Bijderwieden: ‘Onderzoek bevestigt behoefte aan continu monitoringssysteem’

SLIEDRECHT –  De afgelopen maanden heeft de Universiteit Utrecht heeft, in opdracht van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), meetgegevens van Rijkswaterstaat en de Nederlandse waterschappen uit grofweg de periode 2018 tot eind 2022 geanalyseerd om bronnen van PFAS-concentraties in Nederlands oppervlaktewater te identificeren. In totaal zijn er door de onderzoekers 170 locaties gevonden met afwijkende PFAS-concentraties in het Nederlands oppervlaktewater. Dat suggereert dat er bij deze locaties een PFAS-bron in de nabijheid is of is geweest.

“Bij een deel daarvan konden de verhoogde concentraties in de grote rivieren en binnendijkse wateren worden gelinkt aan bedrijven waarvan bekend is dat zij PFAS mogen lozen, zoals Chemours in Dordrecht”, schrijft wethouder Roelant Bijderwieden (VVD) van de portefeuille Chemours, in een memo aan de gemeenteraad, “In andere gevallen was het lastig om een specifieke bron aan te wijzen en zijn suggesties voor potentiële bronnen gedaan.” (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)

Tekst gaat verder onder foto.
(Archieffoto uit video gemeente Sliedrecht)

Dit rapport benadrukt volgens wethouder Roelant Bijderwieden (VVD) van de portefeuille Chemours het belang voor gemeenten om inzicht te hebben in bronnen en verspreiding van PFAS. Bijderwieden bericht de gemeenteraad: “De onderzoeksresultaten ondersteunen gesprekken met betrokkenen over het beperken van milieuvervuiling. Inzicht in bronnen, verspreiding en effecten helpt ons om maatregelen te nemen voor een gezonde en veilige leefomgeving voor onze inwoners. Dit onderzoek bevestigt de behoefte aan een continu monitoringssysteem dat inzicht geeft welke stoffen er precies vrij komen, uitgestoten of geloosd worden. Door continu te monitoren kunnen schadelijke stoffen zoals PFAS vroeg opgespoord worden. Dit is een stap in de goede richting die helpt milieuschade te beperken. Ook ondersteunt het regelgevende instanties bij het toezicht op naleving van regels, wat uiteindelijk bijdraagt aan een schonere leefomgeving voor mens en milieu.” Met alleen al de data uit de periode 2018 tot eind 2022 ontvangt de Gemeente Sliedrecht waardevolle informatie. ILT kondigt aan dat zij dit jaar het onderzoek naar PFAS-bronnen voortzet, op basis van actuelere data, waarbij wordt samengewerkt met Rijkswaterstaat, waterschappen en omgevingsdiensten.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld