Gemeente kan niet direct achterhalen wie verhardingslaag aanbracht

door Peter Donk
SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht kon donderdagavond 2 mei 2024 op een informatieavond niet melden wie in de vorige eeuw een zogeheten verhardingslaag heeft aangebracht in straten in wijk Vogelbuurt-Zuid. Ook liet de gemeente even in het midden of de aangebrachte laag o.a. in de Aalscholverstraat legaal of illegaal materiaal heeft bevat én of het legaal of illegaal daar is ‘gestort’. Het maakt allemaal onderdeel uit van het onderzoek bleek tijdens de avond voor omwonenden in een zaal bij Orchis Uitvaartzorg aan de Valkweg. 

Op de avond kwam onder meer wethouder Ton Spek (CDA) van Beheer en Openbare Ruimte aan het woord. De gemeente kan niet terugzoeken in archief welke aannemer daar destijds heeft gewerkt. “Mogelijk nog in facturen van destijds”, vertelde Spek na afloop. De vraag is of ook deze archiefstukken na tientallen jaren nog bewaard zijn gebleven. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Op de avond waren vertegenwoordigers van de gemeente Sliedrecht onder wie Louis Vooges (projectleider), Chris Bergeijk (directievoerder)  en wethouder Ton Spek, Gertjan Schumacher van aannemer De Kuiper Infrabouw, Anna Brooijmans (toezichthouder bodem) en Jolanda Wiers (adviseur bodem) van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid en Henk Klapwijk (medisch milieukundig adviseur) van de GGD Zuid-Holland Zuid. Een aantal van hen voerde het woord. De avond werd geleid door Hans Etman. Zo’n veertig toehoorders, vooral bewoners uit de wijk, konden vragen stellen. Gezien het aantal neergezette stoelen, werden meer mensen verwacht.

Barium of veengas?
Aanleiding voor de informatieavond was dat anderhalve week geleden voor de tweede keer de rioolwerkzaamheden in de Fuutstraat werden stilgelegd. Het oude riool onder het trottoir wordt vervangen door een nieuwe riolering in  ‘het hart’ van de weg. In het midden van de straat komt dus een nieuwe riolering te lopen. Werknemers waren daar aan het werk en kregen ineens hoofdpijn, toen ze de sleuf aan het maken waren. Op de veenlaag zijn vermoedelijk in de jaren zestig van de vorige eeuw een twee meter dikke laag ‘slakken’ gestort. Er waren in die tijd minder milieuregels. Ze waren op dat moment bezig in een slakkenlaag, een zogeheten verhardingslaag die volgens de aannemer meer weg had van natuursteen dan van brokkelende slakken. Het waren soms complete rotsblokken die naar boven werden gehaald. In de wijk verschilt de dikte van de verhardingslaag overigens. Een laag die alleen onder de weg is aangebracht. Voor de aannemer is het de vraag waardoor de ervaren werklieden hoofdpijn kregen. Kwam dat door barium of was er sprake veengas? Of was toch wat anders de oorzaak? 

Tekst gaat verder onder foto.

Onderzoek en procedures
Donderdagavond werd duidelijk gemaakt dat de bewoners zich geen zorgen moeten maken en dat er nog aanvullend onderzoek komt. Dit onderzoek, dat zo’n twee maanden duurt, moet meer duidelijkheid geven wat er nu precies aan de hand is. Het bepaalt ook welke procedures gevolgd moeten worden en wat de mogelijke gevolgen zijn voor de rioolwerkzaamheden. Zolang het onderzoek loopt, liggen die werkzaamheden in straten als de Aalscholverstraat, Fuutstraat en Orleans in ieder geval stil. Bewoners die de avond bezochten konden kort in gesprek met de wethouder. Ze kregen na afloop een flyer mee met nog even kort samengevat de punten van de avond (wat is er gebeurd?, waar staan we?, is het veilig? Werkt het riool nog? Hoe gaan we verder?), de contactpersonen en hoe ze eventueel nog vragen konden stellen. Opvallend. Geen enkel raadslid was donderdagavond aanwezig.

5 gedachten over “Gemeente kan niet direct achterhalen wie verhardingslaag aanbracht”

  1. Het bouwrijp maken van Oostwijk werd onder toezicht en in opdracht van de Gemeente Sliedrecht uitgevoerd door de Grondmij uit De Bildt. Zij hadden een dependance kantoor in een daartoe verbouwde boerderij in Oud Alblas.

  2. Cees Teeuw heeft helemaal gelijk. Dit materiaal werd per schip van uit Duisburg aangevoerd als Kuferhütte zand. Het was lichter dan het gewone ophoog zand. Daarom is hier voor gekozen om de drassige veenbodem van Sliedrecht mee op te hogen. In hoofdzaak werd het gebruikt voor de weg fundering. Of men wist bij de aankoop dat het zo hard werd als beton weet ik niet. Op veel plaatsen in Oostwijk II is het materiaal al geruimd bij reconstructies. Dus niet te lang meer zoeken in archieven. Oud ambtenaar Gemeente Sliedrecht.

  3. Wat de Fuutstraat betreft. Ik woonde destijds in de Kievitlaan(1971-1972) tegenover de ingang van de Fuutstraat.
    Bij het verharden van de Fuutstraat werden slakken, zoals dat genoemd werd, gebruikt die stonken naar een zwavelverbinding (rotte eieren). Dat was gewoon zei men.

  4. Verharding was opgebouwd met zg schuimslakken een product aangevoerd uit Duitsland, de aannemer was
    Oosterwijk. Het was voor het eerst dat deze schuimslakken werden toegepast.

  5. Ze trekken hun eigen conclusie en hebben lak aan alles wat hun eigen inwoners belangrijk viden

Plaats een reactie

*=Verplicht veld