DORDRECHT / SLIEDRECHT – De Regionale Adviesraad Wmo Drechtsteden en de Cliëntenraad Regio Drechtsteden gaan vanaf 2023 gezamenlijk adviseren over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Participatiewet en het minimabeleid. Ze gaan opereren onder de naam Regionale Adviesraad Sociaal.
Door de samenwerking bundelen ze de krachten en krijgen de adviezen meer onderlinge samenhang. (Stockfoto)
Vanuit elke adviesraad uit de zeven Drechtstedengemeenten (Alblasserdam, Papendrecht, Sliedrecht, Zwijndrecht, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Hardinxveld-Giessendam) komen één of twee leden in de nieuwe Regionale Adviesraad Sociaal. De Cliëntenraad Regio Drechtsteden (CRD) wordt een Cliëntenplatform dat de Regionale Adviesraad Sociaal input geeft over de Participatiewet en het minimabeleid vanuit de praktijk.
Advisering
De Regionale Adviesraad Sociaal geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de Sociale Dienst Drechtsteden en aan de wethouders van de Drechtstedengemeenten. Daarnaast vindt kennisuitwisseling plaats met de zeven lokale adviesraden; zij adviseren op hun beurt de plaatselijke gemeentebesturen.
Nu er weer veel in beweging is bij het sociaal beleid, is betrokken beleidsadvisering van goede kwaliteit en vanuit het perspectief van de cliënt van groot belang.
Voorzitters
Voormalig wethouder Aaike Kamsteeg is sinds 1 augustus 2022 voorzitter van de Regionale Adviesraad Sociaal. Ook de CRD heeft sinds kort een nieuwe voorzitter, oud-wethouder Herman Nieuwstraten. Hij wordt vanaf 2023 voorzitter van het Cliëntenplatform.
Met alle respect maar ik zie wel erg veel schijven. Het is vrijwel niet in een organisatieschema te vatten maar uiteindelijk worden de plaatselijke gemeentebesturen blijkbaar bereikt. Dan komen er toch wat vragen op me af:
1. Zijn dit allemaal functies die mensen ‘erbij’ doen? Of zijn dit apart betaalde functies.
2. Indien apart betaald: wat zijn dan de (salaris)kosten?
3. Hoe snel kan men ergens op inspringen met zo’n brede organisatie?
4. Wat zijn de bevoegdheden van die nieuwe Raad of is het vrijblijvend advies?
5. Worden die adviezen dan altijd aan ons, als kiezers, bekend gemaakt?
6. Zijn de wethouders verplicht altijd advies aan te vragen in geval van calamiteiten?
7. Worden de namen van al die leden bekend gemaakt en kunnen mensen daar dan ook terecht?
8. Is het gevaar afgedekt met betrekking tot de verschillen tussen de deelnemende gemeenten?
9. Is er ergens in Nederland een voorbeeld dat dit gaat werken of zijn we de eerste?
10. Waarom kunnen de betreffende wethouders niet gewoon zelf om de tafel gaan met vertegenwoordigers van professionals?
Zo kan ik nog wel even doorgaan maar het is van belang dat inwoners het snappen lijkt mij. Hierbij dan ook een verzoek aan de voorzitters van de Regionale Adviesraad Sociaal en die van het Cliëntenplatform om dit wellicht grandioze plan wat beter toe te lichten.
Ik kijk er naar uit! Alvast dank.