Wekelijks brengt online krant Sliedrecht24 de gemeentepagina. Hier lees je het laatste nieuws van de gemeente Sliedrecht. De onderstaande informatie wordt wekelijks aangeleverd door de gemeente Sliedrecht.
BINNENSTEDELIJKE HERSTRUCTURERING SLIEDRECHT
In januari en februari organiseerden de gemeente en Tablis Wonen voor de zeven deellocaties van het project Binnenstedelijke Herstructurering Sliedrecht (BHS) vier bewonersavonden. Deze bewonersavonden vormden het startmoment van het participatieproces. Tijdens deze bewonersavonden konden bewoners het gesprek met elkaar aangaan en opmerkingen meegeven voor het vervolg.
Daar is goed gebruik van gemaakt. Zo hebben bewoners onder meer input geleverd voor de uitwerking van de plannen, zijn er suggesties gedaan voor het proces en zijn er veel vragen gesteld. Op de website www.sliedrechtbouwt.nl/nieuws treft u per deellocatie de opmerkingen van bewoners en onze reactie daarop aan.
Klankbordgroepen
De gemeente Sliedrecht en Tablis Wonen vinden het belangrijk dat bewoners meepraten én meedenken over het hele project BHS. Daarom zijn er klankbordgroepen ingericht, die bestaan uit een groep inwoners. Tijdens en na de bewonersavonden konden mensen zich hiervoor aanmelden. Inmiddels zijn de klankbordgroepen samengesteld. Samen met het stedenbouwkundig bureau Juurlink&Geluk zijn de klankbordgroepen inmiddels aan de slag met het uitwerken van plannen door de verschillende locaties. Daarin nemen ze ook de inhoudelijke suggesties, ideeën en zorgen mee, die inwoners hebben benoemd op de bewonersavond.
De klankbordgroepen zijn actief tot en met de zomer 2024. Het eindproduct is een Stedenbouwkundig Kader, dat voorgelegd wordt aan de gemeenteraad ter besluitvorming. Meer informatie over de klankbordgroepen vindt u op www.sliedrechtbouwt.nl/nieuws.
Tweede bewonersavonden
Rond eind mei worden de volgende brede bewonersavonden georganiseerd. Dan worden de eerste stedenbouwkundige ontwerpen voor de deellocaties gepresenteerd. De exacte datum is nog niet bekend. Hier leest u binnenkort meer over. De datum wordt ook op de website www.sliedrechtbouwt.nl gepubliceerd.
Heeft u vragen over de deellocaties of het plan?
Op www.sliedrechtbouwt.nl vindt u veel meer informatie over het plan en de deellocaties. Heeft u toch nog vragen of wilt u contact met ons opnemen? Stuur een e-mail naar sliedrechtbouwt@sliedrecht.nl.
BURGEMEESTER EN WETHOUDERS IN ACTIE TIJDENS NLDOET
Burgemeester Jan de Vries en wethouders Ton Spek, Cees Paas en Roelant Bijderwieden staken op 15 en 16 maart de handen uit de mouwen tijdens NL Doet.
Vrijdag brachten de collegeleden koeken rond bij verenigingen en instellingen in Sliedrecht, om de vele vrijwilligers te bedanken voor hun inzet voor het dorp. Wethouder Paas stapte zelfs op de bakfiets om de koeken te bezorgen.
De lekkernijen werden aangeboden bij ASVZ, KC de Wilgen, VV Sliedrecht, Waerthove, Muziekvereniging Crescendo, Sliedrechtse Lawn Tennisvereniging en de Sociale Moestuin.
Op zaterdag hielpen de collegeleden samen met gemeentesecretaris Niels Kuiper de vrijwilligers van de Sliedrechtse Lawn Tennisvereniging met het klaarmaken van het tennis- en padelpark voor het nieuwe seizoen.
Voor wethouder Cees Paas was de koek daarna nog niet op. Hij heeft zaterdag van 16.00 tot 19.00 uur ook nog pannenkoeken staan bakken bij ASVZ op de Spoelmaker 1.
LENTE! GFT-BAK VANAF APRIL WEER IEDERE WEEK GELEEGD
Het voorjaar komt eraan. Voor veel mensen is dit het moment om hun tuin klaar te maken voor de lente. Het betekent ook dat er meer tuinafval vrijkomt en dáár speelt de gemeente Sliedrecht op in. Vanaf dinsdag 2 april 2024 wordt de gft-container weer wekelijks geleegd.
Iedereen heeft het wel eens meegemaakt dat je iets wilt weggooien en dat de kliko propvol zit. Erg vervelend, natuurlijk. De gemeente Sliedrecht heeft een handige afvalapp, waarin inwoners onder andere de afvalkalender kunnen vinden. Op deze afvalkalender is te zien wanneer welk afval wordt ingezameld. Ook kunnen gebruikers ervoor kiezen om automatisch een melding te krijgen als het afval opgehaald wordt. Door het gebruik van deze afvalkalender hoeven inwoners van Sliedrecht nooit meer een afvalinzameling te missen.
Na Pasen (31 maart en 1 april) worden de gft-containers weer wekelijks geleegd. Het is de bedoeling dat er in deze groene kliko’s uitsluitend groente-, fruit- en tuinafval én etensresten worden gegooid. Twijfels over een bepaalde soort afval? Met behulp van de afvalwijzer gooi je nooit meer iets in de verkeerde container.
Geen grond, grind en zand in gft-bak
Belangrijk om te weten is dat grond, grind en zand niet tot het gft-afval behoren. Deze stoffen kunnen ook niet worden ingeleverd bij het Milieupark van de gemeente Sliedrecht. Heb je na het opfrissen van de tuin een lading grond, grind of zand over? Deze stoffen kun je inleveren bij het bedrijf Van Vliet aan de Industrieweg 27 in Sliedrecht. Kijk voor de inlevervoorwaarden van deze stoffen op de website van Van Vliet. Ben je benieuwd waar je in het dorp allemaal afval kunt inleveren? Op dit kaartje zijn alle afvalbrenglocaties binnen de gemeente Sliedrecht te vinden.
Leuk om te weten is dat het goed inleveren van afval ook iets oplevert voor inwoners. Zo wordt er compost gemaakt van het ingeleverde gft-afval. Op zaterdag 23 maart wordt in het kader van de Landelijke Compostdag door de gemeente Sliedrecht 30 kuub compost beschikbaar gesteld. Deze vruchtbare grond is vanaf die dag af te halen op het noordelijke parkeerterrein bij Bronbad De Lockhorst. Maar wees er snel bij, want op = op! Neem je eigen zak, emmer of aanhanger mee en vergeet ook je eigen schep niet.
Nieuwe kliko en schoonmaak
Is een van jouw kliko’s (2-wiel container) vermist of defect? Denk aan een gescheurde of afgebroken deksel, defecte of slecht draaiende wielen. Maak dan een melding aan via de app Fixi en vraag gratis een nieuwe minicontainer aan. Je kunt ook bellen naar 14 0184.
Vuile containers dien je zelf te reinigen. De schoonmaak verzorgt de gemeente Sliedrecht niet. Een vervuilde container is ook geen reden om geruild te worden. Je bent zelf verantwoordelijk voor het schoonhouden van de minicontainers.
Meer info over afvalinzameling binnen de gemeente Sliedrecht? Kijk op https://afvalkalender.sliedrecht.nl/
STAATSSECRETARIS VWS BEZOEKT BONKELAARHUIS
Staatsecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bracht op woensdag 13 maart een bezoek aan het Bonkelaarhuis in Sliedrecht. Het Bonklaarhuis is het voorbeeld van hoe zorg rondom gezinsproblematiek onder één dak werkt.
Van Ooijen en Carsten Herstel, directeur-generaal Langdurige Zorg, waren onder de indruk van de manier waarop Sliedrecht de zorg rondom het gezin heeft georganiseerd. Van Ooijen: “We staan voor grote ontwikkelingen in het sociaal domein, zoals het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming, de Hervormingsagenda Jeugd en het Integraal Zorg Akkoord. Met de manier hoe het hier georganiseerd is, hebben jullie goud in handen: een voorbeeld voor het land.”
Bonkelaarhuis
Het sociaal domein is enorm in beweging. Er spelen tal van ontwikkelingen, zoals de Hervormingsagenda Jeugd, dubbele vergrijzing, toename van gebruik van zorgvoorzieningen en het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming.
In het Bonkelaarhuis zijn alle organisaties te vinden die betrokken zijn bij de ondersteuning en hulpverlening aan gezinnen met vragen op het gebied van opvoeden en opgroeien, huisvesting en wonen, werk en inkomen, zorg en welzijn, dagbesteding en participatie. Hierdoor is het mogelijk om passende zorg al in een vroeg stadium te leveren.
Wethouder Cees Paas: “Ik ben er trots op hoe de zorg en ondersteuning aan 0 – 100-jarigen in Sliedrecht onder één dak geleverd worden. De vindbaarheid van het Bonkelaarhuis en de tevredenheid van inwoners zijn goed. De staatssecretaris heeft dat tijdens het werkbezoek gezien, gehoord en beaamd.”
Evaluatie Toekomstscenario
Op dinsdag 12 maart evalueerden de diverse professionals de huidige werkwijze binnen het project ‘Veilig Opgroeien is Teamwork’ (VOiT 2.0). Dat is de lokale vertaling van het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming.
Allen waren het erover eens dat de zorg beter kan worden geleverd als men andere professionals die bij die zorg betrokken zijn persoonlijk spreekt. Het Bonkelaarhuis speelt hier mooi op in en werkt op die manier proactief aan verdere verbetering en is daarmee voorbereid op de toekomst.
Wethouder Paas overhandigde een puzzelstuk aan Margret van Schie, manager van Het Bonkelaarhuis. “Het puzzelstuk staat symbool voor het steeds weer leggen van de moeilijke jeugdzorgpuzzel. Werken in de jeugdzorg betekent in de praktijk puzzelen om tot een passend resultaat te komen”, aldus Paas.
BUITEN BEZIG IN SLIEDRECHT WEEK 12
Wegomleidingen/afsluitingen
- Aanleg riolering Vogelbuurt, zijn de volgende wegen afgesloten
-Tuinfluiterstraat van maandag 4 maart t/m dinsdag 20 maart.
-Merelstraat t.h.v. nr. 21 t/m 35 van vrijdag 8 maart t/m donderdag 29 maart.
-Putterstraat t.h.v. nr. 2 t/m 20 van woensdag 20 maart t/m vrijdag 5 april.
-Merelstraat t.h.v. nr. 40 t/m 48 van woensdag 27 maart t/m maandag 17 april.
-Aalscholverstraat t.h.v. nr. 13 t/m 20 van dinsdag 26 maart t/m donderdag 11 april.
-Fuutstraat van donderdag 4 april t/m vrijdag 19 april.
- Stationspark 2 in fases afgesloten van maandag 22 januari t/m vrijdag 5 april
I.v.m. herstraatwerkzaamheden.
- Elzenhof (westelijk deel nr. 141 t/m 210) in fases afgesloten van maandag 12 februari t/m dinsdag 21 mei
I.v.m. herstraatwerkzaamheden. Via Elzenhof 180 is een doorsteek naar nummer 196 gemaakt, zodat de woningen bereikbaar blijven.
- Hoofdrijbaan in De Horst werkzaamheden van maandag 12 februari t/m vrijdag 26 april
I.v.m. aanleg warmtenet voor huisaansluiting wordt in delen de weg opgebroken, doorgaand verkeer blijft wel mogelijk.
- Fietspad langs Parallelweg vanaf de Calandstraat tot viaduct onder het spoor(Ringersstraat) afgesloten van maandag 22 januari t/m vrijdag 3 mei
Vanaf vrijdag 29 maart t/m donderdag 4 april is de spooronderdoorgang t.h.v. de Ringerstraat afgesloten voor al het verkeer, de fietsonderdoorgang blijft voor de fietsers wel toegankelijk
I.v.m. uitleggen en lassen pijpleiding t.b.v. het warmtenet.
- Oostelijk deel Ouverture vanaf afslag A15 en deel Parallelweg onder de A15 afgesloten van dinsdag 2 april tot zaterdag 6 april voor al het verkeer
I.v.m. doortrekken en boren pijpleiding t.b.v. het warmtenet. - Wekelijkse afsluiting Burg. Winklerplein
Voor de weekmarkt is er iedere week een afsluiting van de westelijke verbindingsweg.
COMPOSTACTIE VOOR INWONERS SLIEDRECHT
Gemeente Sliedrecht wil haar inwoners bedanken voor het goed scheiden van hun GFT-E afval. Van het verzamelde GFT-E wordt compost gemaakt. Vanaf zaterdag 23 maart 2024 kunnen inwoners compost ophalen.
Waar en wanneer kunt u terecht?
Op zaterdag 23 maart kunnen inwoners de hele dag op het noordelijk parkeerterrein bij Bronbad de Lockhorst compost ophalen. U kunt het compost gratis komen halen, dit zolang de voorraad strekt.
Het compost is los gestort, dus u dient zelf te zorgen voor een zak, emmer, bak etc. U dient het zelf op te scheppen en te vervoeren, de gemeente bezorgt het compost dus niet thuis! (Vergeet dus niet om een schep mee te nemen).
Wat is compost?
Compost wordt gemaakt van ingezameld Groente, Fruit, Tuinafval en Etensresten. Door deze grondstoffen te recyclen wordt een positieve bijdrage geleverd aan het milieu. Compost bevat veel organische stof en verbeterd de bodemstructuur doordat er voeding en organische materiaal wordt toegevoegd.
SUCCESVOLLE INTEGRALE CONTROLE IN DRECHTSTEDEN BUITEN GEMEENTEN
Het Bestuurlijk Interventie Team Drechtsteden Buiten (BIT) heeft onlangs bij diverse autobedrijven controles gedaan in verband met de aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Bij een aantal bedrijven zijn overtredingen vastgesteld, onder andere op het gebied van milieu, de Arbeidswet en met autoregistraties. De bedrijven kregen hiervoor een boete of waarschuwing. Ook is er een boot in beslag genomen voor nader onderzoek.
Wat is het Bestuurlijk Interventie Team Drechtsteden Buiten?
Sinds dit jaar hebben de gemeenten Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht de samenwerking met de aanpak tegen georganiseerde ondermijnende criminaliteit geïntensiveerd door gezamenlijk een Bestuurlijk Interventie Team (BIT) op te richten. Het BIT organiseert in de vijf gemeenten integraal toezicht en handhaving uit door middel van integrale bedrijfscontroles. Hierdoor bundelen de gemeenten capaciteit en slagkracht in de aanpak van ondermijning. Onlangs zijn 11 bedrijven steekproefsgewijs in deze gemeenten bezocht.
Betrokken diensten
Bij de controle waren verschillende partijen betrokken: Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, Sociale Dienst Drechtsteden, Nederlandse Arbeidsinspectie, RDW, Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC), de politie, Landelijke Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) en de gemeenten zelf. Iedere toezichthouder keek bij de controle vanuit de eigen wet- en regelgeving. Er wordt niet alleen op strafbare feiten gecontroleerd, maar ook op bestuursrechtelijke overtredingen zoals overtredingen van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en milieuwetgeving. Het doel van deze controles is om een eerlijk en veilig ondernemersklimaat in de regio te behouden. Door de samenwerking tussen de partijen worden misstanden sneller opgemerkt.
Hoe worden controles uitgevoerd?
Bedrijven worden steekproefsgewijs geselecteerd voor een controle. Deze controles worden altijd zonder aankondiging uitgevoerd én met meerdere partijen tegelijk. Partijen zoals de Sociale Dienst Drechtsteden en de Nederlandse Arbeidsinspectie moeten kunnen waarnemen dat mensen aan het werk zijn. Daarom zullen deze partijen direct het bedrijf binnenstappen. Het voordeel van zo’n controle met meerdere partijen tegelijk is dat veel tijd wordt bespaard omdat niet elke partij afzonderlijk de onderneming hoeft te bezoeken.
Ziet u zelf iets verdachts?
Melden kan altijd bij de politie via 0900-8844 (bij een noodgeval met 112). Wilt u anoniem melden? Meld bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl.
VORMGEVER EN FOTOGRAAF LEO LANSER EXPOSEERT IN HET SLIEDRECHTS MUSEUM
De in Sliedrecht geboren fotograaf en vormgever Leo Lanser exposeert van woensdag 27 maart tot en met 20 april in het Sliedrechts Museum. Burgemeester Jan de Vries verzorgt op dinsdag 26 maart om 16:00 uur de officiële opening van de expositie.
Leo Lanser heeft het grootste deel van zijn leven in Giessenburg gewoond, daar is zijn atelier gevestigd. Maar hij is geboren in Sliedrecht. Lanser: “Mijn allereerste expositie was in de Bonkelaar in Sliedrecht en ik vind het heel mooi om als geboren Sliedrechter ook deze expositie in Sliedrecht te houden. En wat is een betere plek dan het Sliedrechts Museum.”
Lanser is fotograaf, designer, schrijver en bioloog en heeft een indrukwekkende carrière achter de rug. Zijn werk is nationaal én internationaal erkend en hij heeft daar vele prijzen voor ontvangen.
Over de expositie
In de expositie zijn onder andere kunstzinnige landschapsfoto’s, Power of Nature beelden, foto’s van het Koninklijk Huis, politici en bekende Nederlanders te zien. Ook schilderijen en door hem ontworpen Awards maken deel uit van de expositie.
De expositie in het Sliedrechts Museum biedt een zeldzame kans voor kunstliefhebbers om het werk van deze gerenommeerde, veelzijdige kunstenaar te zien. Het Sliedrechts Museum verwacht dat bezoekers van alle leeftijden geïnspireerd zullen raken door het creatieve talent van Leo Lanser.
Meer informatie:
Het Sliedrechts Museum is gevestigd aan de Kerkbuurt 99-101. Openingstijden zijn woensdag- en zaterdagmiddag van 14.00 – 17.00 uur. De entree bedraagt € 2,– voor volwassenen en € 1,– voor kinderen en voor houders van een museumjaarkaart.
OPROEP
Op een parkeerplaats bij de Dr. Kuyperhof staat al geruimte tijd een grijze Opel Astra met keknteken 55-PL-ZL geparkeerd.
De gemeente Sliedrecht roept de eigenaar van de auto op om zich binnen twee weken te melden bij de gemeente aan de Industrieweg 11, via vergunningen@sliedrecht.nl.
Op grond van artikel 5:30 Awb kan, afhankelijk van de staat van de auto, de auto 13 weken worden opgeslagen, dan wel onmiddellijk worden verkocht of vernietigd.
Het is verboden een voertuig dat rijtechnisch in onvoldoende staat van onderhoud en tevens in een kennelijke verwaarloosde toestand verkeert, op de weg te parkeren of te laten staan, zoals gesteld in de A.P.V. (Algemene Plaatselijke Verordening) artikel 5:5.
VERWIJDEREN FIETSEN
Burgemeester en wethouders van Sliedrecht maken bekend dat fietsen die op grond van (artikel 5.5.lid 1 van) de Algemene plaatselijke verordening in Sliedrecht staan geparkeerd en waarvan de eigenaren/houders niet traceerbaar zijn door de gemeente zullen worden verwijderd. Dergelijke fietsen worden op grond van bovengenoemd artikel beschouwd als wrak.
In de onderstaande straten staan dergelijke ‘fietswrakken’.
De fietsen zijn tussen 26 februari – 1 maart voorzien van een sticker en dienen uiterlijk 29 maart 2024 te zijn verwijderd.
- Vivaldilaan: 1x
- Sonate: 1x
- Rondo: 1x
- Busonisingel: 1x
- Zuiderzeestraat: 1x
- Oosterbrugstraat: 1x
- Fazantplein: 2x
- Winklerplein: 3x
- Rembrandtlaan: 1x
- Stationsweg: 4x
Wilt u meer informatie? Neem contact op met de gemeente Sliedrecht via 14 0184.
ZATERDAG 6 APRIL: ZADEN- EN STEKJESBEURS
NME-centrum De Hooizolder, Kinderboerderij Charlotte van Bylandthoeve en de afdeling BOR van de gemeente Sliedrecht organiseren op zaterdag 6 april in het Burgemeester Feitsmapark een STEKJES- EN ZADENBEURS. Iedereen is van 12.00 – 14.00 uur van harte welkom.
Een markt waar je stekjes, zaadjes en plantjes kunt brengen én halen
Zowel tuinplanten als kamerplanten mogen aangeboden worden. Heb je zelf stekjes of zaden, dan mag je natuurlijk ook komen inslaan. Verkopers bepalen zelf de prijs van de stekjes en zaden en er komt ook een ruiltafel. Ook tuinders, balkonbezitters en natuurlijk fanatieke plantenverzamelaars nodigen we uit.
Hoe werkt de zaden- en stekjesbeurs?
Er staat een grote ruiltafel op het terrein. Heb je thuis een stekje van een kamer-, tuin- of kruidenplantje over? Neem die dan mee naar de zaden- en stekjesbeurs op 6 april en ruil hem om voor een nieuw leuk plantje! Zorg er voor dat je stekje goed geworteld is!!! Ook zaden kunnen worden ingeleverd en omgeruild voor andere zaadjes. Zet een glazen potje met zaadjes op de tafel, wél met de naam van de plantjes erop en neem een ander potje mee voor thuis! Op de markt staan ook diverse kramen. Daar worden zaadjes en stekjes te koop aangeboden en vaak ook advies gegeven voor planten en onderhoud. Zorg er voor dat je cash geld meeneemt, want pinnen is op het hele terrein niet mogelijk!
Voor kinderen
Op het terrein staat ook een speciale ruiltafel voor kinderen. Die kunnen natuurlijk óók hun stekje van thuis ruilen voor een ander stekje. Kinderen kunnen ook hun eigen envelopje vouwen voor zaadjes. Op de ruiltafel staan ook bakken met zaadjes voor thuis. Die kun je dan in een zelfgemaakt envelopje meenemen naar huis en er zelf een plantje uit op kweken!
Heb je véél zaden en/of stekjes?
Tot 20 maart is het óók nog mogelijk je aan te melden via info@nmesliedrecht.nl voor een kraam, tafel of grondplaats om je zaden of stekjes te ruilen of te verkopen. Meer info vind je op www.feitsmapark.nl.