SLIEDRECHT / PAPENDRECHT – De besturen van de Vereniging voor Christelijk Nationaal Onderwijs te Papendrecht (VCNOP) en de Vereniging Christelijk Onderwijs Sliedrecht (VCOS) hebben de intentie uitgesproken een onderzoek in te stellen naar de eventuele mogelijkheden van een bestuurlijke fusie.
Eén van de christelijke scholen betrokken in het proces is de Anne de Vriesschool, onderdeel van de brede school aan de Deltalaan. (Foto Sliedrecht24)
De betrokken besturen hebben deze intentie vastgelegd in een intentieverklaring. De beoogde samenwerkingsdatum is vastgesteld op 1 augustus 2017. De uitgesproken intentie is de twee gemeenschappelijke medezeggenschapsraden voorgelegd. Inmiddels hebben de gemeenschappelijke medezeggenschapsraden positief geadviseerd over de vastgestelde intentieverklaring.
Krachten bundelen
De besturen beogen met de bestuurlijke fusie het volgende te bereiken: Continuiteit van het Christelijk onderwijs in de regio; De kwaliteit van het onderwijs te borgen en zonodig te verbeteren, zodat ieder kind onderwijs geniet dat bij hem/haar past; De krachten te bundelen en gebruik te maken van elkaars professionaliteit om sturing te kunnen geven aan de (professionele) organisatie; De risico’s te spreiden en waar mogelijk financieel voordeel behalen; Een stevige gesprekspartner te zijn voor de landelijke en lokale overheid en andere organisaties.
Stuur- en werkgroep
De besturen hebben voor het uitvoeren van het onderzoek een stuurgroep ingesteld. In de stuurgroep hebben de volgende personen zitting: Jan Wim van Wijngaarden, voorzitter bestuur VCNOP; Tudor Kiljan, bestuurslid VCNOP; Jan Bas Rozeboom, voorzitter bestuur VCOS; Kees de Jongh, bestuurslid VCOS; Joke Rietveld, directeur-bestuurder VCNOP; Wim Dunsbergen, directeur- bestuurder VCOS. Aan de stuurgroep is een onafhankelijk voorzitter toegevoegd: Wob van Beek, adviseur governance, cultuur en organisatie van Verus.
Werkgroepen
De stuurgroep heeft tot taak de gevolgen van de bestuurlijke fusie op diverse beleidsterreinen in kaart te brengen en de definitieve besluitvorming in de besturen voor te bereiden. De stuurgroep laat zich tijden het proces ondersteunen door een drietal werkgroepen, te weten: Werkgroep Organisatie, Communicatie & Identiteit;
Werkgroep Personele zaken, Kwaliteit & Onderwijs; Werkgroep Financiën & Huisvesting.
Leden
De werkgroep Organisatie, Communicatie & Identiteit bestaat uit:
Joke Rietveld, directeur-bestuurder VCNOP; Wim Dunsbergen, directeur-bestuurder VCOS; Jaco van Erk, directeur VCNOP; Carin van de Herik, directeur VCOS Marianne Molle, Lid GMR Personeelsgeleding VCNOP; Saskia Terlouw, lid GMR Oudergeleding VCOS. De werkgroep heeft twee (technisch) voorzitters, drs. Taco Visser (adviseur identiteit) en voor governance zaken Wob van Beek, beiden van Verus.
Leden
De werkgroep Personele zaken, Kwaliteit & Onderwijs bestaat uit: Joke Rietveld, directeur-bestuuder, VCNOP; Cent den Haan, directeur VCNOP; Jolanda Maaskant, directeur VCOS; Annemarie Verschoor, GMR lid Personeelsgeleding VCNOP; Marleen Kadijk, GMR lid Personeelsgeleding VCOS. De werkgroep staat onder leiding van voorzitter Jochem Duijnhouwer, adviseur governance, cultuur en organisatie van Verus.
Leden
De werkgroep Financiën & Huisvesting bestaat uit: Wim Dunsbergen, directeur-bestuuder VCOS; Hananja Witkamp, directeur VCNOP; Jan Willem van Andel, directeur VCOS; Arnoud van den Bos, GMR lid Oudergeleding VCNOP; Linda van Dongen, GMR lid Oudergeleding VCOS. De werkgroep staat onder leiding van voorzitter Genno Wolthers, adviseur bedrijfsvoering van Verus.
Informatievoorziening
De stuurgroep heeft er voor gekozen om een zorgvuldig, voortvarend en transparant traject te lopen. Na iedere bijeenkomst van de stuurgroep zal een korte “FusieFlits” uitgaan. Op deze wijze worden alle geledingen van de twee rechtspersonen op hetzelfde tijdstip en op dezelfde manier geïnformeerd. Dit is de eerste “FusieFlits” van de stuurgroep.
Tijdpad
Het streven van de stuurgroep is om voor de kerstvakantie 2016 het onderzoek af te ronden en de resultaten van het onderzoek in een rapport aan de besturen te presenteren. Na besluitvorming in de besturen zullen de gemeenschappelijke medezeggenschapsraden om instemming worden gevraagd. Vervolgens zullen de algemene ledenvergadering van beide organisaties worden geraadpleegd. Hierna kan een definitief besluit worden genomen. De stuurgroep dient een Fusie Effect Rapportage (FER) op te stellen en de gemeenten dient een advies gevraagd te worden. De GMR’en hebben ten aanzien van de FER een instemmingsbevoegdheid.