SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht spreekt van een ‘administratieve omissie’ bij de verzameling en verwerking van ingekomen zienswijzen op de Omgevingsvisie Sliedrecht. De zienswijze van de stichting Rivierdijk Wijkt Niet was tijdig ingediend, maar werd pas gevonden nadat de nota van zienswijze al was vastgesteld door de gemeenteraad Sliedrecht. Het goede nieuws: de zienswijze wordt alsnog behandeld. Anderhalve maand geleden is de kwestie al besproken tussen de gemeente en de stichting. Dat bericht demissionair-wethouder Ton Spek (CDA) van Openbare Ruimte, Wonen en Verkeer vrijdag 25 maart 2022 in een College Informatiebrief (CIb) namens het College van B & W. Niet duidelijk is waarom het college nu pas hiermee naar buiten komt.
De stichting Rivierdijk Wijkt Niet stelt vragen over het ontwikkelingsgebied Merwedezichten, met name over het watertorenterrein. De vragen hebben betrekking op het gestelde volume van woningbouwontwikkeling uit het OER, de ambitie om het watertorenterrein te ontwikkelen als visitekaartje van Sliedrecht en het woon- en leefklimaat op de rivierdijk (geluidsbelasting en verkeersveiligheid en –drukte). (© Archieffoto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)
De Omgevingsvisie Sliedrecht en bijbehorende documenten lagen van 10 september tot 21 oktober 2021 ter inzage. De ingekomen zienswijzen hebben plaats gekregen in de nota van zienswijzen. Dinsdag 14 december 2021 is dit document, samen met onder andere de Omgevingsvisie en het OmgevingsEffectenRapport (OER), in de gemeenteraad vastgesteld. Spek schrijft in de CIb: “De stichting Rivierdijk Wijkt Niet heeft voor het einde van de ter inzagetermijn een zienswijze ingediend. Op 18 oktober 2021 heeft het regionale KZA systeem de zienswijze van de stichting ontvangen. Waarna deze pas op 9 december is doorgezet naar de gemeente Sliedrecht.”
Gesprek
Nadat deze omissie aan het licht is gekomen, is volgens Spek direct actie ondernomen. “Er wordt ook onderzocht hoe de situatie in de toekomst kan worden voorkomen. Wat de desbetreffende zienswijze betreft, is de indiener in eerste instantie gebeld met een excuses. Dinsdag 8 februari 2022 heeft een gesprek plaatsgevonden tussen de gemeente Sliedrecht en stichting Rivierdijk Wijkt Niet. Tijdens dit gesprek is de zienswijze inhoudelijk besproken en hebben de aanwezigen van de stichting aanvullende vragen gesteld. Zowel telefonisch als tijdens het gesprek is toegezegd dat de indiener een schriftelijke reactie kan verwachten. Hiermee is voldaan aan de wens van de stichting en concluderen we dat de zienswijze naar tevredenheid van de indiener is afgedaan”, stelt Spek in de CIb.
Geen inhoudelijke aanpassing
De brief die namens het college is gestuurd, is niet openbaar gemaakt en uitsluitend in afschrift naar de gemeenteraadsleden gegaan. Naast de beantwoording in de brief is de zienswijze bij de projectleider van het watertorenterrein volgens Spek onder de aandacht gebracht. Spek: “Bij de verdere planvorming, en specifieker bij de Omgevingsplanprocedure, kan de inhoud uit de zienswijze een belangrijke rol spelen.” De zienswijze zou niet geleid hebben tot inhoudelijke aanpassing van de Omgevingsvisie gezien het verschil in abstractieniveau. Verder heeft deze omissie volgens Spek geen juridische gevolgen, omdat er geen beroepsmogelijkheid is tegen een Omgevingsvisie.
Antwoord op vraag van Gerrit Venis :
Omdat de Omgevingsvisie weliswaar door de meerderheid van de raad is goedgekeurd, maar in deze vorm onuitvoerbaar is . Dat weet de raad ook wel, maar ja; durf dat maar eens hardop te zeggen in een tijd dat wethouderszetels moeten worden verdeeld.
Een voorbeeld van onuitvoerbaarheid. De raad wil blijkbaar een harde planning voor 2000 ( ! ) woningen in 2030 . Dat is dus binnen 8 jaar. Eén ding is zeker : in Sliedrecht-Noord worden vóór 2030 geen woningen gebouwd, ook al zou de Provincie de komende jaren overstag gaan. Moeizame grondaankopen, lange bestemmingsplanprocedures, PFAS-vervuiling van de grond, een onbetaalbaar viaduct ; het speelt allemaal een rol. Dus blijft over de vraag : waar kan binnen het huidige Sliedrecht worden gebouwd en is er al een planning ? Kortom : wat is nu realistisch op korte termijn, zeker gezien de actuele behoefte aan betaalbare woningen. En daar komt het Watertorenterrein natuurlijk ook weer in beeld. Daarom ben ik ook benieuwd naar deze briefwisseling.
“de zienswijze naar tevredenheid van de indiener is afgedaan”, stelt Spek in de CIb”. (citaat uit het stuk hierboven).
Natuurlijk; iedereen is hartstikke tevreden over Omgevingsvisie. Dus waarom nog doorvragen Lavooi?
Inmiddels is ons bekend dat de Griffie de brief ook niet heeft gehad en erachter aan zit.
Ik heb de openbare college informatiebrief inmiddels gelezen. Fouten kunnen worden gemaakt en als excuses worden gemaakt is dat heel netjes. Maar er wordt verwezen naar een brief aan het bestuur van de Stichting Rivierdijk Wijk Niet . Daarin staat blijkbaar dat de zienswijze van de stichting niet heeft geleid tot een aanpassing van de Omgevingsvisie Dat gold ook voor mijn zienswijze en die van diverse anderen. Dus ik ben benieuwd naar de inhoud van de brief . Want het college zegt zelf dat “de inhoud van de zienswijze een belangrijke rol kan spelen bij de verdere planvorming “. Maar die brief zit er niet bij. Het lijkt me echter wel belangrijk. Dus die brief heb ik inmiddels opgevraagd. Wordt misschien vervolgd.