door Peter Donk
SLIEDRECHT – De lokale politieke partij Slydregt.NU kwam dinsdagavond 13 december 2022, het was al laat, om bijna 23.15 uur, met een motie (vreemd aan de orde) om geen vlaggen van vreemde mogendheden meer op het raadhuis aan het Dr. Langeveldplein te plaatsen. De motie kreeg geen enkele bijval en haalde het dus niet. De burgemeester vond het spijtig dat de motie werd ingediend. Het leidde tot een onstuimige discussie en slot voor de kerst-eindejaarstop van de raad.
In juni 2016 wapperde de Turkse vlag op het raadhuis. Het raadhuis werd later nog eens uitgelicht met de kleuren van de Franse vlag en Oekraïense vlag. Slydregt.NU vindt het niet kunnen. (Archieffoto gemeente Sliedrecht)
Tekst gaat verder onder foto.
Fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU). (Foto gemeente Sliedrecht)
Slydregt.NU zegt te hebben geconstateerd dat mensen gekwetst zijn door de aanwezigheid van bijvoorbeeld de Oekraïense vlag op het raadhuis. De partij van fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU) vindt het hangen van vlaggen van vreemde mogendheden op het raadhuis niet in overeenstemming is met de waarden en normen van onze gemeenschap en daarom verboden zou moeten worden.
Niet meer toestaan
De vlag van een vreemde mogendheid behoort volgens Slydregt.NU niet te worden gevoerd op de plaats van de officiële Nederlandse vlag. Jongeneel in de motie: “De gemeente Sliedrecht is niet overgenomen dan wel geplaatst onder bewind van een vreemde mogendheid. Een plaats voor een ‘vriendschapsvlag’ hoort aan een daartoe geplaatste mast op een prominente plaats in de gemeente Sliedrecht. Voor de hand ligt dan een plaats voor het raadhuis. Voorts behoort dan wel een besluit te worden genomen omtrent de ceremoniële wijze van de vlagvoering, de tijden van strijken en hijsen van de vlag, wie wordt belast met het uitvoeren van de ceremonie en de periode waarin de vlag wordt gevoerd en wanneer deze periode ook weer wordt beëindigd. Op een andere wijze wordt geen recht gedaan aan de bedoelde bevriende staat”, vond Jongeneel dinsdagavond. Slydregt.NU verzocht het college in de motie om alleen de Nederlandse- en Sliedrechtse vlag op het raadhuis te laten hangen. En dus geen andere vlaggen, zoals die van vreemde mogendheden.
Spijtig
Fractievoorzitter Frank Dunsbergen (CDA) vond dat we leven in een uitzonderlijke tijd. “Een tijd waarin ook vlaggen wapperen en we solidair zijn met Oekraïne. Ook de vlag van Zuid-Holland, de vlag van partnetgemeente in Roemenië of een KNVB vlag mogen dan dus niet? Daar kunnen we niet mee instemmen”, aldus Dunsbergen. Fractievoorzitter Kees Ippel (SGP-ChristenUnie) kon zich niet voorstellen dat mensen gekwetst voelen. Burgemeester Jan de Vries (CDA) vond het spijtig dat deze motie in Sliedrecht is ingediend. De Vries zegt eraan te blijven hechten om de Oekraïense vlag te blijven tonen. Hij kon zich niet echt voorstellen dat mensen zich storen aan de vlag. Volgens De Vries zijn het geen ‘vreemde mogendheden’ maar ‘bevriende staten’. “We laten zien dat we trots zijn op de Sliedrechtse vlag, de Nederlandse vlag of voor onze vrienden in nood”, aldus De Vries, die de motie ontraadde.
Tumult
Jongeneel protesteerde en hij ergerde zich dat hij niet kon uitpraten. Jongeneel werd voortdurend onderbroken door raadsleden met vragen. Raadsleden misten goede onderbouwing. “In welk westers land worden vlaggen opgehangen van vreemde mogendheden aan overheidsgebouwen”, aldus Jongeneel. Raadslid Jan Pieter Verweij (SGP-ChristenUnie) maakte zich zorgen om de koers van het debat. Hij stelde voor even te schorsen en de ademhaling te laten rusten. De VVD wilde overgaan tot stemming. Voor Dunsbergen was het duidelijk dat ‘we het er niet over eens worden’. Jongeneel besloot boos zijn betoog te stoppen, niet af te ronden en liep naar zijn stoel voor de stemming. Alle partijen stemden tegen de motie op Slydregt.NU na.
Heel bijzonder voorstel weer en uitstekende reactie van de andere partijen.
Wees niet verbaasd als het volgende voorstel is dat alle scholen verplicht elke ochtend de vlag hijsen met luid gezang van het volkslied. Of dat alle leerlingen op alle scholen uniformen moeten dragen. Of iets als ‘changing of the guards’, wisseling van de wacht met wat militairen die in het gemeentehuis gelegerd kunnen worden? Of wellicht een eigen Slydregt.Nu school met heel specifiek onderwijs????
Daar kun je zulke grappen over maken maar ik dacht zelfs gehoord te hebben dat hij het over een burgeroorlog had in Oekraïne? Misschien verkeerd verstaan….en eerlijk gezegd hoop ik dat ook want dat zou wel heel vreemd zijn….
Weer zo’n onzinnige populistische motie van Slydregt. Wat een tijdsverspilling.
Een aantal maanden geleden werden er al vragen gesteld over de gevoerde Oekraiense vlag. De vragen werden via dit medium aan dhr. De Vries gesteld. De vlag bleef hangen en er kwam geen officieel antwoord op alle opmerkingen. Dus het gevoel niet gehoord te zijn is wellicht het probleem van Slydrecht. Nu. Dus de vraag zou kunnen zijn hoe we in de toekomst onze “vrienden” met vlaggedrag kunnen ondersteunen? Eens met Slydrecht. Aan de andere masten. We wonen in Sliedrecht en Nederland en we steunen: noem maar op, door te vlaggen. Dan laat je betrokkenheid zien en behouden ons eigen gemeentehuis. Is dat nu ook zo erg? Daar lijkt het namelijk op.
Het voorstellingsvermogen van Jan de Vries en Kees Ippel lijkt mij wel heel beperkt wanneer ik hun reactie lees.
Iets anders is dat het vlaggen mij, gezien vele andere belangrijkere zaken, totaal niet bezighoudt. Bij het gemeentehuis ben ik de laatste jaren niet in de buurt geweest, dus is het vlaggen mij daar nooit opgevallen.
De heer Jongeneel kan de verspilde tijd van de raad voortaan beter aan nuttige zaken besteden in plaats van egocentrisch gedrag te blijven vertonen.