door Peter Donk
SLIEDRECHT – De gemeenteraad van Sliedrecht komt dinsdag 21 januari 2025 bij elkaar tijdens een beeldvormende vergadering. Aan de orde is de presentatie van het 45 pagina’s tellende eindrapport ‘Beheer van de openbare ruimte’ door Rekenkamer Sliedrecht. De bijeenkomst is in de tijdelijke raadzaal in partycentrum De Lockhorst aan Sportlaan 1. Het begint om 19.30 uur en is openbaar. Je mag bovendien vragen stellen als je dat wilt.
Een meerderheid van de bevraagde inwoners is van mening dat er te weinig openbaar groen is in Sliedrecht. Voor inwoners die ontevreden waren, was het vaak niet duidelijk op welke manier hun inbreng is gebruikt. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Begin december 2024 leverde de Rekenkamer Sliedrecht het eindrapport ‘Beheer van de openbare ruimte’ aan de gemeenteraad op. Hoewel de directeur van de rekenkamer zelf beslist, is deze keuze ook in lijn met de uitkomst van oktober 2023 met de raad in een beeldvormende vergadering gehouden consultatieworkshop.
Conclusies
De conclusies en aanbevelingen zijn opgenomen in het eindrapport. Een aantal punten waar de Rekenkamer Sliedrecht op aanslaat. “Een overkoepelende nota of visie op het beheer van de openbare ruimte helpt bij de uitvoering van en het zicht op het integraal beheer. Dit ontbreekt nu echter. Het college informeert de gemeenteraad op hoofdlijnen over het beheer van de openbare ruimte, maar niet over meetbare doelstellingen. Informatie over het behalen van kwaliteitsniveaus ontbreekt. Al met al heeft de raad voornamelijk zijn kaderstellende en controlerende rol ingevuld, maar heeft zij geen instrumenten ingezet om zo nodig bij te sturen op het beheer. Voor de bruggen dient een nieuwe inspectie plaats te vinden om uitspraak te kunnen doen over het kwaliteitsniveau. Nu is één van de negen bruggen vervangen. De andere acht bruggen dienen uiterlijk in 2026 vervangen te worden. De riolering in de gemeente Sliedrecht kent verder veel achterstallig onderhoud. Vanuit de voortgangsrapportages is niet duidelijk of dit achterstallig onderhoud is afgerond. De voortgang van de beheerdoelen op het gebied van openbaar. De beeldkwaliteit van wegen in Sliedrecht is verslechterd door uitstel van onderhoud in het kader van risicogestuurd beheer. Dat betekent dat werkzaamheden bij wegen worden uitgesteld, als blijkt dat er een beperkt risico is bij wegen met een lagere beeldkwaliteit. Desalniettemin is dit niet in lijn met het vastgestelde onderhoudsniveau. Opvallend is dat zowel bij het groen (28%) als bij de wegen (29%) een grotere groep inwoners ontevreden is over het onderhoud, dan bij de andere domeinen. De meerderheid (59%) van de bevraagde inwoners is van mening dat er te weinig openbaar groen is in Sliedrecht”, stelt Rekenkamer Sliedrecht.
Reactie
Daar reageert het college van B & W op. Een greep daaruit. “Met een open houding ten aanzien van alle mogelijke verbetersuggesties, benutten wij graag de kansen om de openbare ruimte verder te verbeteren. Wij onderschrijven uw aanbevelingen. Wij werken graag planmatig en structureel toe naar het opstellen van één document waarin alle beleidsuitgangspunten en doelstellingen voor het beheer zijn opgenomen. De komende periode wordt het onderhoud per asset gemonitord op kwaliteit, planmatig het onderhoud uitgevoerd en in kaart gebracht. Het bundelen van al deze gegevens levert een integrale nota beheer openbare ruimte, ook wel strategisch assetmanagementplan (SAMP), op die volgens planning in 2027 gereed zal zijn. Jaarlijks zullen wij in de jaarrekening rapporteren over de behaalde resultaten, en de afwijkingen ten opzichte van vastgestelde doelstellingen. Waar mogelijk zullen wij bij afwijkingen een motivatie geven. Wij zullen de inwoners blijven betrekken en dit waar mogelijk intensiveren. Zo wordt doorgegaan met het vergroenen van de buitenruimte, waaronder het uitbreiden van de geveltuintjes, project Sliedrecht plant en worden organisaties zoals Sliedrecht Groen betrokken bij de acties zoals in uw aanbeveling genoemd. Ook het dorpsgesprek waarmee is gestart om de Wijk en buurtagenda’s vorm te geven is gestart. De mate van betrekken van inwoners bij de werkzaamheden in de openbare ruimte zal per werk / project verschillen. Bij de uitvoering van regulier onderhoud zal dit meer informerend van aard zijn, terwijl bij herinrichtings- en herstructureringsprojecten de participatiegraad aanzienlijk hoger zal zijn”, reageert het college op het rekenkamerrapport. Na dinsdagavond volgt een bespreking van het rapport door de raad in een oordeelsvormende vergadering dinsdag 28 januari 2025. De besluitvorming is voorzien in de raadsvergadering van dinsdag 4 februari 2025.
De familie “Negatief” laat weer aardig van zich horen.
Je zou ook zelf wat aan je leefomgeving kunnen doen, maar in deze periode van het jaar zijn er weinig bloeiende planten en bomen.
Gemeente heeft Sliedrecht verwaarloosd!
Stoepen liggen scheef; als iemand valt is gemeente aansprakelijk.
Bladeren worden nauwelijks opgehaald, zwerfvuil overal, voldoende vuilnisbakken… maar sommige (…) hebben daar nooit van gehoord.
Kerkbuurt vervallen, gaten waar over je kan vallen, oude Bongerspand had opgeknapt kunnen worden, panden daarnaast helaas staan op nominatie gesloopt te worden.
Sliedrecht is zeker hard achteruit gegaan. Met jaren in de rommel zitten en de omgeving flink verwaarlozen geeft de gemeente echt geen goed voorbeeld.
Het lijkt wel of ze alleen maar uit gaan van het eindresultaat van de herinrichting en de herstructurering.
Alles moet er voor wijken dus onderhoud aan wegen en groen tellen blijkbaar niet, het moet toch plat.
Maar de bouw van huizen zal toch niet zo gemakkelijk gaan als in de dromen van de partijen die dit alleen maar zien.
De vertrekkende voorman van Aedes (vereniging voor wooncorporaties) schreef al dat de bouw van sociale huurwoningen zal stilvallen door belasting.
Het zit ingewikkelder in elkaar dan voorstanders en tegenstanders denken.
We betalen genoeg gemeentebelasting om naar mooie bloembakken te kijken.
Ook om normaal over een weg en trottoir te lopen zonder te struikelen over de scheve tegels.
Dus het geld moet er zijn om dit te regelen.
Sliedrecht gaat al jaren heel erg achteruit.. Zoveel zwerfvuil, slecht onderhouden plantsoenen, bestrating laat ook op veel plekken te wensen over met o.a. losse tegels. Vooral na werkzaamheden als warmtenet en aanleg glasvezel. Dit zie je veel minder in andere gemeentes zoals o.a. in Hardinxveld Giessendam. En dan heb ik het nog niet gehad over de plantenbakken.. “Voorbeeld” de planten bak die rond jaarwisseling op het winkelerplein in brand heeft gestaan.. we zijn nu 20 dagen verder en gemeente Sliedrecht heeft niet eens de moeite genomen om de overgbleven troep eruit te halen, de half verbrande stukken pallet liggen er nog in. Zet er even een paar nieuwe planten in, dan ziet het er niet zo armoedig uit!
Begin de Kerkbuurt Sliedrecht te vergroenen, met straks mooie voorjaarsbloemen in alle plantenbakken zet er net zoals in andere gemeenten kleine bomen neer.
In een mooie omgeving is het fijner wandelen, recreëren, beter voor jongeren, een mooie omgeving is goed voor de mindset.
Sliedrecht heeft geen sfeer en te weinig groen al jaren.
De meerderheid (59%) van de bevraagde inwoners is van mening dat er te weinig openbaar groen is in Sliedrecht”, stelt Rekenkamer Sliedrecht.