door Peter Donk
SLIEDRECHT – Belangstellenden werden dinsdagavond 30 januari 2024 in het Griendencollege bijgepraat over de plannen rond sporthal De Valk en galerijflat Thorbeckelaan. De avond was in het kader van de Binnenstedelijk Herstructurering. Het was volgens de organisatoren van de avond de start van het participatieproces. “Hoe hoog wordt nieuwbouw?”, was één van de vragen die leeft. De opkomst was zo’n zestig personen.
De avond werd georganiseerd door de gemeente Sliedrecht en woningcorporatie Tablis Wonen. Na Sander Jansen, die de avond leidde, spraken wethouder Ton Spek (CDA) van Wonen en projectmanager Omar Laghzaoui. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)
Tekst gaat verder onder foto.
Concreer gaat het over vervanging van sporthal De Valk en vervanging van de Nachtegaalflat. De wethouder beet het spits af over het proces. Opnieuw vertelde Spek dat het ‘knelt op de lokale woningmarkt’ en er ‘doorstroming moet komen’. “Om het zorgvuldig te doen, willen we met elkaar in gesprek. Daarvoor de tijd en de ruimte nemen. Locatie De Valk aan de Valkweg is er één van. Voor de vijfhoogflats aan de Thorbeckelaan willen we afbraak en nieuwbouw doen. We voegen daarmee kwaliteit toe aan Sliedrecht”, aldus Spek., “Welk plan er ook uitkomt, we gaan met elkaar bouwen. We willen eerst nieuwbouw doen voor we gaan slopen.”
Eerst nieuwbouw
Laghzaoui kwam daarna aan het woord. Hij verontschuldigde zich voor herhalingen. Doel voor hem was een goede uitleg te geven. De sporthal De Valk wordt gesloopt als het IKC aan de Valkweg is gerealiseerd. Op locatie De Valk komen woningen. Voor verschillende mensen speelt hoogte van nieuwbouw een rol. Dat bleek wel een punt van zorg. Als het gaat om bijvoorbeeld voldoende zonlicht en privacy in de wijk Vogelbuurt. Beloofd werd dit mee te nemen. Bij de nieuwbouw wordt uitgegaan dat gebouwen vijftig jaar meegaan.
Tekst gaat verder onder foto.
Komende jaren
Verouderd vastgoed wordt vervangen. Het gaat om een visie voor de komende vijftien jaar. De plannen worden dit najaar vastgesteld door de gemeenteraad. Niet bekend is of de flats aan de Thorbeckelaan (aanname 250 woningen, huur en koop – red.), nu vijf hoog, of dat het nog hoger of lager wordt. Dat geldt ook voor De Valk (aanname 37 woningen, geen sociale huurwoningen – red.). Den hoogte was wel een punt voor enkele aanwezigen.
Klankbordgroep
De bewoners hebben de keuze om weer terug te komen in hun huis. “We geven nu aannames om richting te geven. In volgende bijeenkomsten worden we concreter”, verzekerde Spek. Bezoekers werden gevraagd zich aan te melden voor een klankbordgroep. Een brede vertegenwoordiging van de locaties. Er komen zo’n acht mensen in.
Dat zeggen we niet. Het is waar. Maar de besluiten neemt echt de gemeenteraad en niet de wethouder. Die voert uit.
Hoge bomen vangen veel wind, en als verantwoordelijke wethouder bent met de portefeuille van huisvestiging kan je kritiek verwachten toch ?
Wij zien vaker de vinger wijzen naar een bestuurder. Een wethouder bijvoorbeeld. Hij voert slechts uit wat de gemeenteraad heeft besloten.
Ik vind het allemaal losse pols theorie de 3 hoog flatjes in de Onneslaan/ Rembrandlaan staan er van 1958, die worden nu gerenoveerd voor tonnen. De 5 hoog flats daarin tegen staan er vanaf 1962 en die moeten toch eerder weg, dus van een leeftijd voor deze gebouwen is natte vinger werk. Ooit heeft dhr. Spek daar ook gewoond, zou hij een trauma opgelopen hebben in deze flats of heeft hij hoogte vrees ? ik weet het niet maar dank zei hem worden ze gesloopt
De Maaslaan, de Middeldiepstraat, de Rembrandtlaan, De Valk, Professorenbuurt etc. Straks ook nog het Winklerplein en het Watertorenterrein. Minimaal 5 en wellicht wel meer klankbordgroepen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. De visie ligt, ongevraagd en onduidelijk, vast en daarbinnen kun je meepraten.
Maar het grootste probleem zijn de mogelijk tegengestelde belangen. Als de Maaslaan zegt: minder bouwen dan wordt er wellicht meer gebouwd in de Middeldiepstraat of elders etc.
Het lijkt me aan te raden dat alle klankbordgroepen regelmatig met elkaar afstemmen en de gezamenlijke doelen helder voor ogen houden. Maaslaan wil bijvoorbeeld terecht groen houden, Middeldiepstraat wil meer parkeerplaatsen en eveneens meer groen, De Valk wil niet te hoog bouwen etc. Alles is in handen van 1 gemeente dus samenwerking tussen de klankbordgroepen die vervolgens ook als 1 gemeenteklankbordgroep meedenken kan onenigheid voorkomen tussen inwoners.
Dat gaat dan ook nog eens revolutiebouw worden….
Ik las het inderdaad, iets van 57 jaar tot mijn verbazing. Maar ik las ook dat zoiets echt een keuze is, je kunt ook zodanig bouwen dat ze langer meegaan. En dan vraag ik me af, is een termijn van 50 jaar dan de beste optie? Is dit niet problemen vooruit schuiven zoals (dorps)volksverhuizingen etc. Daarbij is het natuurlijk milieubelastend, afbreken en opbouwen.
Ha Koos, een gebouw moet volgens de woningcorporatie tenminste voor een periode van vijftig jaar worden gebouwd.
Schrale troost. Veel gebouwen staan langer, zo gaat het al eeuwen.
Bij de nieuwbouw wordt uitgegaan dat gebouwen vijftig jaar meegaan????. Dus in 2075 moeten de bewoners van dat moment weer vertrekken voor weer een nieuwbouw? Maar dan is Sliedrecht inmiddels volledig versteend en tot op de mm volgebouwd. Misschien in Noord nog plaats? De normen gewoon aanpassen waardoor het groen weg kan en men tegen het spoor mag bouwen?
Kom op, kijk vooruit, bouw voor eeuwen, ga er nog eens voor zitten.