SLIEDRECHT – Waarom wordt de herinrichting van het Burgemeester Winklerplein niet af gemaakt? Wekelijks hoort de redactie van online krant Sliedrecht24 deze vraag naar de stand van zaken. Of wordt die zelfs aan de redactie gesteld, want die zal het wel weten. “Wie houdt de boel tegen? Waarom maken ze het daar niet af? De gemeente maakt er een zooitje van!’ Vragen en opmerkingen die voorbij komen. Het blijft volgens de gemeente Sliedrecht steken bij gesprekken, die tot heden niets opleveren.
Onze vraag: wie communiceert hier zo slecht, dat er telkens vragen over zijn? Dit is een situatietekening Burgemeester Winklerplein van de gemeente Sliedrecht als alle nieuwe plannen zouden worden gerealiseerd.
Tekst gaat verder onder podcast.
In een podcast van online krant Sliedrecht24 in oktober 2023 sprak journalist Peter Donk met wethouder Cees Paas over de stand van zaken toen. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
De redactie legde daarom deze week een aantal vragen voor aan de gemeente Sliedrecht. Portefeuillehouder Cees Paas (SGP-ChristenUnie) verwijst gemakshalve naar een College Informatiebrief (CIb) van december 2023. Kennelijk is er in een paar maanden tijd nog niets veranderd. Hoe muurvast het zit, wordt ook nu niet duidelijk.
Hieronder een aantal vragen, waar een antwoord uit de CIb dan bij zou passen.
Waarom ligt de herinrichting van het Burgemeester Winklerplein stil?
“In juni 2023 hebben wij u (leden van de gemeenteraad – red. onder geheimhouding geïnformeerd over de stand van zaken rond de herontwikkeling van het Burgemeester Winklerplein. Daarnaast is aan u toegelicht dat wij door een combinatie van financiële, juridische en feitelijke belemmeringen geen uitvoering kunnen geven aan de met de ontwikkelaar in juni 2022 gesloten koop- ontwikkelovereenkomst en dat wij hierover met de ontwikkelaar in overleg zijn getreden. Bij de behandeling van de jaarrekening 2022 heeft uw raad op 4 juli 2023 unaniem de motie “Geen extra geld voor onhaalbaar BW-plein” aangenomen. Hierin verzoekt u ons om opnieuw in onderhandeling te gaan met de ontwikkelaar om daarbij te komen tot een plan waarbij de uitgangspunten zodanig worden aangepast dat geen aanvullende middelen nodig zijn. Daarnaast riep u ons op om eind 2023 verslag te doen van de voortgang zodat er bij het vaststellen van de jaarrekening 2023 geen zelfde situatie zou ontstaan.”
Is er hulp?
“In de afgelopen periode is een aantal zaken verder uitgezocht en besproken met de ontwikkelaar. Daarbij worden wij ondersteund door advocatenkantoor BarentsKrans. Om de marktconformiteit van de bij de gesprekken gehanteerde bedragen vast te stellen is advies gevraagd aan taxateurs van Kendes. De uitkomsten van deze taxatie worden meegenomen in de vervolggesprekken.”
Wat doet het college aan de huidige problematiek Burgemeester Winklerplein?
“Bij de gesprekken maken wij een duidelijk onderscheid tussen de blokken B (hoek Professor Lorentzlaan en de Christiaan Huygensstraat) en C (Hoek Rembrandtlaan / Simon Stevinstraat). De grond onder blok B is voor het overgrote deel eigendom van de ontwikkelaar. Om het plan te realiseren moet deze ontwikkelaar nog ruim 400 m2 gemeentegrond aankopen. Hierover zijn in de overeenkomst van juni 2022 nog geen afspraken gemaakt. De waarde van de grond is mede afhankelijk van de overige afspraken over het wettelijke verplichte kostenverhaal en de kosten van het inrichten van de openbare ruimte. De gesprekken hierover worden gevoerd op basis van een taxatie van Kendes. Zodra hier overeenstemming over bestaat, zal er een (aanvullende) overeenkomst worden gesloten. Vervolgens kan de ontwikkelaar de realisatie verder oppakken. Op dat moment kan ook de benodigde planologische procedure worden gestart. De grond achter blok C (openbare ruimte) is eigendom van de gemeente. Op de locatie bevindt zich een appartementencomplex met winkelruimten. Enkele appartementen zijn eigendom van de gemeente, de rest is particuliere eigendom. In lijn met de met de ontwikkelaar gesloten overeenkomst heeft de gemeente getracht de resterende appartementen en de winkelruimten te verwerven. De gemeente is er niet in geslaagd om, binnen de gestelde financiële kaders van de grondexploitatie en de geldende wet- en regelgeving, tot verwerving te komen. Bovenstaande is besproken met de ontwikkelaar. De ontwikkelaar heeft een aangepaste verwervingsstrategie voorgesteld om de panden in het gebied te verwerven. Aan dat voorstel is een aantal voorwaarden verbonden dat op dit moment onderwerp is van gesprek. Mocht de aangepaste verwervingsstrategie slagen, dan is de gemeente in beginsel bereid de omliggende openbare ruimte en haar eigen vastgoed aan de ontwikkelaar te verkopen. Dit zal natuurlijk met inachtneming van de geldende wet- en regelgeving plaatsvinden. Het gaat dan niet langer om de levering van bouwrijpe grond (waarin de kosten van bouw- en woonrijp maken moeten zijn verdisconteerd), maar om een levering in de huidige staat. De herontwikkeling van het vastgoed ter plaatse van blok C is dan een “gewone” particuliere ontwikkeling. De gemeente maakt hierbij geen kosten voor bouw- en woonrijp maken, want dit doet de koper van de grond voor eigen rekening en risico. De gemeentelijke kosten worden in dat geval – net als bij andere particuliere ontwikkelingen – verhaald via een anterieure overeenkomst. De gesprekken met de ontwikkelaar zijn ingewikkeld. Op dit ogenblik is het onduidelijk wanneer de gesprekken kunnen worden afgerond.”
Wat betekent dit voor de gemeentelijke plannen?
“Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Na deze datum is het niet meer mogelijk om het ontwerpbestemmingsplan ter inzage te leggen. We hebben helaas moeten constateren dat de lopende gesprekken op dit moment onvoldoende basis bieden om het opgestelde concept ontwerpbestemmingsplan nog vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet ter inzage te leggen. Een nieuwe planologisch regime voor het Burgemeester Winklerplein zal te zijner tijd op grond van de Omgevingswet moeten worden vastgesteld.”
Wanneer wordt de handschoen opgepakt?
“Wij zijn en blijven in gesprek met de ontwikkelaar om te trachten woningbouw en een toekomstbestendig winkelgebied te realiseren. Gelet op de complexiteit van het dossier is het de verwachting dat met deze gesprekken nog enige tijd zal zijn gemoeid. We vinden het daarbij van groot belang om aan bewoners en winkeliers duidelijkheid en openheid van zaken te kunnen geven en streven er daarom naar om de gesprekken op de kortst mogelijke termijn succesvol af te ronden.”
Wat ik niet begrijp.Veel Sliedrechters hebben het erover,behalve deGemeente.Het pand wat er nu nog staat midden in het centrum,is vervallen ziet er niet meer uit.Hoelang word hier al over gediscussieerd.Ik zou zeggen slopen,starterswoningen bouwen en eronder winkels.Hoe eenvoudig kan het zijn,en het hele Winklerplein word opgewaardeerd.
ik spreek denk namens velen wethouder vertel het in jip en janneke taal waar over gaat.
bvb chinees/kaas boer/primera huren van iemand die wil meer centen zien?
wij wonen achter zorg centrum rembrand laan moet op zolder zijn iets zien kijk tegen een muur.
komt er flat waar ooit apotheek was hele dag licht aan in je winkel ?
je zal er maar wonen in je koophuis
Het is al jaren een hoop gezeur en dat hele gebeuren is een gebed zonder eind.