maar tijdens de jaarwisseling bleek het niet voldoende om de situatie onder controle te houden. Op 20 januari 2025 is het samenscholingsverbod weer ingetrokken.” Het was dus ook tijdens de jaarwisseling van kracht, maar lijkt toen weinig effect te hebben gehad.
Tekst gaat verder onder archieffoto.
Dagen voor jaarwisseling
De eerste signalen van onrust deden zich voor op 30 december. Op deze dag werden meerdere meldingen ontvangen van vuurpijlen die in de richting van passanten en auto’s werden afgeschoten, wat gevaarlijke situaties opleverde. Daarnaast vond er een incident plaats waarbij een plantenbak en een container in brand werden gestoken. In de avonduren verzamelde zich een grote groep jongeren op het Burgemeester Winklerplein, waar zij zwaar vuurwerk afstaken en opnieuw brand stichtten. De politie trad op en hield acht jongeren staande, die bekeurd werden voor diverse overtredingen. Op 31 december begon de dag relatief rustig. Het jongerenwerk had tot 21.00 uur een programma voor jongeren tot 23 jaar. In de middag en vroege avond bezochten ongeveer 60 tot 70 jongeren het jongerenwerk. Rond 14.30 ontstond er een brand bij een ondergrondse container op het Burgemeester Winklerplein. In de avond verscherpte de situatie. Rond 21.00 uur waren ongeveer 35 personen aanwezig op het Burgemeester Winklerplein. Omstreeks 21.30 uur werd een brand gesticht op de rotonde, waar omstanders zich hinderlijk en soms vijandig opstelden richting hulpverleners. Later op de avond verslechterde de situatie verder. Rond 23.00 uur heeft de Mobiele Eenheid (ME) de politie ondersteund bij het schoonvegen van het plein. Dit ging vrij lastig (kat-en-muisspel) en daardoor heeft de politie tot twee keer toe moeten optreden. Het aantal jongeren op straat nam af en verdere escalatie werd voorkomen. Er zijn door de politie twee aanhoudingen verricht: eén voor doodslag (gooien van een cobra naar hulpverleners) en eén voor belediging.
Nieuwjaarsdag
Na middernacht bleef het relatief rustig, al vonden er nog enkele incidenten plaats. In de Vivaldilaan moest de brandweer een brand blussen. Later werd melding gemaakt van een buitenbrand in Baanhoek-West en een brand in een bovengrondse container aan de Rivierdijk. Vervolgens werd een ondergrondse containerbrand aan de Snelliusweg gemeld. Op verschillende plekken werd schade aangericht, waaronder bij de Albert Heijn, waar opnieuw vernielingen plaatsvonden. De situatie na middernacht bleek overwegend beheersbaar. In totaal heeft de brandweer elf meldingen afgehandeld, waaronder containerbranden, een schoorsteenbrand en enkele buitenbranden. Dinsdagavond 20 mei 2025 bespreekt de gemeenteraad tijdens een oordeelsvormende vergadering de evaluatie rond de jaarwisseling 2024 / 2025.