DORDRECHT / SLIEDRECHT – Het Comité Signalering Dierenleed Drechtsteden is sinds deze maand het nieuwe aanspreekpunt voor structurele misstanden met huisdieren. In het comité zitten Monique Wolst, Monique Pietersma, Iris Traarbach en Ginet Balistreri. De oprichters, deels werkzaam in de dierenhulpverlening, willen werken aan oplossingen voor veel voorkomende problematiek in de regio.
Volgens de comitéleden zijn er te veel problemen met huisdieren waarbij buurtbewoners, familie of bekenden niet verder komen na meldingen of klachten bij instanties. (Stockfoto)
Een veel voorkomend probleem is bijvoorbeeld een (te) groot aantal katten op één adres, die geen van allen geholpen zijn en waar continu nestjes kittens worden geboren. “Vaak belanden de volwassen katten op straat, op zoek naar aandacht, beschutting of eten. Dat geeft niet alleen overlast voor de buurt, want ongecastreerde katers sproeien en vechten, maar het is ook voor de dieren zelf geen prettig leven. Ook met andere dieren komen problemen voor, waar omstanders zich zorgen over maken”, stelt het Comité Signalering Dierenleed Drechtsteden, “Uiteraard moet er altijd melding gedaan worden bij de wijkagent of 144, maar in veel gevallen is de hulp vanuit die hoek beperkt en worden de problemen in veel gevallen niet opgelost.”
Oplossing aanreiken
Mensen raken volgens het comité ontmoedigd om nog melding te maken. Op die manier groeien volgens hen bedenkelijke situaties uit tot ernstige uit de hand gelopen situaties. Comitévoorzitter Ginet Balistreri zegt daarover: “Een voorbeeld is de Madeliefstraat in buurgemeente Papendrecht, waar het jarenlang krioelde van de ongecastreerde katers en poezen. Namens Stichting Dieren Steun heb ik daar tussen 30 december 2024 en 4 januari 2025 in totaal vijftien katten weggehaald, waaronder vier kittens van een week oud. Alles liep buiten en bleef zich vermenigvuldigen. Geen enkele instantie kon hier iets aan doen, terwijl wij hier wel mogelijke oplossingen voor kunnen aanreiken voor in de toekomst. We willen als aanspreekpunt fungeren voor melders, maar met name een gesprekspartner zijn van woningcorporaties, gemeente en andere betrokken instellingen. We zijn ervan overtuigd dat oplossingen gevonden kunnen worden, waar alle partijen bij gebaat zijn.”
Plannen
De komende tijd is het comité druk bezig zich zichtbaar te krijgen in de regio. De website is in de lucht en er kan contact worden opgenomen mail en telefoon. “Het comité hoopt de komende weken veel vruchtbare gesprekken te mogen voeren. Ook gaan we ons bezighouden met voorlichting over verzorging en gedrag van dieren. Er zijn gesprekken met collega dierenhulporganisaties om ervaringen en kennis uit te wisselen. Het zou zomaar kunnen dat we het nog heel druk gaan krijgen. Er is echt een gemis op dit gebied”, bericht het comité, dat nog een vijfde comitélid zoekt.
De politie kan het alleen oplossen in geval van overtreden van de Wet Dieren (haar besluit) of Strafrecht. Er bestaat al 10 jr dierenpolitie. Daar moet je mee samenwerken. En de Landelijke Inspectie Dienst Dierenwelzijn. In niet ieder politieteam is de dierenagent meer vertegenwoordigd.