SLIEDRECHT – De raadsleden spraken zich dinsdagavond 21 maart 2023 uit over de Integrale Laadvisie Sliedrecht. Kort samengevat. Hierin staat straks hoe Sliedrecht omgaat met elektrische rijden en het laden van voertuigen. Over een week komt de visie in de besluitvormende vergadering van de gemeenteraad. Dinsdagavond spraken de raadsleden van de politieke partijen zich uit.
Burgerraadslid Matthijs Ippel (SGP-ChristenUnie) spreekt de gemeenteraad toe. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)
Raadslid Vincent Prins (CDA) ziet elektrische rijden wel zitten. “In 2030 rijden er naar verwachting zo’n twee miljoen elektrische auto’s in Nederland rond. Hoewel de elektrische auto veel vervuilender is bij de productie, is deze op de lange termijn toch minder milieubelastend dan een benzineauto”, sprak Prins, “Daarom wil het kabinet het elektrisch rijden stimuleren. Niet iedereen kan een elektrische auto betalen. Nu niet en in 2030 nog steeds niet. Toch is het goed dat het elektrisch rijden wordt gestimuleerd. De Integrale Laadvisie Sliedrecht kijkt zo’n vijftien jaar vooruit. Hoe de toekomst eruit zal zien, weet ik niet. Maar het is goed mogelijk dat er steeds meer snellaadpunten komen, bijvoorbeeld op plaatsen, waar nu benzinestations staan. Ik kan me voorstellen dat de gewone laadpalen dan weer uit de woonwijken kunnen verdwijnen. We hebben nu immers ook niet in elke straat een benzinepomp staan.”
Stoep
Het college stelt voor om verlengde private aansluitingen toe te staan. Prins: “Bij deze VPA’s gaat het over kabelmatten en kabelgoottegels. Daarmee kun je veilig een kabel leggen tussen je huis en een openbare parkeerplaats. Om je elektrische auto op te laden, óf om in de toekomst juist stroom van je elektrische auto of van je waterstofauto naar je huis te leiden. Bij een VPA moet worden gekeken naar de toegankelijkheid van de stoep. Valongevallen moeten we voorkomen. Mensen met een rollator of kinderwagen moeten er veilig langs of overheen kunnen. Ik ga ervan uit dat de wethouder de toegankelijkheid van de stoep als voorwaarde stelt bij verlengde private aansluitingen.”
Locatiekeuze
Het college stelt voor Het CDA Sliedrecht vindt het een goed idee om snellaadpleinen aan te leggen op strategische locaties. Prins: “Dit stond ook al in ons eigen verkiezingsprogramma. Bij de locatiekeuze zie ik echter wel een dilemma. Een laadplein op een strategische plek is mooi, maar het kan ervoor zorgen dat mensen hun fiets laten staan en in plaats daarvan de elektrische auto pakken. Laadpleinen zijn niet bedoeld om luiheid te stimuleren. Hoe voorkomen we dat we met laadpleinen het fietsgebruik gaan ontmoedigen? Heeft het college daar ook al over nagedacht?”
Geen verrommeling
De fractie SGP-ChristenUnie kon zich wel vinden in de visie. “Wel merken we op dat er nog aardig wat uitdagingen zijn op dit terrein, deze zijn dan ook terug te vinden in de integrale laadvisie. In het stuk wordt ook benoemd dat er voor de behoefte van 2030 zo’n 400 laadpalen erbij moeten komen in het Sliedrechtse straatbeeld. Er wordt dan ook al benoemd dat dit niet voor verommeling van het straatbeeld mag zorgen. Dit willen we als fractie SGP-ChristenUnie dan ook zeker benadrukken, goed dat we inzetten op meer laadpalen in Sliedrecht maar niet als het ten kosten gaat van het straatbeeld”, sprak burgerraadslid Matthijs Ippel (SGP-ChristenUnie).
Groene stroom
Een ander punt wat de SGP-ChristenUnie fijn vindt aan de visie is het uitgangspunt van de gemeente om de publieke laadinfrastructuur op groene stroom te laten draaien. Ippel: “Onderzoek wijst dan ook uit dat een elektrische auto op groene stroom 70% minder uitstoot heeft ten opzichte van een benzineauto terwijl een elektrische auto op grijze stroom maar 30% minder uitstoot. Daar valt dus veel te halen.” Ippel vertelde dat zijn bron TNO was. “Het zal u geen verrassing zijn dat de SGP-ChristenUnie voorstander is van fietsen daarom waren wij ook verblijd dat er in de visie het opladen van elektrische fietsten bij publieke oplaadplekken staat”, aldus Ippel
Hopelijk nieuwe innovaties
Het college kiest ervoor om verlengd private aansluitingen, ook wel de zogenoemde VPA’s, toe te staan. Onder deze VPA’s vallen ook kabelmatten, deze komen in de visie niet terug en maken dus ook geen deel uit van deze visie en dus van dit besluit. “Wel wil ik daarbij benoemen dat we als gemeente de taak hebben om het laden van elektrische auto’s te faciliteren. Echter heeft de fractie van de SGP-ChristenUnie wel wat moeite met deze kabelmatten. Als deze kabelmatten incidenteel in een straat liggen hebben wij daar geen bezwaar tegen, maar een trottoir dat om de zoveel meter één van deze kabelmatten bevat moeten we als gemeente niet willen en is bovendien niet echt bevorderlijk voor de veiligheid. Het is dan ook te hopen dat hier op technologisch gebied nieuwe innovaties voor komen”, sprak Ippel.
Meegroeien
Voor de PvdA heeft elektrisch vervoer de toekomst, het is beter voor het milieu, beter voor de gezondheid, zorgt voor een schonere lucht en voor minder geluidsoverlast. Raadslid Anja Dubbeldam-van Beest (PvdA): “In de aanpak van klimaatverandering levert elektrisch rijden een grote bijdrage. Het is mooi om te lezen hoe de gemeente Sliedrecht al meegroeit in de toename van het gebruik van elektrisch vervoer. En wij verwachten dat de laadvisie zal bijdragen om de verdere verwachte toename voor te kunnen zijn, dit zal ook mede bepaald worden door de particulieren welke zelf de laadmogelijkheden aan zullen vragen passend bij het eigen elektrisch rijden. Als we even inzoomen op de strategische keuzes, roept de type laadinfrastructuur een kleine vraag bij mij op. In de gehele laadvisie wordt gesproken dat laden op privaat/eigen terrein de voorkeur heeft, dan wel middels verlengd private aansluitingen.”
Laadkabels
In het raadsvoorstel zelf staat dat de gemeente Sliedrecht ervoor kiest om verlengd private aansluitingen onder nader te bepalen voorwaarden toe te staan. “Daar waar de meeste gemeenten deze niet toestaan, zien wij dat dergelijke aansluitingen op grote schaal plaatsvinden en gedoogd worden. Maakt mij enorm nieuwsgierig naar de nader te bepalen voorwaarden. Begrijp ik het dan goed dat het college de voorkeur heeft voor een straatbeeld waarbij meerdere laadkabels verbonden zijn van eigen woningen naar het elektrisch voertuig geparkeerd in de publieke ruimte, in plaats van publieke laadpalen? Denkend aan zoals eerder genoemd veiligheid, toegankelijkheid en een rommelig straatbeeld?”
Tekst gaat verder onder foto.
Wethouder Ton Spek (CDA) aan het woord in de gemeenteraad. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)
Groei elektrisch rijden
Wethouder Ton Spek (CDA) van Duurzaamheid vertelde dat er 350 elektrische auto’s in Sliedrecht zijn en zo’n 600 hybride wagens. Daar zijn volgens Spek de leaseauto’s nog niet in meegerekend. Hij zei ook dat er geen week voorbij gaat of de gemeente krijgt een verzoek voor een laadpaal. Spek vertelde dat de gemeente ook voor laadpleinen gaat kiezen bij toekomstige infrastructuur. Het verzoek voor laadpalen wil de gemeente Sliedrecht voor zijn en dat betekent dat er een website komt, waar je kan zien waar laadpalen komen. De gemeente wil zo de vraag voor zijn. Dinsdag 28 maart 2023 wordt de Integrale Laadvisie Sliedrecht een hamerstuk met stemverklaring.
Zoals Gerrit al aangaf bij de Driehoek zie ik ook hier geen reactie van PRO. Het blijkt een keuze te zijn: ‘wij reageren alleen vlak voor de verkiezingen en daarna hoort U ons niet meer tenzij U de vergaderingen bijwoont’. Dan weten we dat……hoewel het wel vreemd is.
Er worden veel zinnige dingen gezegd met betrekking tot dit onderwerp. Maar wat ik (nog steeds) mis is een andere manier van denken. Alleen leaseauto’s en mensen die het kunnen betalen hebben dit probleem. Zou het nu niet HET moment zijn om Sliedrecht totaal anders in te richten? Auto’s uit de straten, onder de grond, in een parkeergarage in de buurt…. noem maar op. Ik ben ervan overtuigd dat het heel snel went.
We stoppen met tegeltjes uit de voortuin halen om daar drie sprieten in te zetten maar zetten echt groen in alle straten, met ruime voet- en fietspaden, met fietsenstallingen waar nodig…..en we gaan genieten van dat groen bij elk fietstochtje met de kinderen en wandeltochten dwars door Sliedrecht. Waar nodig laten we een elektrisch treintje met een vaste route rijden naar Kerkbuurt, Ziekenhuis etc.
We zitten nu in een cirkeltje: auto’s….moet je kwijt kunnen voor huis….groen weg….kinderen naar sportpark want in de straat is geen plek….stoepen steeds smaller…..electrische auto’s …..oplaadmogelijkheid…..nog meer plek kwijt voor oplaadplekken etc…..nog meer groen weg….compensatie via steentjes uit voortuin…..
Tijd voor een andere aanpak dacht ik zo.