Bezwaar bij Raad van State vertraagt plannen Sliedrecht Buiten

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Er ligt zeker één bezwaar bij de Raad van State voor Sliedrecht-Noord en dat kan voor de nodige problemen zorgen, omdat dit een lange bezwaarprocedure kan worden. Agrarisch ondernemer Piet Smits liet begin dit jaar in een ingezonden brief weten grote bezwaren te hebben met het gebied Sliedrecht Buiten (voorheen genoemd Recreatief Knooppunt Sliedrecht (RKS), maar of hij ook de indiener is, is de vraag. 

De grond in het gebied kan nog niet worden voorbelast en verplaatsing van sportclubs is onzeker zolang er geen uitspraak van de Raad van State is. Van verplaatsing van sportclubs is dus voorlopig geen sprake. (© Archieffoto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

Het bestemmingsplan is nog niet onherroepelijk door de procedure bij de Raad van State en dat kan tussen aanmelden en behandeling zo maar een jaar gaan duren. Het gebied Sliedrecht Buiten staat nu gepland pal voor zijn woonhuis, zijn stallen en schuren aan de Kweldamweg. In een ingezonden brief schreef Smits in januari 2024 dat Sliedrecht Buiten niet kan komen op de plaats waar de gemeente Sliedrecht het nu wil hebben. Smits noemde in de brief dat de gemeente ‘de regie volledig kwijt is’ en eerder in november 2020 meldde hij of de gemeente Sliedrecht ‘wel of niet integer’ heeft gehandeld.

Geschiedenis
In 2011 kwam de gemeente met een plan voor een recreatief knooppunt. Dat werd verwerkt in de nieuwe structuurvisie. Bureau Haskoning was de medeopsteller. Een gebied voor de voetbal, vrijliggende fiets-, wandel- en ruiterpaden. “Manege Alblas gaat erheen. Niet iedereen was daar blij mee. Het kwam bij de Raad van State. Die oordeelde dat het daar mocht komen. De gemeente voerde aan dat het kon, omdat in de structuurvisie die plaats was gereserveerd voor het RKS en dat manege Alblas daar deel van uitmaakte. Ze zouden de gronden voor het RKS desnoods door onteigening verwerven”, schreef Smits in januari 2024 in een ingezonden brief op online krant Sliedrecht24.

Kosten en nakomen afspraak
In 2014 kwam er een nieuw college, die het RKS aan de andere kant van de provinciale weg wilde. Smits toen in januari 2024: “Tuurlijk, een structuurvisie mag je aanpassen, maar je moet wel goede argumenten hebben. Het argument was dat daar de grondverwerving gemakkelijker was. Dit was niet waar! De gemeente kon achter het station beschikken over twaalf hectaren (twaalf voetbalvelden groot – red.) aangeboden door AM grondbedrijf voor 15,- de m2. Nu zijn ze minstens vijf maal zo veel kwijt per m2. Totaal 5 miljoen meer. Maar nu komt het; Het bevoegd gezag (gemeente Sliedrecht – red.) heeft ten overstaan van de Raad van State de concrete ondubbelzinnige toezegging gedaan dat het RKS kwam tussen de Tolsteeg en de Provinciale Weg N482. Conform de algemene beginselen van behoorlijk bestuur moet de gemeente nakomen wat het toezegt. Ook wel het vertrouwensbeginsel genoemd. Dus een structuurvisie mag je met juiste argumenten aanpassen. Maar het bevoegd gezag moet gedane toezeggingen nakomen. Benodigde toetsingen: is het gezag wat de toezegging doet bevoegd, en is de toezegging concreet.”

Naar prullenbak
In de ingezonden brief van januari 2024 stelde Smits dat het RKS nooit ten oosten van de provinciale weg kan komen. Hij schreef: “De manege die gepland was in het recreatief knooppunt ligt er nu buiten. De gemeente moet afmaken waar het mee begonnen is met de verplaatsing van de Manege Alblas, en het recreatief knooppunt aanleggen ten westen van de provinciale weg. En niet halverwege de uitvoering het plan wijzigen met als resultaat dat het zijn toezeggingen niet nakomt. Dus het gepresenteerde bestemmingsplan voor Sliedrecht Buiten kan direct naar de prullenbak.” Als men niet verder kan met de aanleg van de sportvelden in Sliedrecht Buiten is het de vraag of dan er ook een noord-zuidverbinding gaat komen. Als de sportvelden niet verplaatst worden, heeft dat tenslotte grote consequenties voor andere infrastructurele plannen, zoals de verplaatsing van gebouw De Lockhorst, waaronder het bronbad. 

26 gedachten over “Bezwaar bij Raad van State vertraagt plannen Sliedrecht Buiten”

  1. Ik zeg niet dat dat dit niet bijdraagt aan een knellende markt. Het afschieten van het VROM en invoeren van de verhuurdersheffing, hebben het bouwen van woningen in de sociale sector de nek omgedraaid.
    Maar het tekort aan huizen loopt, zelfs met 100.000 gebouwde woningen per jaar alleen maar op.
    Dus, als je al die 25.000 statushouders, die, volgens mij, ook geen huizen van 4ton+ kopen en dus ook niet concurreren in die markt, morgen het land uit zet, heb je nog steeds nog lang niets opgelost in de huizenmarkt.
    Er moet hoe dan ook gewoon gebouwd worden. Met of zonder statushouders.

  2. Volgens de ‘Rijksoverheid’ moeten er dit jaar 25000 statushouders gehuisvest worden. 25000!!

  3. Kun je ze samenvoegen?

    In de jaren 90 waren het de oude ijsbaan en de grienden, waar moord en brand over gesproken werd. Daarna was het het mooie stuk weiland tussen Sliedrecht en Papendrecht. De Matena was ook heel mooi, veel mooier dan dat stuk bij de Kweldamweg.
    Nu is Noord aan de beurt. Leefbaarheid betekent ook huizen bouwen. Niet altijd leuk, maar wel nodig.

  4. Stel: morgen worden al die statushouders die ‘onze’ woningen van 4 à 5 ton in hun schoot geworpen krijgen het land uit gezet, dan zijn er nog, bij lange na, niet genoeg huizen.

    Het invoeren van de verhuurdersheffing én het opdoeken van het VROM hebben er voor gezorgd dat er veel en veel te weinig gebouwd is. In alle segmenten.

    Natuurlijk is het makkelijk om ‘de migrant’ de schuld te geven (of ‘de student’, natuurlijk), maar wellicht goed om hand eens in eigen boezem te steken en toe te geven dat er meer dan een decennium falend beleid is gevoerd ten aanzien van de huizenmarkt.

    Tenzij je natuurlijk Bernhard Jr of andere groothandelaar in particulier vastgoed bent. In dat geval heeft het beleid précies goed gewerkt.

  5. Pieter Hendriks, je kan ook kijken naar andere oorzaken, waardoor de jeugd niet aan een huis komt. Neem nou statushouders als voorbeeld. Als er minder van zijn, blijven er meer huizen over. Daarom opvang in de regio

  6. Ja, Kees, de woningnood is iets wat opgelost moet worden.
    Hier is ruimte zat om te bouwen, in tegenstelling tot de andere kant van de A15, waar de parken er aan moeten geloven. Er blijven, tot aan de wetering en daar voorbij nog genoeg kale en natuurarme weilanden over om te bewonderen.

    Verplaats je eens in de schoenen van jonge mensen die een huisje zoeken en daar nu 4 ton+ voor kwijt zijn. Er moet gewoon gebouwd worden.

  7. De gene die een verdienmodel zien zijn de bouwers…en die nemen geen risico, dat mag de burger doen!! Niet aan beginnen, alles zakt scheef daar…

  8. Leuk citaat kees, maar ook een nogal ouderwets romantisch beeld van de polder. De boerderijen en hectare na hectare gras zonder biodiversiteit is géén natuur. En het stukje waar SB moet komen, is ook niet de hele alblasserwaard. Leuk dat u dan die woningen in andere regio’s wil bouwen, maar daar zijn de mensen ook gesteld op hun omgeving, denk u niet? (en daar is vaak wel natuur). Nogal egoistisch dus, ook.

  9. Wij weten meer ondertussen Dennis. Dus niet zo suggestief als jij nu aanneemt. Te lang in dit vak om zo maar wat te schrijven. Ook mag je mensen niet onderschatten. Een mening mag je uiteraard houden.

  10. Ik ken de historie met Smits, maar het is zeer suggestief en journalistiek nogal zwak om het zo over hem te laten gaan zonder bewijs…

  11. In het oosten van het land is ook de ondergrond beter geschikt voor woningbouw en is de overstromings kans een stuk kleiner .
    Alleen de infrastuctuur is er niet op orde vrijwel uitsluitend 2 baans wegen weinig spoor en slecht openbaar vervoer .
    Bedrijven willen zich er niet vestigen.
    Vrijwel iedereen wil in de randstad wonen.
    Beseft wel dat als het in dit tempo doorgaat dat over 50 a 100 jaar heel Zuid-Holland een grote stad is met misschien hier en daar nog een parkje.

  12. Precies meneer van der Waal Daar zit o.a het probleem… arbeidsmigranten! Waarom wordt de aandacht niet gevestigd op de oorzaak waarom er zoveel woningnood is in onze regio ? Omdat men de industrie hier ongebreideld laat groeien en groeien ! Zorg dat er aan de oostzijde van nederland industrieën worden opgebouwd en je zult zien dat er geen mensen meer vanuit het oosten naar hier (westen) trekken want ze hebben dáár hun eigen werkgelegenheid .. Is dat nou zo moeilijk ? Zuid Holland is gewoon te klein om alles te kunnen bieden aan de snel groeiende bedrijven en dus de daaraan gekoppelde woningzoekenden tenzij je de groene long van Nederland wil slopen… Ik zou de keuze niet moeilijk vinden…😉

  13. Gelukkig gaat er van hogerhand nu eindelijk met de hamer op tafel geslagen worden en een dikke streep door al die dwaze Sliedrecht Noord plannen. Het Watertoren terrein en het Burg Winklerplein. Deze dingen liggen al enkele 10 tallen jaren op ontwikkeling te wachten. De weilanden van onze polder zouden opeens niets van waarde meer hebben omdat er enkele lieden zijn die vinden dat er beton en asfalt moet komen. Doe inderdaad alles in de papierversnipperaar en ga eerst je huiswerk eens op juiste wijze. Dit heeft trouwens niets te maken met je zin niet krijgen. Er wordt gewoon niet geluisterd. Er wordt alleen geluisterd naar de miljoenen euro,s die nu aan het spreken zijn.

  14. Er is maar 1 oplossing. Alles door de papierversnipperaar. Laat de polder groen. Stel eerst in het dorp zelf maar eens orde op zaken.

  15. Oudere Alblasserwaarders zullen het zich nog kunnen herinneren. Toen je een jaar of 60 geleden over de dijk van Alblasserdam naar Hardinxveld reed en je keek naar links zag je tussen de dijk en de A15 alleen maar weilanden en hier en daar een stoep haaks op de dijk. We weten allemaal dat als je de rit nu maakt je alleen maar bebouwing ziet. Papendrecht en Sliedrecht zijn vol en zoeken ruimte. ik heb geen harde cijfers maar ik vermoed dat zeker 80% van alle inwoners van de twee gemeenten wonen in het gebied tussen dijk en A15. Waarschijnlijk ook veel van de Nimby’s die voortdurend ageren tegen de bouwplannen in Noord. Als vroeger niemand zijn nek had uitgestoken in Sliedrecht was Sliedrecht nu nog steeds een dijkdorpje waar een paar duizend mensen wonen. En ja, het is vervelend dat er weer een stukje groen verdwijnt maar je moet de natuurwaarde van een super bemest weiland niet overdrijven. Wees kritisch op de besluiten en volg de gemeenteraad nauwgezet maar besef dat onze kinderen, kleinkinderen, arbeidsmigranten en migranten woonruimte nodig hebben, net als jullie vroeger.

  16. Goed helemaal eens met dhr vd Hel. Groen is belangrijk, is rust is adem, is ontspanning!! Fantastisch zo houden. En idd industrie naar Twente en Overijssel Drente. Plek genoeg en kunnen er mensen wonen ipv wolven. Maar ook in Dordrecht kun je huizen bouwen aan de zuidzijde. …dat ook n idee. Maar Alblasserwaard is gewoon uniek!! Dieren vogels , muisjes kikkers en koetjes paardjes waar we allemaal blij van worden toch?? Houden zo!

  17. Niet zo generaliseren meneer Visser , 7 van de 20 bureaus zijn onderzocht op dit fenomeen en geven aan hier last van te hebben . 13 (dus de ruime meerderheid niet ) hebben hier dus geen last van!
    In het geval van Piet Smits zal het financiële deel hem überhaupt niet interesseren denk ik te weten maar gaat het hier om pure dwalingen vast te stellen . En dát is een uitermate goede zaak

  18. Jurriaan Beukers.. Ik lees het volgende in een aanbeveling van nog maar kort geleden en ik citeer “Net buiten de Randstad vind je een oer-Hollands landschap vol groene weiden, molens, vee en boerderijen. Alblasserwaard is er voor iedereen die wil ontsnappen aan de hectiek van het dagelijks leven. Ontdek deze regio in het Groene Hart. De Alblasserwaard is er voor mensen die willen ontsnappen aan de drukte, maar toch dichtbij de stad willen zijn. Deze regio vind je namelijk vlakbij de Randstad. Het is een plek van rust, ruimte, ontspanning en natuur. Het agrarische gebied en de lage bevolkingsgraad zorgen ervoor dat je optimaal kunt genieten. Kronkelende riviertjes, grazend vee, weidse vergezichten en molens zorgen voor een afwisselend maar prachtig landschap. Dit prachtige landschap trekt niet alleen vakantiegangers aan, ook vogels weten hun weg naar deze regio te vinden. Een echt Hollands tafereel. Daar kun je wel uren naar kijken toch?”” Einde citaat!!
    Ik begrijp van u dat u dit graag ziet verdwijnen en we straks nog alleen nog beton om ons heen hebben.. Er zijn volop regio’s in Nederland in het oosten waar meer dan genoeg ruimte is voor woningbouw maar nee, het moet allemaal in de Randstad plaatsvinden. Omdat de industrie zich hier heeft gevestigd en minder in het oosten zoekt men dus woonruimte hier. En omdat de industrie continue groeit, groeit continue het aantal woningzoekers. Men zou veel meer aandacht aan het verspreiden van de industrie op het oog moeten hebben waardoor uiteindelijk op termijn de vraag naar woningen hier zal gaan afnemen. Maar nee, iedereen moet hier komen wonen…. Wat mij betreft komt hier een einde aan en blijft het groene hart het groene hart ipv een betonnen long!

  19. Weilanden – zeker zoals die hier in de polder – zijn geen natuur, meneer van de Hel. En we hebben een woningtekort.

  20. Wat mij betreft kunnen deze plannen in de ijskast / ronde archief;-).
    Daarom vind ik het ook niet echt vervelend als deze plannen gefrustreerd worden.

  21. Dus mijnheer Hendriks ? Moet alles nóg meer van slot en worden volgebouwd ? Mag er ook nog iets van weilanden /polders en grienden overblijven aub waarin we geen woningen , kantoren of parkeerplaatsen zien …? Gewoon de natuur ?

  22. Natuurlijk. Want een natuurarm weiland waarop koeien uitgelaten worden moet natuurlijk wel beschermd worden.

    Bedankt (…), lekker Nederland op slot houden.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld