door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – In de directe nabijheid van het Crossline-monument aan het Albrechtplein is zaterdagmiddag 17 juni 2023 het Witte Anjer Perk geopend. Voorzitter Raad van Toezicht van het Nederlands Veteraneninstituut, Jack de Vries verrichte de opening, samen met de Sliedrechtse veteraan, Jan Lagewaard. Met de aanleg van dit perk wil de gemeente Sliedrecht haar respect en waardering tonen voor veteranen die het Koninkrijk in oorlogsomstandigheden hebben gediend.
De Sliedrechtse veteraan Jan Lagewaard (86 jaar, in het midden) trekt samen met de voorzitter van de raad van toezicht van het Nederlands Veteraneninstituut en voormalig staatssecretaris ministerie van Defensie, Jack de Vries, de veteranenvlag omhoog, waarna het bord zichtbaar wordt. Burgemeester De Vries kijkt toe. Op het bord staat vermeld: ‘De Witte Anjer is het nationale symbool voor erkenning en waardering van de Nederlandse Veteraan’. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Toespraken waren er van burgemeester Jan de Vries (CDA) en Jack de Vries (geen familie van elkaar – red.). Tijdens de ceremonie zong de Papendrechtse singer-songwriter May (van der Giessen) enkele liederen. Zij zong onder andere ‘Goodnight Saigon’ van Billy Joel en ‘We’ll meet again’ van Vera Lynn.
Ongekende kracht
Enkele citaten uit de toespraak van burgemeester De Vries: ‘Het Liniecrossers-monument staat voor de kracht die jonge mannen en vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog toonden, door informatie, mensen en goederen over de Merwede, van bezet naar bevrijd gebied over te brengen. Jonge mannen en vrouwen die keer op keer hun leven in de waagschaal stelden voor anderen. Dit is een ongekende kracht die ook veteranen tonen als ze op missie gaan, als ze strijden voor de vrede en veiligheid van anderen. Jaarlijks nodig ik u (veteranen – red.) uit om uw verhalen over leven met oorlog met elkaar te delen. In de ontmoeting ontstaat er ook een onderlinge verbondenheid. Dat vind ik mooi om te zien. Het is ook een moment om als gemeente Sliedrecht en als gemeenschap van Sliedrecht onze grote waardering uit te spreken voor uw bijdrage aan de vrede en veiligheid, wereldwijd. Met het Witte Anjer Perk willen wij 365 dagen per jaar stilstaan bij uw persoonlijke inzet, toewijding en moed voor de vrede en veiligheid, wereldwijd. Het gemeentebestuur van Sliedrecht spreekt met dit Witte Anjer Perk onze blijvende erkenning en waardering uit voor u als onze geliefde en gewaardeerde veteranen.’
Tekst gaat verder onder foto.
Na de ceremonie van onthulling werd een groepsfoto gemaakt van en met de aanwezige veteranen. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Verdraagzaamheid
Enkele citaten uit de toespraak van Jack de Vries (Veteraneninstituut): ‘Meer en meer herdenkingen zullen het zonder de veteranen van de Tweede Wereldoorlog moeten doen, maar ook van Korea, Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea. Steeds minder mensen die zelf de verhalen vertellen… We hebben in Nederland ruim 100.000 veteranen, waarvan een kwart nog in werkelijke dienst. Van de Tweede Wereldoorlog leven er nog 1.650, van Korea 300, Nederlands-Indië 5.000 en Nieuw-Guinea 8.050. En met één van de laatste groep mag ik hier vandaag het Witte Anjer Perk openen. De heer Lagewaard is 86 jaar, oud-marinier en heeft in 1956 – na vier maanden dienst – vijftien maanden in Nieuw-Guinea gezeten. Hij kwam in 1958 weer thuis. Net als Korea – wat wel ‘de vergeten oorlog’ wordt genoemd – is deze missie veel minder bekend en besproken in Nederland. En dat, terwijl hij twaalf jaar duurde (1950 – 1962), er 30.000 militairen zijn ingezet en er 100 dodelijke slachtoffers te betreuren vielen …
Wat wij (Veteraneninstituut – red.) willen is erkenning en waardering voor onze veteranen. Daarom is het ook zo mooi om vandaag hier te zijn. Steeds meer plekken waar Anjerperkjes zijn, een prachtig symbool. En ook hier op een héle bijzondere plaats, bij het monument van de Liniecrossers. Voordat ik hier naartoe ging heb ik me in dat verhaal verdiept. 21 dappere mensen, waarvan er helaas geen een meer in leven is. Hele gewone mensen met gezinnen, die hun leven waagden om door de Biesbosch naar bevrijd gebied te gaan. Onvoorstelbare verhalen. De schrijver van het boek (‘Liniecrossers’ van Jelle Simons – red.) wil ook dat er een Netflix-serie over komt, en dat zou terecht zijn. Dit waren de mensen die doorgingen, waar anderen stopten…
Mensen die het algemeen belang ondergeschikt maken aan het algemeen belang. Die gaan voor een hoger doel. Net zoals de Liniecrossers dat óók deden. En al onze veteranen, van welke generatie ook. Opkomen voor de waarden die zij voor ons verdedigden hoeft niet altijd heldhaftig te zijn. Het begint met respect voor de mening van de ander, ook al is het de jouwe niet. Om daarmee als goede buren samen te leven. Zo kunnen we allemaal een steentje bijdragen aan een vreedzame samenleving. De wens van ‘nooit meer oorlog’ begint met verdraagzaamheid. Dit perkje mag bijdragen aan dit besef…’
Tekst gaat verder onder tweet.
Aan het Albrechtplein is zaterdag 17 juni 2023 een Witte Anjer Perk geopend. De Witte Anjer Perken zijn een initiatief van het Nationaal Comité Veteranendag. De witte anjer symboliseert de waardering voor onze veteranen. (Foto's Hans van der Aa / Sliedrecht24)#Tweetbijartikel… pic.twitter.com/BoIfFuP676
— Sliedrecht24 (@Sliedrecht24) June 18, 2023
Weerstand
Toen bekend werd dat Jack de Vries aanwezig zou zijn om de opening van het Witte Anjer Perk te verrichten en een toespraak te houden, ontstond op social media van verschillende kanten weerstand tegen zijn komst. De Vries trad in 2016 toe tot de Raad van Commissarissen van chemiebedrijf Chemours en hield zich met name bezig met externe communicatie. Een aantal mensen vindt dat gemeente Sliedrecht hem nooit had moeten uitnodigen. Peter de Borst – zelf veteraan en voormalig PRO Sliedrecht-politicus – deelde op social media zijn niet mis te verstane mening en bleef bewust weg van de opening. Ook fractievoorzitter Mark Verheul (PRO Sliedrecht) schreef op social media: “Onbegrijpelijk dat de man, die jarenlang alles wat krom is recht heeft gepraat voor DuPont/Chemours, nu uitgenodigd is door gemeente Sliedrecht…”. Verheul was echter wel aanwezig bij de opening.
Reactie De Vries
De reacties op het bericht van online krant Sliedrecht24 ontgingen De Vries niet. Hij reageerde: “Het klopt inderdaad dat ik in 2016 – op verzoek van en namens de OR – ben toegetreden tot de RvC van Chemours. Ik ben echter na een paar jaar vervroegd vertrokken uit onvrede met het omgaan met belanghebbenden en bestuur. Daarbij richt overigens mijn kritiek zich primair op het internationale management dat daar geen ruimte voor gaf. Ik begrijp dus uw onvrede en die deel ik. Ik hoop dan ook niet dat het in de weg zal staan van waar het zaterdag over moet gaan: erkenning en waardering van en voor onze veteranen.”
Natuurlijk is het heel belangrijk dat veteranen erkend en geëerd worden.
Jammer dat er een schaduw over deze zonnige dag viel. Namelijk de waarheid over Chemours, die uitgerekend deze week te zien was.
Er zijn gezichten die geen vertrouwen meer geven, en die spraken op zo’n dag. Een dag voor de veteranen. Ik snap van de gemeente ook niks meer. Waar is uw gevoel voor de bevolking? Uw inwoners die ernstig ziek worden of overleden zijn.
Er wordt, zo lijkt het, alleen bestuurlijk gekeken. Alleen oog voor hun eigen carrière. Wat hebben wij Sliedrechters er nu aan?
Als reactie op het artikel want daar gaat het om. Mooi dat het Witte Anjer Perk geopend is.
Belangrijk dat deze verhalen doorgegeven worden.
Dat gladde en glibberen heeft JdV extra meegenomen na zijn Chemours ervaringen. Het lijkt overigens erop dat heel veel politici een abonnement op een teflon bad hebben bij de transparante en ecologische footprint verminderende ‘vrienden’ aan de overkant van de Merwede. Hun rugjes worden drooggepoetst door Harmen Geers met de motiverende opmerking… Je hebt geen leven zonder ons! Jij /hij /zij/iedereen heeft ons nodig!!!
De nieuwe God in 2023.