(Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Het wordt nu pijnlijk duidelijk dat door het slecht functioneren van de gemeente Sliedrecht er enorm veel geld over de balk is gegooid rondom het Burgemeester Winklerplein. Supermarkt Aldi slaagt er nu in binnen de kortste keren om panden te verwerven op het plein, iets dat de gemeente in geen twintig jaar is gelukt.
Een groot pand op de begane grond waar een Chinees restaurant in is gevestigd, is medio 2012 zelfs aangeboden door de eigenaren. De gemeente heeft daar niets mee gedaan. Er is zelfs een ontvangstbevestiging van het aanbod. Ook overleg heel veel later met de eigenaren leverde niets op.
De Gemeente heeft hier gefaald, ze hebben aan de projectontwikkelaar ABB toegezegd om de panden verwerven en ze hebben dat niet gedaan. Ze hebben niet eens hun best gedaan. Hier komt de gemeente gewoon een toezegging niet na aan een partij die daar heel veel energie in heeft gestoken.
Ik heb het ook meegemaakt met een afspraak over een grondruil met de gemeente. We zouden gronden ruilen ten behoeve van het recreatief knooppunt. Een akkoord over de mail notabene. Burgemeester Van der Borg die het voorbereid heeft, was net weg en de gemeente vertikte het om de afspraak na te komen. Gevolg: De gronden waar het recreatief knooppunt op moest komen zijn door een ontwikkelaar gekocht en vier maal zo duur geworden (miljoenen euro’s) en niemand die je erover hoort.
Dezelfde ontwikkelaar ABB die benadeeld is op het Burgemeester Winklerplein, die kreeg gronden toegezegd op de Driehoek, een groot terrein tussen de Rijksweg en de spoorlijnen. Het staat nog steeds in het geldende bestemmingsplan aldaar. Je raadt het al; het wordt niet nagekomen.
Een manege zou gevestigd worden in het recreatief knooppunt. De manege ligt daar en het recreatief knooppunt komt ergens anders. Weer iets niet nagekomen.
De voetbal zou verplaatst worden. Vijftien jaar geleden al en nog steeds niet gebeurd… niet nagekomen.
Al die plannen hebben heel veel geld gekost en alleen diegenen die de plannen gemaakt hebben zijn er beter van geworden. Ingehuurde krachten, eigen ambtenaren, iedereen is betaald met gemeenschapsgeld. Waarom komt er vervolgens niets van de grond? De gemeente komt zijn afspraken niet na en doet niet wat het moet doen, ofwel faalt!
De burger verliest hier terecht het vertrouwen in het bestuur en ambtelijk apparaat.
De grootste mislukking is nu aanstaande. Dat is het plan voor woningbouw tussen de N482 en de Tolsteeg. Daar o.a. is woningbouw gepland, maar dat is het gebied waarvan toegezegd is dat het recreatief knooppunt daar zal komen. Dat was in 2013. Tekst in die structuurvisie; Het bestemmingsplan zal in overleg met de agrariër in dat gebied worden herzien. (Maatschap Smits aan de Parallelweg) Dit dient gezien te worden als een concrete toezegging. En die moet nagekomen worden.
Maatschap Smits was toen helemaal niet blij met die toezegging maar ja, de Raad van State had gesproken en die zei dat het recreatief knooppunt daar mocht komen.
Maar nu komt het. Datzelfde maatschap Smits krijgt nu een brief van de gemeente dat men zijn gronden nodig heeft voor woningbouw en vestigt Wet Voorkeursrecht Gemeenten (WVG) op de gronden, t.b.v. woningbouw. En dit terwijl de gemeente tot bij de Raad van State volgehouden heeft dat er een recreatief knooppunt zal komen.
Nu mag de gemeente zijn plan wijzigen (structuurvisie) maar dan moet dat deugdelijk gemotiveerd worden. Het argument was dat de grondverwerving t.b.v. het recreatief knooppunt op de nieuwe plek goedkoper was, maar dat is bewijsbaar niet waar. Nog gekker, op de nieuwe plek voor het recreatief knooppunt is de grondverwerving veel kostbaarder.
Achter het station kreeg de gemeente gronden aangeboden voor € 15,- per vierkante meter van ontwikkelaar AM. Op de plaats waar de sportvelden nu komen kosten de gronden dus vier maal zo veel. Een goede motivatie waarom je een plan wijzigt, is een wettelijk vereiste.
Zelf ben ik in beroep gegaan bij de Raad van State tegen het recreatief knooppunt ten oosten van de N482, waarom? Heel simpel , het is niet afgesproken en het is toegezegd dat het recreatief knooppunt met ruiterpad ten westen van de N482 kwam.
Het gevolg is dus dat woningbouw realiseren op een plaats waar recreatie toegezegd is niet kan, en dus vooralsnog niet gaat gebeuren. Er kunnen dus veel minder woningen gebouwd gaan worden en dat maakt de ontsluiting naar Sliedrecht-Noord wel erg duur per gebouwde woning.
Dus het valt nog maar te bezien of woningbouw, verplaatsing sportvelden en ontsluiting wel door gaan. WVG vestigen op agrarische percelen t.b.v. recreatie mag ook niet van de provincie. Die stelt dat het recreatief knooppunt wel ergens mag komen, maar dat de agrarische bedrijfsvoering dient te worden gerespecteerd. Ofwel de provincie geeft aan dat voor het recreatief knooppunt de boeren geen grond af mag pakken.
Er zijn dus nog wel wat tegenstrijdigheden tussen wat de gemeente wil en wat juridisch mogelijk is. Ofwel de Raad van State zou zomaar de plannen van de gemeente kunnen dwarsbomen en dat nog wel op meerdere punten.
Het voorbereidingskrediet van 2.2 miljoen euro zou zo maar het nieuwste Sliedrechts fiasco kunnen worden. Ondertussen is het in de polder een nog grotere planologische puinhoop geworden als op het Burgemeester Winklerplein.
Piet Smits
agrarisch ondernemer
Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.
Redactie Sliedrecht24
Goed dat het eens gezegd wordt. Het is beschamend hoe de gemeente omgaat met toezeggingen en met diens ondernemers en bewoners. De hele soap rondom de sschool, waar een prachtig initiatief was, is mij een doorn in het oog, net als het gebeuren rondom de manege. En natuurlijk het gedoe rondom de geplande nieuwbouw etc.
Als het zo doorgaat met de geldsmijterij, dan worden we nog een artikel 12 gemeente ook.
Ha Johan,
Verduidelijking wie er in beroep was gegaan bij de Raad van State tegen het recreatief knooppunt.
Ik had een vermoeden maar nu weet ik het zeker.
En Piet is een agrarisch ondernemer uit de polder ten noorden van de spoorlijn.
Dank je wel Piet voor de duidelijke uitleg!
Hou ons verder goed op de hoogte met je kennis.
Gemeente moet zich aan eerder plan houden maar continue veranderen weten ze wel wat ze doen wat het allemaal gekost heeft helemaal eens met Smits
wie is Piet en wat is zijn verduidelijking ?
Dank voor de verduidelijking Piet.
Eigenlijk onvoorstelbaar allemaal.
Sliedrecht groot in doen.
🤣
Wat betreft het Burgemeester Winklerplein het volgende: Op de locatie van de afgebroken apotheek zijn ruim 40 woningen afgebroken en komen er 6 voor terug (zie Sliedrecht24 – 1 october)
Waar zijn de plannen van de geplande woningen en winkels gebleven?
En maar doordrammen om 5 hoog te bouwen op de locatie GvP school!
wat ik lees is linker hand weet niet wat rechter hand doet simpel gezegd.
dat aldi opeens wel wil komen eerder zou men niet gevraagd officeel zijn ?
maar vraag blijft wie is eigenaar van de grond waar alles op staat ?
er zijn 14 projecten dacht ik waar niks gebeurd.
Schandalig, hoe het er aan toe gaat in de gemeente Sliedrecht, de soap wordt steeds erger. Hoezo de gemeente kan de panden niet kopen en de Aldi wel? Wil de gemeente hier geen geld aan uitgeven? Wat zit hier nu weer achter? Het vertrouwen zakt nu nog verder dan nul.