Hectische informatieavond bij Chemours

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Directeur Erik Meijer van Chemours Nederland B.V. heeft woensdagavond 11 mei 2016 tijdens een informatieavond in Dordrecht gezegd dat hij ‘zich aangevallen voelde’. Waarop iemand in de zaal riep: ‘Maar u bent toch verantwoordelijk!’ De informatieavond van het chemiebedrijf over o.a. de PFOA-zaak verliep hectisch. 

De avond is bedoeld voor bewoners van de wijk De Staart / Merwepolder. De woningen van deze mensen staan hemelsbreed om enkele honderden meters afstand van het chemieconcern. (Foto Harm Groenendijk)

Over en weer werd door de zaal soms gegild en mensen lieten elkaar niet uitspreken. Duidelijk was dat de zorgen hoog zitten. “De antwoorden van Erik Meijer overtuigden het publiek niet. De man had weinig empathie”, concludeerde statenlid Harm Groenendijk (PVV), ook aanwezig in de zaal. 

Grimmiger
Bij vragen over bloedmonsters verschuilde Chemours zich achter het RIVM. Ook stellen ze vragen of het chemiebedrijf wil opdraaien voor de kosten. Ook de Dordtse wethouder Rik van der Linden (SGP-ChristenUnie) krijgt vragen van de wijkorganisatie o.a. over gezellige samenkomsten tussen bedrijfsleven en politiek. Van der Linden kan zich daar niet in herkennen en beroept zich op overeenstemming tussen de gemeente, provincie en staatssecretaris. “De sfeer werd steeds grimmiger. Chemours verschuilde zich. Het is verbaal verweer, of Meijer zonder kleerscheuren wegkomt is nog maar de vraag”, aldus Groenendijk.

Vragen, veel vragen
Mensen vragen aan directeur Meijer of hij zich prettig zou voelen als hij al 25 jaar in de wijk zou wonen. Directeur zou ongerust zijn, maar hij stelde nog steeds niet voor om onderzoek te betalen. Chemours zegt dat elke stof gevaarlijk is maar het is de kunst om de risico’s te beheersen. Ook de vraag wanneer er tweede ontsluitingsweg voor de hulpdiensten komt, klinkt door de zaal. Mensen vroegen ook waar het afval is gedumpt. Chemours kon daar geen antwoord op geven. Ook vertelt iemand dat haar zoon in de plas in de nabijheid van de fabriek heeft gezwommen. De zoon was ziek geworden en dokters waren verbaasd dat hij zo’n ziekte opliep. Resultaat was dat de dikke darm werd verwijderd.

Veel wantrouwen
Chemours vertelde dat zij zich aan de milieuvergunning houdt. De zaal vroeg waarom de directeur geen ballen toont en zijn verantwoording neemt. Meijer haalt nog even de oefening van vandaag aan. Daarmee wilde hij aantonen dat het bedrijf bewust bezig is. Op vragen of chemours over een paar jaar nog steeds bestaat en hoe het dan zit met het ‘eeuwigdurendbeheerssysteem’ kon geen antwoord worden gegeven. Groenendijk denkt dat daar weleens de belastingbetaler voor kan gaan opdraaien als het bedrijf niet meer bestaat. Niet bekend is of er ook een informatieavond van Chemours in Sliedrecht nog wordt georganiseerd.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld