Omwonenden brandweerkazerne Middeldiepstraat bijgepraat over bouwplan

SLIEDRECHT – Omwonenden van de brandweerkazerne aan de Middeldiepstraat zijn donderdagavond 29 juni 2023 in het Griendencollege aan de Prof. Kamerlingh Onneslaan bijgepraat over het plan voor woningbouw op de huidige locatie van de brandweer en mogelijk de nu nog aanwezige garageboxen. De brandweerkazerne verhuist naar de Rijnstraat (locatie voormalig politiebureau). Komend najaar ligt het plan voor de nieuwbouw aan de Middeldiepstraat ter inzage. 

Nadat er zo’n tachtig brieven waren verspreid voor de informatie en de opkomst veertien belangstellenden opleverde, mag de opkomst mager worden genoemd. Namens de gemeente Sliedrecht sprak donderdagavond projectmanager Omar Laghzaoui en namens woningcorporatie Tablis Wonen voerde projectmanager Gerard Kas het woord. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

De presentatie van donderdagavond past in de stedenbouwkundige visie Binnenstedelijke herstructurering Sliedrecht (BHS). Meerdere soortgelijke avonden staan de komende weken in het dorp gepland voor locaties waar de gemeente Sliedrecht andere plannen mee heeft in het kader van BHS. 

Verhuizing noodzakelijk
De huidige brandweerkazerne vraagt steeds meer onderhoud, is niet duurzaam ingericht en ligt niet meer centraal. Sliedrecht is veranderd; het dorp is de afgelopen 65 jaar gegroeid. Daardoor komen de aanrijtijden voor de brandweer onder druk en is besloten dat de brandweer gaat verhuizen naar de locatie van het voormalige politiebureau aan de Rijnstraat. Plannen daarvoor worden uitgewerkt. De verwachting is dat in het eerste halfjaar van 2024 meer duidelijk wordt, waarna aanbesteding, realisatie en een verhuizing van de voertuigen volgt.

Tekst gaat verder onder foto.

De huidige brandweerkazerne aan de Middeldiepstraat is een markant gebouw. Opvallend is de toren. Dat is geen monument, maar de planmakers verkennen of deze wordt gehandhaafd en mogelijk kan opgenomen in het nieuwbouwplan. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Woningbouw
Voor de jaren 2025 – 2027 staat de realisering van woningbouw op de dan voormalige brandweerkazerne gepland. Op de plaats aan de Middeldiepstraat wil Tablis Wonen twintig tot 24 appartementen bouwen, drie tot vier woonlagen met vergroening van het gebied. Iets naar rechts van de kazerne (als je ervoor staat) staan twee rijen garages. Zo’n 25 stuks en die zijn particulier eigendom of worden verhuurd. Er lopen verkennende gesprekken om te bezien of het haalbaar is om dit grondgebied bij het bouwplan te betrekken en dan de garages te verwerven. Of dat haalbaar is, werd donderdagavond nog niet duidelijk. Aanwezigen maakten zich zorgen over de parkeerruimte. Blijft die voldoen? Op huidig parkeerterrein voor de brandweerkazerne staan nu auto’s van omwonenden. Na realisering appartementen komt daar een behoorlijk aantal bij werd hen verteld. 

Tekst gaat verder onder foto.

Dit zijn de garageboxen. Worden die ook meegenomen in het nieuwbouwplan ‘brandweerkazerne’? (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Planning
Na de zomer gaat het proces verder. Op de planning staat dat in herfst 2023 input wordt opgehaald bij de mensen met wie is gesproken. Zij worden daarvoor uitgenodigd. Later in het najaar van 2023 volgt een terugkoppeling aan de direct betrokkenen over wat er met hun input is gedaan. En in de winter van 2023 ligt er een globaal bestemmingsplan ter inzage op het gemeentekantoor en komt dat ook online.

6 gedachten over “Omwonenden brandweerkazerne Middeldiepstraat bijgepraat over bouwplan”

  1. In de zomer zijn veel.mensen niet aanwezig. Veel zijn met vakantie of id. Dan houdt de gemeente inspraakavonden…beter in de herfst toch lijkt me.
    Anders elke maandag naar de lokhorst daar zijn de vergaderingen van xe gemeente, kun jegewoon bij zijn en wil je inspraak dan. Kun je dat Aanvragen…

  2. Ik ben het eens met alle sprekers maar bij de opmerking van Hans de Rijke toch even de andere kant. De Oude Uitbreiding heet niet voor niets zo. In de, relatief smalle straten, stonden destijds misschien 2 auto’s per straat. Dat was toen niemand kwalijk te nemen. Plaats genoeg, kinderen konden buitenspelen zonder gevaar.

    Inmiddels staan auto’s uit achterliggende straten, waaronder ook veel bedrijfsauto’s, op het brandweerplein en, inderdaad, met drie kerken in de buurt met bezoekers die op zondag, zeker in de winter, de auto willen parkeren. Dat kun je toch zomaar negeren???

    Wat toen wel kwalijk was: het besluit het Middeldiep dicht te gooien (was toen ‘in’) en nog erger, een flat en huizen, een school etc. te bouwen op het gedempte Middeldiep. Als we toen nagedacht hadden over die rare term ‘De groene long’ hadden we er ECHT een gehad en niet zo’n vergezochte Groene Long als nu wordt gebezigd in die verschrikkelijke marketingtermen.

    Dus ja: alle auto’s het straatbeeld uit, brede stoepen en fietspaden veel meer groen, helemaal eens maar dan in de nieuwe wijken: alle auto’s onder de grond en de straat voor de kinderen en fietsers/voetgangers. Gemiste kans voor de nieuwe wijken zoals Sliedrecht West en ongetwijfeld ook Noord maar laten we op dit kleine stukje een keer ons verstand gebruiken.

    Nu is er een kans om auto’s te laten verdwijnen onder de grond in een grote parkeergarage met daarbovenop een mooie groene omgeving en dan ontkennen we opnieuw dat er auto’s bestaan en gaan we gewoon weer opnieuw flats neerzetten en, omdat het sociale woningbouw is, geen extra parkeerplaatsen maar juist minder????.

    Ik vraag me af hoeveel bedenkers van dit plan regelmatig de wijk hebben bestudeerd alvorens met een plan te komen. Heeft men gelet op de breedte van de stoep, het aantal geparkeerde auto’s op verschillende uren van de dag, het aantal mensen dat op het plein parkeert om naar de Kerkbuurt te gaan???

    Dus ja, als je het dan echt helemaal vol wil bouwen, onwenselijk maar is niet anders, maak dan over het hele gebied een grote parkeergarage waar ook bewoners uit de straat, bezoekers van de Kerkbuurt en de kerken de auto kwijt kunnen. En doe je dat niet: zeg dan gewoon: dit is lekker goedkoop, we doen net alsof de nieuwe bewoners geen auto hebben (want sociale woningbouw) en gooien er wat marketingtermen tegenaan en besluiten snel want voor je het weet worden mensen wakker.

  3. Als we kijken naar de nabije toekomst wordt het voor de deur parkeren niet meer als standaard gezien laat staan meerdere voertuigen per woning. Mi moet hier in de plannen rekening mee worden gehouden. Durf vooruitstrevend te zijn en denk aan de volgende generaties. Groener is duurzamer gezonder voor de mens fysiek en psychisch. De woningen liggen centraal dus uitermate geschikt hiervoor. Weg met het ouderwets denken neem i verantwoordelijkheid en uw kinderen zullen u dankbaar zijn.

  4. Ook ik had er graag bijgeweest.
    Het gaat de gehele oude uitbreiding aan, denk ik.
    Zo ben ik wel zeer benieuwd hoe de gemeente omgaat met de nu al te hoge parkeer druk, in de oude uitbreiding.
    Het brandweerplein ontlast nu veel.
    Er kunnen nu zn 40 voertuigen staan.
    Ook maken de omliggende kerken hier zondags flink gebruik van.
    Gaat hier bovenstaande rekening mee worden gehouden?? Ben benieuwd.

  5. Heelgoed dat de appartementen worden gebouwd win opdracht van Tablis Wonen, zodat deze appartementen vallen binnen de sociale sector.

    Een stukje van de brandweerkazerne zou moeten worden gespaard, met name de brandslangentoren die boven de kazerne uitsteekt. Deze toren is uniek voor Nederland. Mij is gezegd dat er nog slecht 4-5 van deze slangentorens in Nederland zijn. Het is geen gemeentelijk monument maar bepaald wel het gezicht van de brandweerkazerne.

    Blijft verder wel een extra aandachtspunt voor parkeren, deze is al erg nijpend in deze wijk.

  6. Ik ben heel benieuwd waar de brieven zijn verstuurd. Ik heb in ieder geval niets gezien en had zeker aanwezig willen zijn.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld