DORDRECHT / SLIEDRECHT – In reactie op berichtgeving naar aanleiding van een nog uit te zenden aflevering van het BNNVara-tv-programma Zembla, aflevering ‘Het PFAS-schandaal‘ donderdagavond 8 september 2022 op NPO2 om 20.25 uur, reageert woordvoerder Harmen Geers namens het chemiebedrijf Chemours donderdagmiddag met een statement.
Het bedrijf Chemours is gevestigd aan de Baanhoekweg in Dordrecht, aan de overzijde van de rivier de Merwede bij Sliedrecht. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Eerder verzocht online krant Sliedrecht24 Geers namens chemiebedrijf Chemours met een hoor-wederhoor reactie te komen. Die bleef de afgelopen dagen uit, maar is er nu wel. “We zijn op de hoogte van rapportages over de aanwezigheid van PFAS in de Westerschelde en we betreuren dat mensen zich zorgen maken over de kwaliteit van het water en leven in deze waterweg. Tegelijkertijd distantiëren we ons van de suggestie door tv-programma Zembla dat afval wat Chemours door Indaver in Antwerpen laat vernietigen zou bijdragen aan een zorgwekkende blootstelling aan PFAS in de Westerschelde. We hebben volledig inzicht en vertrouwen in de juiste verwerking van onze afvalstromen. Verschillende onderzoeken door de Universiteit van Utrecht, Universiteit van Wageningen, Deltares en RIVM laten dan ook zien dat de door Chemours gebruikte stof (HFPO-DA) niet, of in zeer lage hoeveelheden, meetbaar is in de Westerschelde”, aldus Geers.
Van vitaal belang
Chemours gebruikt volgens Geers geen PFOA en PFOS, maar de verbinding HFPO-DA als een polymerisatiehulpmiddel bij de productie van fluorpolymeren, producten die enkele van de meest kritieke technologieën mogelijk maken die zij allen dagelijks gebruiken. Geers: “Onze processen zijn zo ontworpen dat meer dan 99% van deze stof wordt afgevangen, zodat deze kan worden hergebruikt of vernietigd door verbranding op zeer hoge temperatuur. Onze kennis en ervaring op dit gebied delen we met partijen als Indaver en de Vlaamse overheid. Voor Chemours staat de verantwoorde productie van materialen die essentieel zijn voor het functioneren van onze samenleving bovenaan en daarmee lopen we voorop in de industrie. Onze producten zijn van vitaal belang voor de vooruitgang van onder andere de volgende generatie duurzame industrieën, van schone waterstofenergie tot microchips tot levensreddende medische toepassingen.”
Donderdagavond
Donderdag 8 september 2022 is er een informatieavond. Tijdens deze bijeenkomst vertellen de betrokkenen meer over de uitkomsten van het moestuinonderzoek, de resultaten en kan je vragen stellen over het eten van groenten en fruit uit de (moes)tuin. De bijeenkomst is in het Griendencollege aan Professor Kamerlingh Onneslaan 109, aanvang 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur). Aanmelden is niet nodig.
Ach joh. Ze gebruiken geen Pfos en PFOA!! Maar wel de stof HFPO-DA (2,3,3,3-
tetrafluor-2-(heptafluoropropoxy) propaanzuur, of FRD902/FRD903) vrij.
Deze stof is giftig en verspreidt zich naar lucht, oppervlaktewater,
bodem en het grondwater . Maar maak je niet druk.. Niks aan de hand
Chemours heeft Zembla in een reactie laten weten “geen inzicht” te hebben in de “details van de lozingen” van Indaver en hoe deze zich verhouden tot de vergunning van bedrijf.
Volgens de Vlaamse milieu-advocaat Isabelle Larmuseau, die als deskundige door de Vlaamse parlementaire onderzoekscommissie over 3M werd gehoord, tonen de documenten die Zembla in handen heeft dat “het PFAS-schandaal nog veel groter is dan bekend”. Larmuseau: “De parlementaire onderzoekscommissie zou heropgestart moeten worden. Om nu te oordelen over de exploitatie van Indaver en zeker over de afvalstromen die vanuit Nederland zijn gekomen naar Vlaamse afvalverwerkers. Dat vraagt om een verdergaand onderzoek en een nieuw debat.”
Uit de stukken die Zembla in handen heeft blijkt ook dat binnen de Vlaamse overheid grote zorgen bestaan over de milieueffecten voor Nederland. Het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid roept op om in het geval van Indaver “maximaal en onmiddellijk” het voorzorgsprincipe toe te passen. En benadrukt dat het van “zeer groot belang” is dat er door de lozingen geen effecten ontstaan “op de ruwwaterconcentraties voor de productie van drinkwater in Nederland. Nu niet en in de toekomst niet!!!”
De Vlaamse Omgevingsminister Zuhal Demir heeft Indaver op 18 juni nieuwe strenge normen opgelegd. Dat gebeurt kort nadat er op hoog niveau ”ambtelijk overleg” plaats heeft gevonden tussen de Vlaamse en Nederlands overheid over Indaver.
Voor alle PFAS-stoffen geldt vanaf die datum een lozingslimiet van 0,1 microgram per liter. Larmuseau: “Dat mag dan misschien wel laag ogen, maar dat is nog altijd veel te hoog voor de Europese Kaderrichtlijn Water.”
Indaver heeft aangegeven “onmogelijk” aan de lozingsnormen te kunnen voldoen zonder het “geheel of gedeeltelijk stilleggen” van het bedrijf. Dat blijkt uit een uitspraak van de Vlaamse Raad voor Vergunningsbetwistingen van 3 augustus.
Hier is maar één antwoord op te geven. Stop INDAVER en dan stopt dus ook de afvoer bij Chemours.
Het niet kunnen voldoen aan normen kan NOOIT een basis zijn om dan maar niet te handhaven !!!