door Peter Donk
SLIEDRECHT – De Christelijke Oratorium Vereniging (COV) Soli Deo Gloria heeft zaterdagmiddag 16 september 2023 het gerestaureerde vaandel van de vereniging samen met drie dozen vol archiefstukken (foto’s, notulen e.d.) overgedragen in het Sliedrechts Museum. Het vaandel en meer is inmiddels te bewonderen en de drie dozen gaan naar het Historisch Platform Sliedrecht om uit te zoeken. Tijdens deze overdrachtsceremonie gaf het koor in de tentoonstellingsruimte van het museum een optreden.
Het gerestaureerde vaandel heeft in het museum een prominente plaats gekregen. Jan Mijnster knapte het houtwerk op en de verdere restaurantie gebeurde in Den Haag door Daphne Reijs. Het doek is weer in oude glorie hersteld. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)
Tekst gaat verder onder foto.
COV Soli Deo Gloria werd opgericht op 14 juli 1919. De koninklijke erkenning was vier jaar later op 28 augustus 2023. Dit is de brief die koningin Wilhelmina destijd schreef. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)
Geschiedenis
Het vaandal was er nog niet bij de oprichting van het koor in 1919. Dat volgde vier jaar later lichtte koorvoorzitter Cees Meijer toe. Voor het vaandel had het koor gespaard en we namen dat mee naar bijvoorbeeld concoursen en een oranjedefilé. Op het vaandel werd ontvangen medailles gespeld. Dat kwam het doek niet altijd ten goede”vertelde Meijer. Negentien jaar later moest het vaandel worden opgeknapt. In notulen is te lezen dat het vaandel in 1954 weer meeging, maar de ontvangen medailles mogen er niet meer op worden vastgemaakt. Vijf jaar later, in 1959 verdween het vaandal op de achtergrond en belandde op zolder, uiteindelijk op de zolder van de Grote Kerk. Bij een expositie ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het koor in bibliotheek AanZet kwam deze weer voor de dag, maar moest hoog nodig worden gerestaureerd, wilde het koor het vaandel kunnen behouden.
Actie en restauratie
Er kwam een actie om het vaandel in oude glorie te laten herstellen. Daarin nam koorlid Johan Lavooi het voortouw. De restauratie zou zo’n € 2.500,– gaan kosten. Lavooi besloot tot fondsenwerving. Hij klopte met succes aan bij stichting De Kaai en kreeg de helft van de begote kosten. Lavooi zaterdagmiddag: “Binnen drie weken was het beoogde bedrag bij elkaar en volgde een grondige restauratie. Er kwam nog even een tegenvaller toen een onder echt kapot was, maar ook dat werd opgelost. Het vaandel kreeg een grondige restauratie.” Jan Mijnster en Daphne Reijs herstelden het vaandel. “En nu dragen we het vaandel over aan het Sliedrechts Museum. Nu het is gerestaureerd, mag het hier gaan ‘wonen’ “, sprak voorzitter Cees Meijer. Lavooi: “We vonden nog heel veel koorspullen, zoals foto’s, notulen en brieven waaronder die van toenmalig koningin Wilhelmina, waarin ze de koninklijke goedkeuring voor het vaandel gaf.” In één van de ruimtes in het museum is nu een mini-expositie van het koor en daar is deze brief, maar ook wat foto’s en de eerste notulen te zien in een keurig handschrift.
Tekst gaat verder onder foto.
COV Soli Deo Gloria repeteerde kort in het ‘oude raadhuis’ en het koor zong later in de expositieruimte van het Sliedrechts Museum onder leiding van dirigent Danny Nooteboom met de op piano de vaste begeleider van het koor Julia Buizer-Madzhar. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)
Lavooi vindt dat het vaandel een fantastische plaats in het Sliedrechts Museum heeft gekregen. Hij bedankt de sponsoren en gaf één van hen, mevrouw Mudde (vrouw van wijlen oud-voorzitter Rien Mudde – red.) een speciaal boekje met foto’s van het restauratieproces. Een uniek mini-boekje, dat uitsluitend is gemaakt voor de sponsoren van de restauratie. Het koor zong tot slot in het Sliedrechts Museum. En vaandel is een uniek bezit voor het plaatselijke museum. Een wie weet wat voor verrassingen nog uit de drie dozen met archiefstukken van het koor komen.