SLIEDRECHT – De gemeenteraad buigt zich komende weken over de Accommodatievisie 2024. Eerst oordeelsvormend dinsdag 22 oktober 2024 en daarna besluitvormend dinsdag 12 november 2024. De accommodatievisie maakt volgens de gemeente Sliedrecht inzichtelijk hoe zij om moeten gaan met het huisvesten in gemeentelijke gebouwen.
Het is volgens het College van B & W cruciaal om bij de planning en uitvoering van gemeentelijke projecten in Sliedrecht een integrale en flexibele aanpak te hanteren. Dat geldt volgens hen met name voor projecten zoals woningbouw, herontwikkeling van gebieden, bevolkingsgroei, en verplaatsen van accommodaties. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Zonder een helder inzicht in de huidige en toekomstige maatschappelijke opgaven en zonder deze bredere benadering, bestaat volgens het College van B & W het risico dat kansen onbenut blijven en dat projecten afzonderlijk worden aangepakt, wat kan leiden tot inefficiënte samenwerking en hogere kosten op de lange termijn.
Integrale aanpak
Door volgens hen projecten breder te beschouwen en flexibel aan te pakken, kan de gemeente inspelen op de veranderende behoeften van haar inwoners. “Dat bevordert multifunctioneel gebruik, samenhang tussen verschillende projecten, en betere samenwerking tussen betrokken partijen. Zo wordt gewaarborgd dat accommodaties op de juiste plaats terechtkomen en dat ze optimaal aansluiten bij de behoeften van de doelgroepen. Kortom, een integrale aanpak is noodzakelijk om de beste resultaten te behalen voor de inwoners van Sliedrecht en om toekomstige uitdagingen effectief het hoofd te bieden”, bericht het college in de aanloop naar de vergaderingen. De gemeente heeft in hun vastgoedbeleid onderscheid gemaakt tussen maatschappelijk en niet-maatschappelijk vastgoed. Vastgoed met een maatschappelijke functie, wordt onderdeel van de kernportefeuille, terwijl de overige objecten mogelijk worden afgestoten.
Meer senioren
Er zijn volgens de gemeente Sliedrecht verschillende ontwikkelingen, zoals bevolkingsgroei en demografische veranderingen die van invloed zijn op de vraag naar maatschappelijke voorzieningen. “In het bijzonder wordt verwacht dat het aantal senioren aanzienlijk zal toenemen, vooral in de wijken Sliedrecht-Centrum en Sliedrecht-Oost. Met de komst van nieuwe woningen in Sliedrecht-Noord en de aanleg van een noord-zuidverbinding maakt dat al deze ontwikkelingen noodzakelijk zijn om te beoordelen welke (veranderende) maatschappelijke voorzieningen belangrijk zijn voor de inwoners van Sliedrecht en daarmee een plaats in de kernportefeuille verdienen”, schrijft het College van B & W aan de gemeenteraad.
Afwegingskader
De gemeente Sliedrecht heeft in 2021 een uitgewerkt vastgoedbeleid vastgesteld, waarin de beleidsregels zijn beschreven waaraan een vastgoedobject volgens hen moet voldoen om binnen de kernportefeuille van de gemeente Sliedrecht te passen. In dat vastgoedbeleid is niet beschreven welke maatschappelijke opgave er zijn of in de toekomst zullen komen. Daarom heeft de gemeente een accommodatievisie opgesteld, inclusief een afwegingskader, waarmee zij handvatten heeft om besluiten te nemen over welke activiteiten zij wil huisvesten en welk vastgoed daarvoor nodig is. College: “De accommodatievisie maakt inzichtelijk hoe wij deze maatschappelijke activiteiten kunnen huisvesten. Om een goede afweging te maken van welke maatschappelijke opgaven wel of niet moet worden gehuisvest, is er een afwegingskader uitgewerkt. Dit afwegingskader geeft de gemeente en organisaties tevens handvatten om accommodaties zo optimaal mogelijk te benutten.” Doelstellingen en maatregelen ten aanzien van de verduurzaming van gemeentelijke accommodaties zijn vastgesteld in het Vastgoedbeleid 2021-2028 ‘Van beheren naar sturen’.
Participatie
Gemeentelijke accommodaties moeten volgens het college voor iedereen toegankelijk zijn (zowel letterlijk als figuurlijk). “Er is uitgebreid geluisterd naar de betrokken partijen om tot een visie te komen die breed gedragen wordt. Zo zijn er interviews gehouden met verenigingen, maatschappelijke partners, beleidsmedewerkers van de gemeente en de betrokken wethouders. Daarnaast is er een interactieve raadbijeenkomst georganiseerd, waarbij waardevolle aandachtspunten en ideeën naar voren zijn gebracht door de gemeenteraad. Deze input is zorgvuldig verwerkt in de rapportage. Het eindrapport is vervolgens tijdens twee klankbordbijeenkomsten gepresenteerd aan maatschappelijke partners en verenigingen. “Tijdens deze bijeenkomsten werd niet alleen het rapport toegelicht, maar was er ook volop ruimte voor het geven van feedback en het delen van opmerkingen. De sfeer was positief en de deelnemers hebben deze bijeenkomsten als zeer waardevol ervaren”, aldus het college in het raadsvoorstel. Het nieuwe beleid wordt gedeeld met BAES B.V., de toekomstige beheerder van gemeentelijk vastgoed, die momenteel in oprichting is.
Ik heb geprobeerd me door de woordenbrij van de rapporten te worstelen. Geen idee wat het opstellen daarvan ( door alweer een extern bureau ) heeft gekost, maar wat zijn nu eigenlijk de concrete punten die men voorstelt ? Het antwoord zal wel zijn : het is een visie; concrete voorstellen komen later. Het zal wel, maar ik was vooral benieuwd wat men over het multifunctionele zalencentrum De Lockhorst schrijft. Welnu : geen woord; niets. Of ik moet er overheen hebben gelezen.
Zoals u weet wil het college en de meerderheid van de raad het slopen. Maar heeft men nog geen idee of er iets voor in de plaats moet komen. Daarvoor is blijkbaar een werkgroep benoemd.
Een concrete vraag : hoort zo’n belangrijke voorziening niet thuis in een accommodatievisie ?