Rechtbank doet uitspraak in zaak chemiebedrijf Chemours

ROTTERDAM / SLIEDRECHT – De rechtbank in Rotterdam doet woensdagmorgen 27 september 2023 uitspraak in de zaak tegen chemiebedrijf Chemours in Dordrecht. Na 11.30 uur wordt nieuws verwacht. Vier gemeenten, Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden, stellen het bedrijf aansprakelijk voor vervuiling met PFAS afkomstig uit de fabriek. 

Volgens de gemeenten wist Chemours, voorheen onderdeel van chemiebedrijf DuPont, al veel langer van de gevaren van PFAS. In de jaren tachtig zou intern al duidelijk zijn dat die variant schadelijk is voor de gezondheid. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

De afkorting PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Onder deze noemer vallen tal van chemische stoffen die amper afbreekbaar zijn in het milieu en die in verband worden gebracht met onder meer een verhoogd cholesterol en voortplantingsproblemen. Dicht bij de fabriek in Dordrecht geldt daarom ook al langer het advies aan omwonenden om geen groenten en fruit uit eigen moestuin te eten vanwege te hoge PFAS-concentraties. Voor een groter gebied geldt dat dit moet worden afgewisseld met groenten en fruit uit de winkel.

Onthullingen
Televisieprogramma Zembla (BNNVARA) kwam in juni met een documentaire rond de PFAS-vervuiling. Eerder werd de kwestie aangekaart door online krant Sliedrecht24, Follow de Money en het programma EenVandaag (AVROTROS). Begin september meldde Zembla bovendien dat Chemours de zaak van de vier gemeenten probeerde te schikken voor een aantal miljoenen. De vier gemeenten zouden in eerste instantie het gesprek zijn aangegaan, maar het aanbod is uiteindelijk afgewezen. Burgemeester Wouter Kolff (VVD) van de gemeente Dordrecht deed aangifte, omdat het om geheime notulen ging die waren gelekt.

3 gedachten over “Rechtbank doet uitspraak in zaak chemiebedrijf Chemours”

  1. Het gaat goed met de strijd tegen DuPont/Chemours. Die lange periode dat elke zaterdag emmertjes grond voor de poort gestort werde begint vruchten af te werpen. Ondanks dat ze er in het begin om uitgelachen werden zijn ze doorgegaan. Het is een wezenlijk onderdeel van de strijd geweest. Denk erom dat ze er bij Chemours een hekel aan gehad hebben. Ik zie veel overeenkomsten met de 10 jarige strijd tegen de afvalberging Derde Merwedehaven. In het begin werke onze eigen gemeente niet mee. Later gelukking wel toen we meer procedures gingen winnen. Toen ging de politiek zich er mee bemoeien en namen de politicie het over. Via de politiek is de afvalberg gesloten. De bijeenkomst van de sluiting werd bijgewoond door veel hoge belangrijke heren. De werkgroep die 10 jaar gestreden had voor de sluiting was niet eens uitgenodigd. Mannen van “Nul uit de pijp” blijf nog even door gaan met de emmertjes grond. Jullie hebben straks gewonnen, maar de politiek gaat met de eeer strijken.

  2. Ik schrijf dit op persoonlijke titel. “Er is maar één oplossing NUL UIT DE PIJP dus gewoon NIETS MEER en blijven we zolang dat niet is bereikt gewoon onze actie iedere zaterdagochtend 10.30 uur herhalen . Dát blijkt effectiever dan wat dan ook en we voelen ons daartoe ook verplicht naar diegene die dankzij deze vervuiler het leven te vroeg hebben moeten beëindigen maar ook naar onze kinderen en kleinkinderen toe die recht hebben op een veiliger en schone leefomgeving. En die doelstelling heb ik nog nooit bij een bedrijf als DuPont /Dow /Chemours / Chemelot / Tata Steel en noem maar op, gehoord of uitgevoerd zien worden . Wel nu de mond vol ervan maar eerder alle uitspraken zolang en diep mogelijk aanvechten en als je dan uiteindelijk schaakmat wordt gezet door een rechter dan mooi meepraten en zeggen alle begrip te hebben en medewerking op alle fronten te verlenen. Ze kunnen immers nu ook niet anders meer maar dat het tandenknarsend gebeurt is voor mij niet de vraag meer.. Ik blijf ze op alle uitspraken compleet wantrouwen en ze dus ook zo volgen .. Wij zijn nog lang niet klaar

Plaats een reactie

*=Verplicht veld