Steun voor PRO Sliedrecht en CDA voor inventarisatie energiecontracten clubs

SLIEDRECHT – Namens haar fractie en het CDA Sliedrecht diende raadslid Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) een motie (vreemd aan de orde van de dag) in getiteld ‘Energie en bewegen’. Haar partij maakt zich zorgen over de energierekening van clubs en verenigingen. PRO Sliedrecht en het CDA willen ‘een volledige inventarisatie van de energiecontracten van verenigingen en organisaties en daarbij een uitwerking geven wat de huidige rijksregelingen voor deze verenigingen en organisaties betekent.’ De verantwoordelijke wethouder ontraadde de motie, maar kon aan het eind van het betoog ermee aan de slag.

PRO Sliedrecht en CDA willen vóór 1 februari 2023 horen wat voor actie het college onderneemt. Hanny Visser: “Daarnaast graag een overzicht van de maatregelen die de gemeente Sliedrecht aanvullend (tijdelijk) kan nemen.” (Foto gemeente Sliedrecht)

Visser somde op, dat:

  • Sport en bewegen één van de pijlers van de coalitie is voor 2022 – 2026
  • Er in 2020 een Lokaal Sportakkoord is gesloten
  • Er in Sliedrecht een aantal verenigingen en organisaties is met een eigen accommodatie
  • Het college op dit moment geen zicht heeft in de energiecontracten van deze verenigingen en organisaties.
  • Een contributieverhoging ten gevolgen van de extreme energielasten ongewenst is.
  • Sommige van deze verenigingen en organisaties minder verbruiken dan volgens de voorwaarden van de TEK is vereist en meer dan vastgesteld bij het prijsplafond voor kleinverbruikers.
  • Een eventuele uitbetaling die wel binnen de regelingen valt niet eerder zal zijn dan kwartaal 2 2023
  • Per 1-1-2023 de btw op energie weer omhoog gaat van 9% naar 21%

Rijk
VVD en SGP-ChristenUnie vroegen zich af ‘waar begint je verantwoordelijkheid als overheid en waar eindigt die’. “Sympathiek en dubbel. Ook verenigingen moeten creatief zijn”, reageerde raadslid Fijke Mulder (SGP-ChristenUnie). Fractievoorzitter Sjors van Wijngaarden (VVD): “Straks heeft een vereniging drie miljoen euro nodig. Dat zouden we weer terug moeten belasten op de inwoners.” Wethouder Roelant Bijderwieden (VVD) van Sport. “Het kabinet heeft dingen toegezegd. Ook voor sportverenigingen en ook voor kleine organisaties. Mochten ze niet voldoende hebben, dan heeft het kabinet nog eens zes miljoen euro beschikbaar. Voor zwembaden is nog een aparte regeling in de maak. De uitvoering doet de Rijksoverheid en daar wachten we op”, aldus Bijderwieden.

Melden
Volgens Visser gaat het om verenigingen met een eigen accommodatie. “Die dan ook nog buiten de regeling vallen? Dat weten we gewoon niet. Als verenigingen zich zorgen maken, dan moeten zij zich melden. Dan het inventariseren… Ik wil best een briefje naar de vereniging sturen, maar dat is aan de verenigingen. Is er twijfel? Dan kan de vereniging zich direct bij ons melden. Dat gebeurt ook. We zijn een heel logisch loket. We erkennen en zien de zorgen bij de verenigingen. Bij melden door de vereniging kunnen we het gesprek aangaan. De Rijksregelingen zijn absoluut van belang.” Bijderwieden wilde de motie ontraden. Visser wilde dat de zorgen met de raad worden gedeeld. “Ik kan dat niet voor 1 februari 2023 doen”, stelde Bijderwieden.

Stemming
Visser vroeg vervolgens om schorsing, omdat de college het ontraadde. PRO Sliedrecht en het CDA Sliedrecht hielden de motie in stand en lieten het tot een stemming komen. VVD en SGP-ChristenUnie stemden tegen en dat betekent twaalf  stemmen voor en negen tegen en dus werd de motie aangenomen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld