INGEZONDEN BRIEF: Zwemplezier

(Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Ons zwembad in Sliedrecht gaat verdwijnen en we krijgen een poedelbadje terug, waar je nog net zwemles in kan geven. Volgens SGP/CU is dat voldoende en volgens CDA en VVD is een buitenbad te energie verslindend.

Wat een kortzichtige inzichten zijn dat. Ik heb het idee dat ze zichzelf tegenspreken omdat ze meer inwoners belangrijker vinden dan een goed zwembad voor de huidige inwoners. Ook ons zalencentrum verdwijnt opnieuw, net zoals destijds de Bonkelaar. Ook die beslissing werd genomen door een CDA wethouder. De sporthal van de Lockhorst moet verdwijnen en komt niet terug terwijl er al jaren sportruimte te kort is in Sliedrecht. Synergos heeft, met zijn duizend leden, wensen waaraan de Gemeente Sliedrecht vanwege geld niet tegemoet komt.

Even over mijn jeugd in het zwembad. Ik kom uit een gezin met 5 kinderen. We hadden thuis alles wat we nodig hadden om groot te worden. Een goed maar klein huis, elke dag eten met vlees en drinken, iedereen een fiets en een warm thuis. Goede en schone kleding, kortom een goed en warm thuis. We hadden geen auto en gingen niet op vakantie. In de zomervakantie gingen we wel eens een daagje naar een dierentuin of pretpark. Geen auto en niet op vakantie, wordt tegenwoordig een arm gezin genoemd. Wij vonden van niet, want je wist niet beter.

Mijn ouders spaarden hard om in april vijf zwemabonnementen te kunnen kopen, want in die periode kon je ze kopen met korting en het ging soms maar net.

De hele vakantie brachten wij door in het zwembad, zelfs als het slecht weer was en er waren altijd leeftijdsgenoten om mee te spelen. Er werd gevoetbald en gezwommen en gepraat, je maakte vrienden en vriendinnen. Je kon van de zon genieten. Dat abonnement haalden wij er wel uit.

Mijn jeugd in het zwembad zal ik nooit vergeten, maar het wordt wel langzaam uitgewist door deze gebeurtenis. Natuurlijk is het niet meer het zwembad van toen, maar met het huidige zwembad hebben wij een schitterend zwembad terug gekregen. Nu wordt deze voorziening met het grootste gemak weggeveegd uit de boeken van Sliedrecht. Het is een schande voor een dorp als Sliedrecht dat je met zo’n minibadje voor de dag durft te komen.

Het plezier in Sliedrecht wordt langzaam over het spoor gedreven of zo geminimaliseerd dat het niet te zien is. Plezier in de dorpskern kan eigenlijk niet en zeker niet op zondag, want dan ziet onze lieve heer dat wij niet te kerk gaan, maar plezier maken op de dag des Heeren.

Ik vertelde u al dat ik uit een groot gezin kom. De christelijke mensen in Sliedrecht hebben ook vaak grote gezinnen, zou je daar als Christelijke partij geen rekening mee moeten houden? Jullie moeten je schamen dat je daar niet voor zorgt.

Ik wil de politiek er ook aan herinneren dat jullie er voor ALLE INWONERS van Sliedrecht moeten zijn en niet alleen voor uw eigen ideeën. Ons zomaar wegsturen naar een andere gemeente om daar plezier te maken, is niet te betalen voor een groot gezin. Lekker makkelijk hoor als je geld genoeg heb, maar houd ook eens rekening met andere situaties.

Nog even terugkomend over die energie verspilling voor een buitenbad. Hoe kortzichtig kan je zijn. De Gemeente Sliedrecht juicht het toe dat we allemaal zonnepanelen op het dak leggen. Ze geven zelfs subsidie om het te promoten en toe te juichen. Als je zonnepanelen installeert neemt de zon een deel van je energie gebruik voor haar rekening, zeker in de zomer als de zon schijnt en je het buitenbad verwarmt wil hebben. De zon helpt zelf ook al mee om het oppervlakte water op te warmen en in de nacht kan je het bad afdekken om de warmte vast te houden. Allemaal moderne maatregelen om het betaalbaar te houden. Moeilijk is het niet, maar je moet wel durven net zoals we dertig jaar geleden durfden om een bronbad te maken.

Het geld hoeft het probleem niet te zijn, want als we de noord-zuid verbinding maken met de smalle variant, scheelt dat weer drie miljoen euro. Daar kan je deze voorziening dan wel van bekostigen.

Mijn idee over de huidige wethouders is dat ze langs de werkelijkheid heen leven alleen maar om hun doel te bereiken, en dat doel is bouwen ten noorden van het spoor. Vorige week is via de media duidelijk geworden dat de bouwlocatie van de gemeente Sliedrecht wel geschikt is om te bouwen maar met heel veel extra en dure maatregelen om geen natte voeten te krijgen. Hierdoor kunnen geen betaalbare huizen gebouwd worden en zeker geen sociale huurwoningen, zoals het vereist is door de provincie en minister Hugo de Jonge.

De locatie staat op zogenoemde slappe grond. Het is dezelfde slappe grond waardoor de tunnelbuis van HVC niet onder de rivier doorgetrokken kon worden. De voorgeboorde tunnel is ingestort door de slappe grond. Dezelfde grond als waar ze hier de huizen op willen bouwen.

Ik vind het toch wel beangstigend hoe gevaarlijk een tunnelvisie kan zijn. Sliedrecht stevent op deze manier op een faillissement af en wordt zo een artikel 12 gemeente wat betekend dat we onder curatele komen te staan en hogere overheden uitmaken wat in onze gemeente kan en mag worden uitgegeven en hoeveel geïnd kan worden. OZB omhoog en uitgaven omlaag. Ook de stil liggende projecten blijven liggen en kunnen dan niet afgemaakt worden. Sliedrecht zal daardoor wel veranderen, maar wel in een grote bouwput. Terug in de bagger

Als u hier mee kan leven, dan moet u over twee jaar maar gewoon weer hetzelfde stemmen als u twee jaar geleden heeft gedaan. Als u dit niet wilt moet u toch maar even tactisch stemmen en goed kijken wie hierop tegen zijn en het anders willen.

Alex Visser

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

9 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Zwemplezier”

  1. Wat een zooitje. Je zult het ermee moeten doen.
    Ik wens alle Sliedrechters heel veel hoop en wijsheid toe. Blijf knokken voor jullie toekomst . Ik ben blij dat ik nu in Alblasserdam woon. Hier wordt van alles gedaan en geregeld. Toch ligt mijn hart voor een stukje in Sliedrecht. Ik zou zeggen vecht tot het hoogste wat je kunt bereiken. Hopelijk met succes.
    Oud bewoonster Sliedrecht.

  2. Ik vraag me soms af of deze wethouders nog wel een volksvertegenwoordiger zien als ze, ‘s morgens na weer een slapeloze (of gewetenloze) nacht, zichzelf in de beslagen spiegel aanschouwen…
    Vermoedelijk staren ze hun spiegelbeeld in de vertroebelde ogen en zeggen “ trots op jou” in plaats van “trots op m’n dorp”…….

  3. B&W doe je oog kleppen af .
    Gebruik je verstand !!!, weet wat je aanricht als de plannen doorzet voor de inwoners en de mensen om Sliedrecht !!!
    Een energiezuinig zowel binnen als buiten bad is met de nieuwe technieken mogelijk .

  4. Mooi verwoord Alex , Sliedrecht stevend af op faillissement inwoners kunnen dat in de toekomst gaan betalen via de OZB , verantwoordelijke gemeente raad zullen tegen die tijd wel vertrokken zijn !!

  5. Onderstaand in de Volkskrant vanmorgen. Laten we hopen dat de Klankbordgroepen hier meer invloed krijgen dan dit voorbeeld in Groningen. Vooralsnog lijkt de Gemeenteaanpak daar wel erg sterk op het inspraaktraject in Sliedrecht maar hoop doet leven. We gaan het zien vanavond.

    Ingekort uit De Volkskrant: Een grote wassen neus. Allemaal onderwerpen waarover de buurtbewoners de afgelopen vier jaar intensief meedachten en -praatten. Maar uitgedrukt in een getal is dit de uitkomst: de circa tweehonderd suggesties en tegenwerpingen die omwonenden via zienswijzen indienden, werden allemaal afgewezen.

    ‘Al dat gepraat over participatie’, concludeert Bish teleurgesteld, ‘blijkt een grote wassen neus.’
    ‘Klankbordgroep is een heel vage term’, zegt De Graaf. ‘En het is heel vaag gebleven.’ Het ging tijdens al die bijeenkomsten eigenlijk alleen over het proces, nooit over de inhoud van de plannen, zegt stedenbouwkundige Koos Haarsma, die aan de overkant van het Eemskanaal woont. De gemeente vormde met betrokken projectontwikkelaars een besloten vennootschap. ‘De exploitatieopzet was al getekend toen de inspraak nog moest beginnen.’

    Vanwege het Betonbos raakte ook Paul Kusters betrokken, namens natuurorganisatie IVN. Dat het geplande groene Havenpark een ecologische verbetering is ten opzichte van het huidige Betonbos, is volgens Kusters feitelijk onjuist.
    Maar ook voor hem is de kern van de zaak dit: ‘We hebben talloze suggesties gedaan, maar er is nauwelijks iets mee gebeurd. We zijn nooit een volwaardige partij geweest.’

  6. Beste Alex, ik ben het helemaal met je eens. Jouw verhaal moet toch ook bij de wethouders binnenkomen, want die zijn immers ook dorpsgenoten. De politiek wil een grote broek aan trekken, maar als de politiek dat wil doen, wees dan ook zo fair om voor al die verenigingen, die straks met de gebakken peren zitten, ook een grote broek aan te trekken. De Noord-Zuid verbinding gaat heel veel miljoenen kosten, dan maak je mij niet wijs dat er geen extra geld is om aan de wensen van de verenigingen tegemoet te komen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld