SLIEDRECHT / REGIO – De MerwedeLingeLijn (MLL) is een cruciale OV-verbinding tussen Gorinchem en Dordrecht en draagt door verbetering van bereikbaarheid bij aan de regio als aantrekkelijke plaats om te wonen, werken en deel te nemen aan onderwijs. Dat biedt ook een impuls aan verstedelijking langs de MLL en daarmee aan een groter stedelijk gebied waar Gorinchem en Dordrecht deel van uitmaken (as van verstedelijking). Bovendien versterkt een goede aansluiting tussen de MLL en Oude Lijn de positie als ov-knooppunt met bijbehorende passagiersstromen. Deze ontwikkeling past in een langetermijn-ontwikkeling zoals nu wordt uitgewerkt door Mecanoo en West 8 in opdracht van Smart Delta Drechtsteden en de Economic Development Board.
Er zijn op dit moment vooral losse plannen en ideeën voor verstedelijking rond de MerwedeLingeLijn. Er wordt nagedacht over een herstructurering van bestaande woonwijken en over de relatie tussen dorpen aan de Merwededijk en de uitgestrekte polders van de Alblasserwaard (landschap, imago en recreatie). (© Archieffoto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)
Het is opvallend hoe weinig aandacht er tot nu toe is geweest voor de MerwedeLingeLijn, buiten een provinciale studie naar het verbeteren van de exploitatie. De MerwedeLingeLijn loopt tegen de grenzen aan van zijn capaciteit. De dienstregeling is gevoelig voor verstoringen door het feit dat de lijn grotendeels enkelbaans is, waardoor treinstellen elkaar alleen kunnen passeren bij de stations. De provincie is nog niet overtuigd van de noodzaak van doorontwikkeling door frequentieverhoging of doorkoppeling. In Gorinchem is één nieuw station in voorbereiding bij ProRail (Gorinchem-Noord) en is één station in studie (Hub Gorinchem-West).
Sliedrecht initiatiefnemer
De bestaande lokale initiatieven moeten meer gebundeld en gecoördineerd worden. Mecanoo gaat daarvoor een gezamenlijke stedenbouwkundige studie opstellen. Die gaat over de vraag hoe de gebruikswaarde van de MerwedeLingeLijn kan worden versterkt. En hoe de lijn de identiteit en samenhang van de bebouwing langs de Merwedeoevers kan bevorderen. De studie kijkt daarbij niet alleen naar woningbouw, maar ook naar werklocaties en doorontwikkeling van recreatie (stations als katalysator van beweging; de lijn als onderdeel van het regionale vervoersnetwerk; de lijn als drager van identiteit). Er is een begeleidingsgroep waarin deelnemende gemeenten vertegenwoordigd zijn: Sliedrecht is initiatiefnemer, Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem doen ook mee.
Commitment
De studie is het startschot van een innigere samenwerking, waarin de leden tijdslijnen en programma van lopende en nieuwe initiatieven met elkaar afstemmen. Woensdagavond 22 december 2021 vond een bestuurlijke bijeenkomst plaats over een concept van het eindrapport. De wethouders konden daar hun visie geven en het rapport eventueel aanvullen met hun lokale expertise. Daarmee creëren ze bewustzijn dat ze de komende jaren de opgave hebben gezamenlijk op te trekken om deze visie uit te werken en te lobbyen richting provincie, Rijk en Europa. Dit in een brede coalitie van gemeenten op de lijn Dordrecht-Gorinchem.
Eigenlijk is het niet zo raar, dat Sliedrecht initiatiefnemer is, want het Sliedrechtse gemeentebestuur denkt immers groot, heel groot en wederom wordt alles uit de kast getrokken om (te dure) woningbouw ten noorden van de spoorlijn te realiseren.
Een “rondweg”, een brug of tunnel met nieuwe toegangsweg tot hartje Sliedrecht, waarvoor sportvelden, sporthallen, flats, moestuinen, et cetera, moeten wijken.
Dat bouwen we elders dan weer nieuw op.
Over betaalbaarheid is nog niet echt nagedacht en dus kan er best nog een hele forse kostenpost bij, zoals het tweebaans maken van de Merwede Linge Lijn.
De provincie moet blijkbaar “om”, maar die willen niet “om”, althans in hun omgevingsvisie 2020-2030 staat immers duidelijk, dat er bij ons niet in de polder gebouwd gaat/mag/moet worden. Dat gebeurt bij Leidschendam en omgeving Den Haag.
Dus – net zo als tegenstanders van woningbouw in de polder alles uit de kast trekken – doen ook de voorstanders dat. Laatstgenoemden lijken nauwelijks te beseffen, dat het onbetaalbaar is, dat de veengrond te zacht is en wegzinkt.
En – volgens mij – is er ook nog een probleempje met te veel PFAS (>50 uq/kg) in de poldergrond, terwijl dat voor woningbouw max. 7 uq/kg mag zijn.
Nee, de provincie ziet het niet zitten, het Waterschap niet, een groot gedeelte van de Sliedrechtse bevolking ook niet. Rijkswaterstaat heeft de komende decennia wel wat anders aan hun hoofd bij de A15 dan het bouwen van een tunnel, laat staan dat ze er geld voor willen uittrekken.
Nee, dat duurt nog wel 20 jaar of langer, dus ik maak het hoogstwaarschijnlijk niet meer mee ????
Laat uw woorden weinig zijn is een wijs Bijbels gezegde. Daar hebben ze kennelijk geen weet van bij het opstellen van dit stuk……
Wat moeten we hier mee? ‘Hoe de lijn de identiteit en samenhang van de bebouwing langs de Merwedeoevers kan bevorderen?’ Niet alleen naar woningbouw, maar ook naar werklocaties en doorontwikkeling van recreatie?’ En dan ook nog een station als katalysator van beweging en de trein als drager van identiteit?? Wat een hoogdravende woorden.
Welke woningbouw, welke recreatie? Ik mis Papendrecht en Alblasserdam en wellicht nog verder als drager van identiteit. Daar grenzen we aan, aan dezelfde kant van de rivier. Zoals ik het nu lees blijft alles hetzelfde met misschien meer stations op de bestaande trajecten? Zeg dat dan.
het wordt breed uitgemeten
Tussen de regels door lees ik : een brede coalitie van gemeenten steunt Sliedrecht in bouwen boven de spoorlijn