Gebiedsvisie De Driehoek gaat ruimte bieden voor duurzaamheidsinitiatieven

SLIEDRECHT – De gemeenteraad besprak dinsdagavond 21 maart 2023 de plannen voor het gebied De Driehoek, gelegen aan de andere zijde van de snelweg A15 in het noorden van wijk Baanhoek-west. Plan van het college is om daar ruimte te maken voor duurzaamheidsinitiatieven ‘binnen de gestelde ruimtelijke kaders die sturen op een integrale gebiedsontwikkeling’. De politieke partijen kunnen daarmee instemmen en schaafden dinsdagavond onder meer aan kaders en ventileerden hun wensen. 

Raadslid Vincent Prins (CDA) dinsdagavond aan het woord in de gemeenteraad. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Tekst gaat verder onder kaart.
(Kaart gemeente Sliedrecht)

Japanse duizendknoop
Het CDA mocht het spits afbijten en is positief over de groene inrichting van de Driehoek. “Er wordt gesproken over veel variatie in groen. Helaas groeit in de Driehoek nu ook de Japanse duizendknoop. Die plant veroorzaakt veel schade aan gebouwen en infrastructuur. In de gebiedsvisie lees ik daar helaas niets over, terwijl de bestrijding van de Japanse duizendknoop essentieel is om de Driehoek goed te kunnen ontwikkelen. In het raadsvoorstel staat er slechts een korte opmerking over. Daar wordt het een “aandachtspunt” genoemd. Zelf noem ik het liever een ’topprioriteit'”, sprak raadslid Vincent Prins (CDA).  

Rekenfout?
Groene waterstof biedt volgens Prins grote kansen voor de toekomst. Prins: “In de gebiedsvisie staat iets over waterstofelektrolyse. Elektrolyse is een manier om met elektriciteit water te splitsen in waterstof en zuurstof. De waterstof kun je dan gebruiken als brandstof. Er wordt uitgegaan van een elektrolyse-installatie van 5 MegaWatt met een eventuele toekomstige uitbreiding naar 10 MegaWatt. Dat gaat om 3000 tot 5000 vierkante meter. Ook wordt uitgegaan van een installatie van 20 MegaWatt. En daar staat dat daarvoor 30.000 vierkante meter nodig is. Dat is nogal een verschil.” Prins vroeg de verantwoordelijke wethouder Ton Spek (CDA) nog eens naar de cijfers te kijken. Prins: “Het CDA Sliedrecht wil voorkomen dat een rekenfoutje in de gebiedsvisie ertoe leidt dat we later te weinig ruimte hebben voor de productie van waterstof.”

Groene stroom
“In de gebiedsvisie staat dat de elektrolyse-installatie wordt aangesloten op zonnepanelen. ‘s Nachts hebben we daar natuurlijk weinig aan”, stamelde Prins, die voorstelde namens zijn fractie om te bekijken of de elektrolyse-installatie ‘s nachts gebruik kan maken van de stroom van de bovenleiding van de Merwedelingelijn. Prins: “De treinen gebruiken overdag groene stroom en ‘s nachts niets. En de windmolens op zee draaien altijd door. Dag en nacht.” Minister Jetten schreef twee weken geleden dat een koppeling met bovenleidingen zeker een bijdrage kan leveren aan een efficiënter gebruik van het energiesysteem. Prins vroeg: “Is de wethouder bereid om te onderzoeken of een aansluiting van de elektrolyse-installatie op de bovenleiding van de Merwedelingelijn mogelijk is?” 

Energietransitie
De VVD vindt de gebiedsvisie De Driehoek een prima voorstel. “Aan de ene kant hebben we een lap grond. We hebben lang gekeken naar de mogelijkheden om dit te ontwikkelen, maar dat bleek echt niet eenvoudig. Alleen niet-intensieve functies kunnen hier landen. Kortweg: je kunt er niks. Niet wonen, niet werken.  Aan de andere kant moeten we werken aan een energietransitie. Energieopwekking moet duurzamer en we moeten – als het even kan – ook minder afhankelijk worden van andere landen. Deze transitie vraagt ruimte en ruimte is schaars. Je kijkt altijd naar wat de optimale invulling is van een stuk grond of gebied. Om een voorbeeld te noemen: De VVD is namelijk niet zo’n voorstander van grote zonneweides op goed bruikbare landbouwgrond. Maar op daken van gebouwen; dat is natuurlijk perfect”, vond raadslid Martin van Rossum (VVD). 

Goede mix
Het samenbrengen van de energietransitie en deze locatie is volgens de VVD een slimme. Van Rossum: “Typisch gevalletje van 1 +1 = 3. Dit voorstel kan dus op steun van de VVD rekenen. Het is ook goed om te zien dat actief aan de slag gegaan wordt met deze grote opgave. En ook goed dat daarbij gekeken wordt naar de diversiteit. Dus we kijken naar onder meer: zon, waterstof en geothermie. Een goede mix is belangrijk om bij verschillende omstandigheden energie op te kunnen wekken en op te slaan. Wel hebben wij nog een vraag aan het college. Tijdens de beeldvormende vergadering hebben we ook gevraagd naar het wie: Dus wie gaat er straks bijv. de velden met zonnepanelen exploiteren? Concreet: er zijn in het verleden verschillende coöperaties geweest die gevraagd hebben: zijn er binnen mogelijkheden voor een energiecoöperatie in Sliedrecht?”

Functioneren en samenhang
Om in 2050 klimaat en energieneutraal te willen zijn, moeten we volgens de SGP-ChristenUnie een bijdrage leveren aan de energietransitie. “Hoe mooi is het dan dat je als gemeente een gebied hebt waar je eigenlijk niet veel mee kunt en eigenlijk toch ook weer heel veel mee kunt. Om tot de transformatie van het gebied te komen en in goede banen te leiden is een gebiedsvisie nodig. Waarbij het van belang is dat dat de initiatieven op zichzelf goed kunnen functioneren en in samenhang worden bezien. Wat het raamwerk betreft, dit ziet er goed uit met de mooie lijnen die aansluiten bij het polderbeeld. Ruimte voor water met mogelijkheden voor ecologische waarden, dat is goed. We moeten de ecologische waarden die het nu heeft zeker niet uit het oog verliezen”, vond raadslid Gerard van Urk (SGP-ChristenUnie). 

Veiligheidscan
Al met al ligt er volgens Van Urk een Gebiedvisie die wat de SGP-ChristenUnie betreft genoeg ruimte biedt om binnen de spelregels mooie duurzaamheidsinitiatieven te kunnen ontwikkelen. Van Urk: “Waarbij weer een goede stap wordt gezet voor de uitvoering van onze duurzaamheidsambities. Dat de Driehoek ook een uitdaging is, omdat niet duidelijk is welke duurzaamheidsinitiatieven wanneer ontwikkeld zullen worden, begrijpen wij als fractie. Dit brengt ook risico’s met zich mee. Wat de SGP-ChristenUnie betreft is het dan ook logisch dat er een aanvullende externe veiligheidscan komt. Wij kijken uit naar de resultaten daarvan. Als SGP-ChristenUnie gaan wij ervanuit dat de Driehoek een bron van duurzame energie wordt, voor veel Sliedrechters.”

Blij mee
Half december 2022 is volgens de PvdA tijdens een beeldvormende vergadering een zeer heldere presentatie gekregen over de gebiedsvisie voor De Driehoek. “Een presentatie overigens waarbij nog niet alle vragen konden worden beantwoord, maar dat zit ‘m vooral in het prille stadium waarin deze plannen op dit moment nog verkeren. Want het gaat hier om een gebiedsvisie, oftewel het stuk waarin de globale kaders voor het te ontwikkelen gebied worden geformuleerd en dat daarna verder worden uitgewerkt naar een meer concreet plan”, sprak fractievoorzitter Ben van der Plas (PvdA), “De fractie van de Partij van de Arbeid is blij met deze ontwikkeling. In 2019 moesten we nog tot de conclusie komen dat een exploitatie als bedrijventerrein voor De Driehoek op geen enkele manier sluitend was te krijgen door de hoge kosten van de ontsluiting van het gebied.” Op dat moment werd volgens Van der Plas benoemd dat een bestemming voor duurzaamheidsinitiatieven minder verkeersbewegingen met zich mee zou brengen en daarom kansrijker zou zijn.

Windmolens
In de gebiedsvisie zelf ziet de PvdA dat een drietal duurzaamheidsinitiatieven verder wordt verkend, namelijk geothermie, de productie van waterstof en zonnevelden. Van der Plas: “In het stuk wordt ook benoemd dat de technische analyse van een aantal kleine windmolens voor de volledigheid in de visie is meegenomen, ondanks het beperkte maatschappelijke en politieke draagvlak dat daarvoor bestaat. Elders in het stuk, onder het hoofdstuk ‘keuzes maken’, lezen we dat windmolens geen deel uitmaken van de gewenste duurzaamheidsinitiatieven, juist vanwege het ontbreken van voldoende maatschappelijk en politiek draagvlak.” Van der Plas wilde weten of er echt geen windmolens komen. De fractie van de PvdA vertelde te kunnen instemmen met deze ontwikkelvisie voor De Driehoek en ziet uit naar de verdere uitwerking, waarbij hopelijk ook duidelijk wordt welke bijdrage deze initiatieven uiteindelijk zullen leveren aan de verdere verduurzaming van Sliedrecht.

Tekst gaat verder onder foto.

Wethouder Roelant Bijderwieden geeft dinsdagavond meer duidelijkheid aan de gemeenteraad. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Draagvlak
Wethouder Roelant Bijderwieden (VVD) van Grondzaken is blij dat er draagvlak is. “Het is een weergave in een pril stadium. Het zijn de globale kaders. Hoe het er exact uit moet gaan zien, is de volgende fase”, stelde Bijderwieden. Er is volgens hem op basis van initiatieven gekeken wat er mogelijk is op De Driehoek (zie kaart in dit artikel – red.). Het ligt volgens Bijderwieden aan de initiatiefnemer om met de Japanse duizendknoop iets te doen. “Maar die moet ontknoopt worden”, stelde de wethouder. Bijderwieden bevestigde dat er op De Driehoek geen windmolens komen vanwege de veiligheid. Bijderwieden vertelde ook dat de Omgevingswet, die 1 januari 2024 (uitgesteld) wordt ingevoerd, invloed zal hebben. “Zoals op alles”, aldus Bijderwieden. Het wordt dinsdag 28 maart 2023 een hamerstuk met stemverklaring.

2 gedachten over “Gebiedsvisie De Driehoek gaat ruimte bieden voor duurzaamheidsinitiatieven”

  1. Goh, en weer vond de fractie waar ik ooit met liefde deel van uitmaakte hier helemaal niets van?
    Wat ik nou graag had willen weten is hoeveel alle plannen voor de Driehoek in de loop van de jaren al hebben gekost (zowel in de voorbereiding als in gebruik). Denk niet er ooit antwoord op te zullen krijgen, ben geen raadslid en heb ik ook niets meer met PRO Sliedrecht (die fractie antwoordt zeker niet).

Plaats een reactie

*=Verplicht veld