Grote onzekerheid doelgroepenvervoer houdt aan; Wel nieuwe vervoerder geregeld

SLIEDRECHT / REGIO – “We zien gelukkig een positieve ontwikkeling na de eerdere acute problemen, maar de situatie in de vervoerssector blijft onze aandacht vragen. Het is een complex probleem dat tijd nodig heeft om duurzaam opgelost te worden”, schrijft wethouder Cees Paas (SGP-ChristenUnie) van Sociaal Domein in een College Informatiebrief (CIb) aan de leden van de gemeenteraad. 

De vervoerssector is volop in beweging. “Naast het inrichten van deze (nood)maatregelen, moeten we ons de komende periode richten op de doorontwikkeling tot een toekomstbestendig doelgroepenvervoer waarin het gebruik van de voorziening door onze kwetsbaarste inwoners, de kwaliteit, continuïteit en betaalbaarheid op de lange termijn worden gewaarborgd”, schrijft Cees Paas in de CIb. (Foto gemeente Sliedrecht)

Tijdelijke vervoerder
Eerder berichtte Paas in oktober over de situatie. De effecten zijn ook van invloed op het leerlingenvervoer, het jeugdhulpvervoer en het Wmo-vervoer (Drechthopper en dagbestedingsvervoer) in de Drechtsteden. Al gloort er een beetje licht. In deze spoedprocedure zijn vijf vervoerders uitgenodigd om een aanbieding te doen voor het uitvoeren van het leerlingen- en jeugdvervoer per 1 november 2022, en het Wmo-vervoer per 1 januari 2023 voor een periode van twintig maanden, met een verlengingsmogelijkheid van twaalf maanden. Paas: “In reactie op deze uitvraag was RMC Rotterdam BV als enige organisatie in staat om de volledige dienstverlening voor haar rekening te nemen middels een tijdelijke overeenkomst. De contracten zijn inmiddels getekend. Daarnaast wordt voor beide contracten in 2023 gestart met de voorbereidingen voor een nieuwe aanbesteding.” De overdracht van chauffeurs, voertuigen en ICT-applicaties heeft plaatsgevonden en de implementatie is gedurende de herfstvakantie grotendeels voltooid. “De overgang van de oude vervoerder Maasstad Regie Centrale naar de nieuwe vervoerder is voorspoedig verlopen en het vervoer loopt vooralsnog goed. Op dit moment wordt een aantal zaken nog verder ingericht om de dienstverlening te optimaliseren. Zo worden de voertuigen omgebouwd om ook via de boardcomputer de data te ontsluiten, zodat Stroomlijn de monitoring en facturatie kan begeleiden”, bericht Paas.

Wmo
Voor het Wmo-vervoer is Maasstad Regie Centrale niet de huidige vervoerder. Paas: “Zij zouden als nieuwe vervoerder starten per 1 januari 2023, bij aanvang van het nieuwe contract. De vervoerder RMC Rotterdam BV is daarom voor het Wmo-vervoer gecontracteerd per 1 januari 2023. Het eveneens tijdelijke contract heeft dezelfde duur als de contracten van het leerlingen- en jeugdhulpvervoer.” De implementatie voor de uitvoering van het nieuwe contract is volgens Paas op dit moment in volle gang. De vestigingslocatie van de huidige vervoerder (Munckhof) is overgenomen door RMC en een deel van het personeel is in november gecontracteerd en overgenomen. Paas: Een deel van de chauffeurs heeft voor een andere baan gekozen, vaak buiten de vervoersbranche.”

Onzekerheid
Mede door de krapte op de arbeidsmarkt, de landelijke tekorten in de vervoerssector en het feit dat chauffeurs overstappen naar andere branches is het volgens wethouder Paas nog onzeker of er voldoende chauffeurs beschikbaar zijn op 1 januari 2023. Paas: “Deze schaarste aan chauffeurs is al langere tijd een probleem, ook bij de andere twee vervoerders. Om zoveel mogelijk te kunnen voldoen aan de vervoersvraag met een krapte aan chauffeurs heeft Stroomlijn sinds 1 november de dienstverlening aangepast. Op dit moment is de verwachting dat het contract vanaf deze datum, met de ingezette maatregelen, grotendeels ingevuld kan worden volgens de oorspronkelijke prestatienormen.”

Verbeteringen
Paas schrijft dat hij de eerste, voorzichtig positieve effecten van de maatregelen ziet. “Het op-tijd-rijdpercentage is gestegen naar 90,1% ten opzichte van de eerdere 60 tot 80%. Daarnaast zien we een daling van de vraag met 18% ten opzichte van eind oktober. Of deze afname in de vraag structureel is, kunnen we op dit moment nog niet zeggen. Nu deze eerste noodmaatregelen zijn ingericht, zetten we in op de wijkmobiliteit door het stimuleren van het gebruik van de Wijkhopper en andere initiatieven in de wijk”, aldus Paas. Onderzocht wordt de mogelijkheden om mensen vanuit de wijk op te leiden tot chauffeur. Paas: “Dit doen we al voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar we zien ook mogelijkheden voor de beweging van ‘werk naar werk’, ‘van school naar werk’, of vanuit participatie. Door deze wijkkracht te promoten brengen we mensen die in hun wijk wonen en werken via mobiliteit meer in verbinding met elkaar.” Meer reizen in de wijk voor Wmo-vraagafhankelijke reizigers zorgt volgens Paas bovendien voor een betere bereikbaarheid en doorstroming door minder belasting op de hoofdwegen. Paas: “De Wijkhopper is ook bij uitstek geschikt voor ‘de last mile’ (d.w.z. aansluiten op OV en waterbus), waardoor we een groter bereik kunnen realiseren met behulp van de inzet van meer voertuigen.” 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld