(Afbeelding uit video The Great Bubble Barrier)
Elk jaar wordt er in de herfstvakantie een KinderBijbelweek georganiseerd. De afsluiting van dat feest vindt plaats op zondagmorgen in de Grote Kerk. Het is een kerkdienst waar kerkgangers en niet-kerkgangers elkaar ontmoeten, een waar feest voor jong en oud! Het thema was dit jaar ‘Alles andersom’.
Er was tijdens de KinderBijbelweek ook aan de kinderen gevraagd of zij iets op wilden schrijven waar de dominee voor zou kunnen bidden. De kinderwensen lagen op het vlak van gezondheid, eenzaamheid, vrede en geloof.
Een kinderwens was ook: ‘bidden dat er geen plastic meer gaat komen in de zee’. Bijzonder toch dat een kind daar op een warme, zomerse zondag, eind oktober, voorbede voor vraagt? Daar zitten twee kanten aan. Enerzijds dat de nieuwe generatie de last gaat dragen van de generaties vóór hen. Dat schept een grote verantwoordelijkheid. We dragen uiteindelijk ook het beheer van de aarde over aan de volgende generatie. Dan moet de huidige generatie ook een steentje bijdragen om de schade te beperken en te herstellen. Anderzijds is het bemoedigend dat de jonge generatie bezig is met de staat van de aarde en vervolgens vraagt om voorbede.
De provincie Zuid-Holland heeft een rol in het verbeteren van de natuur- en waterkwaliteit. In dat kader is zij ondermeer partner van ‘Limes Bubble Barrier’ in Katwijk. De Limes Bubble Barrier is een bellenscherm. Vlak voor het gemaal in de Rijn ligt een buis op de bodem met gaatjes, hier wordt lucht door geblazen. Het bellenscherm drijft dat vervolgens naar een opvangbak aan de waterkant, waar het plastic uit het water wordt verwijderd. Op die manier voorkomen we dat dit plastic de Noordzee bereikt en draagt het op een positieve manier bij aan schoon en gezond water . Tijdens deze kerkdienst viel dat bij mij samen: het werk in de provincie, de vraag van een kind en de verantwoordelijkheid voor de aarde.
De Limes Bubble Barrier is een prachtig initiatief, maar niet voldoende. De oplossing begint hier, in Sliedrecht, bij ons zelf. Denk daarbij onder meer aan hergebruiken, aan afval scheiden en aan recycling.
Laat de huidige generatie de oproep van de nieuwe generatie serieus nemen. En zelf aan de slag gaan met wat kan.
Nico de Jager
Fractievoorzitter ChristenUnie & SGP, Provinciale Staten van Zuid-Holland
Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.
Redactie Sliedrecht24
Fokke Mast vergeet voor het gemak even dat wij en een hoop andere Westerse landen ons afval juist exporteren naar landen als India en Indonesië. Het verhaal dat juist die landen verantwoordelijk zijn voor de grootste hoeveelheden afval en dat wij maar een marginale rol spelen behoeft dus enige nuancering, om het maar eufemistisch te zeggen.
Misschien niet alles in plastic verpakken, toen ik jong was zat brood in een papieren zak, de consument kon het brood niet zien daarom werd het plastic om het brood hetzelfde bij vleeswaren
Dus de consument moet zich veranderen
Het probleem zit hem in het afval ophalen en verwerken. In Nederland staan vuilnisbakken en wordt ook het huisvuil opgehaald. In honderden landen ter wereld, met name in Zuid Amerika( Brazilië!)Afrika en Azië ( India, en China!)gebeurt dat niet of nauwelijks. Miljarden wereldbewoners gooien dus al hun plastic afval in kanalen, meren, rivieren of rechtstreeks in zee.
Indonesië bijvoorbeeld (250 miljoen inwoners) is al verantwoordelijk voor 15% van alle plasticafval in de wereldzeeën!
Ook hierin is Nederland dus een piepkleine speler.
Er moeten dus wereldwijd miljoenen vuilnisophalers met vuilniswagens én afvalverwerkingsbedrijven bij gaan komen, willen wij de plasticsoep gaan voorkomen.
Als de heer de Jager zo begaan is met hoe we de wereld achter laten voor toekomstige generaties, zou het dan niet logischer zijn als hij zich aansluit bij een partij die niet al decennia allerlei milieumaatregelen heeft tegengehouden?