Bijeenkomst Burenraad Dupont/Chemours leidt tot vragen bij PRO Sliedrecht

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Lokale partij PRO Sliedrecht heeft woensdagmorgen 23 maart 2022 schriftelijke vragen aan het College van B & W gesteld naar aanleiding van een bijeenkomst dinsdagavond 22 maart 2022 van de Burenraad van Dupont/Chemours in Dordrecht.

Opnieuw zijn er vragen vanuit de politiek over chemiebedrijven DuPont en Chemours, over resultaten en onderzoeken. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

De onderwerpen waren PFAS en Gezondheid. Er waren twee presentaties. In de presentatie van de GGD ZHZ werden o.a. de resultaten van de steekproef bloedonderzoek van de GGD ZHZ uit 2016/2017 besproken. Ook het vervolg onderzoek vanuit Sliedrecht werd benoemd. “Op 14 februari 2017 heeft de gemeenteraad een besluit genomen over het betalen van de bloedonderzoeken ( € 85,- per stuk) voor de andere inwoners van Sliedrecht.(onder voorwaarden)”. De gemeente Dordrecht hield een presentatie over het vervolg onderzoek aangaande de moestuinen. 

Grenswaarde
PRO Sliedrecht wil van het college weten of het kan aangeven welke acties zij heeft ondernomen ten aanzien van een opvolging van de bloedonderzoeken. “Met andere woorden op welke wijze wordt er onderzocht of en zo ja met welke mate de PFOA waarde in het bloed van omwonende sinds 2017 daalt, stijgt of gelijk blijft?”, vraagt PRO Sliedrecht. Het onderzoek uit 2017 werkte met grenswaarde die veel hoger lagen dan nu. “Bent u het met ons eens dat een vervolg onderzoek met de huidige nieuwe grenswaarde noodzakelijk is en wellicht ook zelfs beter inzicht kan geven in de uitslagen uit 2017?”, stelt raadslid Timo Pauw (PRO Sliedrecht).

Uitstoot
Pauw wil ook horen of zijn partij het goed heeft begrepen dat de vordering, op Dupont/Chemours ,van het Sliedrechts bloedonderzoek. nu opgenomen is in de collectieve rechtszaak. Pauw: “Graag daarnaast ook een stand van zaken maart 2022 ten aanzien van deze vordering.” Chemours stelt dat, volgens afspraak, het doel om in 2021 99% minder GenX uit te stoten is behaald. “Kunt u dat bevestigen (bron: Burenraad)? Daarnaast is onze vraag of het mogelijk is te bepalen welke gevolgen het uitstoten, van de legale 1 % (5,4 kilo GenX), zijn voor de gezondheid van onze inwoners”, vraagt Pauw.

Vervolgonderzoek
In diverse Collegebrieven en bij berichten in de media werd door het college gewezen op de samenwerking met andere gemeenten in de strijd tegen Dupont/Chemours. Pauw schrijft: “Op welke wijze is de gemeente Sliedrecht betrokken bij het vervolgonderzoek van Dordrecht over o.a. de Sliedrechtse de moestuinen? Indien de gemeente Sliedrecht niet betrokken is bij dit onderzoek is onze vraag of u contact wil zoeken met de gemeente Dordrecht en dat alsnog wil organiseren. In beide gevallen is ons verzoek het aangekondigde rapport Grond en Wateronderzoek van Tritium en Arcadis bij publicatie te delen met de gemeenteraad. Om dat onze expertise beperkt is graag met een oordeel van onze expert van MOB.”

4 gedachten over “Bijeenkomst Burenraad Dupont/Chemours leidt tot vragen bij PRO Sliedrecht”

  1. Dankje Gerit Venis voor je uitgebreide reactie , dus als ik je goed begrijp wordt er dus door de heersende partijen niets gedaan aan de bedreiging van de bevolking die veroorzaakt wordt door Dupont.en moeten we de risico’s van Gen-x , chloor en (zeker in het verleden) opslag van fosgeen maar voor lief nemen. Omdat de c partijen hier niet tegen willen aggeren maar wat is daar dan de rede van? Wat betreft wie gaan heersen en hoe dat gaat ach wat moet ik er van zeggen na 35 jaar ambtenaar geweest te zijn heb ik wel genoeg gezien. Dus blijf ik bij mijn standpunt Politiek Brrrr weg van blijven. PS ik geloof wel in de C maar niet in de c voerende partijen En die fles wijn. Drink ik liever zelf op en de kater krijg ik wel van het politiek gekonkel

  2. André, ik heb mijn reactie op het bericht niet als “tip” bedoeld, maar als een cynische opmerking. Dus wil graag proberen duidelijk te maken waar het omging. Een paar weken geleden zijn voor de 100ste keer emmertjes vervuilde grond teruggebracht bij Chemours. SGP/CU, CDA en VVD deden daar niet aan mij. Ergens heb ik wel gelezen waarom de christelijke partijen niet meededen, maar als ik fout ga citeren, dan ondergraaft dat mijn stelling. In ieder geval vonden ze het terugstorten van vervuilde grond niet passend binnen hun opvatting over optreden tegen Chemours. Nu is mijn ervaring, dat als je met deze partijen over “principiële” zaken van mening verschilt, dat je dan onbetrouwbaar bent en niet (langer) in beeld bent als coalitiegenoot (door de opstelling van de fractie van PRO Sliedrecht en niet alleen die van de fractievoorzitter !!, moest wethouder Hanny Visser het veld ruimen). Dus als PRO Sliedrecht nog eens een wethouder wil leveren, dan moet je geen ruzie krijgen met SGP/CU en het CDA – dus ook geen grond meer storten en beter geen vragen stellen. De derde college partij doet er qua omvang volstrekt niet toe. Het college nu heeft steun van 12 raadsleden (SGP/CU, CDA en PvdA). Dat is genoeg voor een meerderheid. Maar ook met de VVD of Slydregt.NU is die te halen. Dus PRO Sliedrecht is volstrekt onnodig. En hoe lastiger die gele gasten zijn, hoe minder kans. Andre, zullen we er een goede fles wijn om wedden, dat PRO niet mee kan doen? O, voor iedereen die zich afvraagt waarom ik nog steeds reageer. De nieuwe raad treedt aan op 30 maart en tot die tijd heb ik nog steeds de kans raadslid te worden.

  3. Ja zo werkt het Gerrit Venis eigenbelang boven gemeenschappeijk belang. Politiek brrrrrr. Gewoon van wegblijven!!!!!!

  4. Pas nou op Timo. Straks ben jij het lastige figuur en mag PRO Sliedrecht niet meedoen in het volgende college!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld