DORDRECHT / SLIEDRECHT – Dat chemiebedrijf Chemours nog tot 2030 de tijd wil hebben om de verdere uitstoot van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) en potentiele ZZS uit (o.a. TFE, Ether en HFP) te reduceren tot 99% is voor de gemeenten Sliedrecht, Dordrecht, Papendrecht en Molenlanden ‘niet acceptabel’. Dat bericht wethouder Ed Goverde (PvdA) met portefeuille Chemours in een ‘bijpraat’ memo aan de leden van de Sliedrechtse gemeenteraad.
In april 2021 zijn de gemeenten Sliedrecht, Papendrecht, Dordrecht en Molenlanden een dagvaardingsprocedure gestart tegen de chemiebedrijven Chemours en DuPont aan de Baanhoekweg in Dordrecht, gelegen aan de overkant van de rivier tegenover Sliedrecht. Doel is een rechter te laten verklaren dat de bedrijven een onrechtmatige daad hebben verricht met het uitstoten van PFOA en GenX. Het is nu wachten op de formele reactie, de zogenaamde ‘conclusie van antwoord’ van Chemours. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
“Ons werk gaat daarom door om ook de emissies van de overige schadelijke stoffen versneld terug te dringen naar nul. Dit is een belangrijk punt in de lopende beroepszaak met betrekking tot de ambtshalve wijziging en onderdeel van de revisie-vergunning”, schrijft Goverde aan de raad, “Uiteraard blijven wij, samen met de andere gemeenten en onze adviseur, de heer Johan Vollenbroek, dicht op de vergunningstrajecten zitten om de belangen van Sliedrecht te behartigen. Onze inzet: geen emissie van (zeer) gevaarlijke stoffen in onze leefomgeving.”
Rechtbank
Laatste stand van zaken is volgens Goverde dat de bedrijven uitstel hebben gevraagd en gekregen om een reactie te geven, de zogenoemde ‘conclusie van antwoord’. De bedrijven dienden deze uiterlijk op 8 december 2021 bij de rechtbank aan te leveren. Afhankelijk van de inhoud van deze reactie krijgt de dagvaardingsprocedure daarna weer een vervolg bij de rechtbank. De vergunningen om de definitieve installaties te plaatsen om de GenX uitstoot met 99% te reduceren zitten in een laatste fase. Via de tijdelijke testinstallaties is volgens de gemeente Sliedrecht de 99% reductie in de praktijk al een feit.
Splitsingvergunning
Met de komst van DOW Benelux B.V. was er nog een derde splitsingsvergunning nodig. “Vanwege de complexiteit, de betrokkenheid van meerdere bevoegde gezagen en de noodzakelijke samenhang tussen meerdere afzonderlijke besluiten is de planning aangepast en wordt de publicatie van de ontwerpbeschikking nu verwacht in het eerste kwartaal 2022”, aldus Goverde aan de gemeenteraad. Waar op het fabrieksterrein nu drie bedrijven opereren onder een gezamenlijke omgevingsvergunning milieu, is de inspanning erop gericht dat elk bedrijf vanaf 2022 beschikt over een zelfstandige en aan de laatste stand der techniek aangepaste revisievergunning om daarmee een hoog niveau van bescherming van het milieu te waarborgen.
Moestuinonderzoek
Het moestuinonderzoek gaat voortvarend. De bemonstering is afgerond en de fase van analyse is gestart. De moestuineigenaren hebben uitstekend hun medewerking verleend. Het streven is in het voorjaar van 2022 de adviezen van het RIVM te hebben over een veilig en verantwoord gebruik van de moestuinen. Goverde aan de raad in het memo: “Het moestuingewasonderzoek verloopt voorspoedig. Er zijn in totaal 750 monsters genomen in twintig moestuinen in de gemeenten Sliedrecht, Papendrecht, Molenlanden en Dordrecht. Twee tuinen in Hoeksche Waard zijn als referentietuin bemonsterd, aangezien de invloed van de fabriek op deze tuinen minimaal is. Het Wageningen Food & Safety Research (WFSR, voorheen Rikilt) van de universiteit van Wageningen analyseert de monsters in de komende maanden. Daarna gaat RIVM deze onderzoeken en een rapport schrijven. Daaruit volgen handelingsadviezen voor onze inwoners met betrekking tot het eten uit eigen tuin. Het streven is in het voorjaar van 2022 dit advies te verkrijgen.”
Subsidie
De samenwerkende gemeenten hebben vanuit de SPUK een subsidie van € € 3.559.662,– ontvangen vanuit het Rijk om PFOA gerelateerde opgaven aan te pakken. Dit geld gaat o.a. gebruikt worden voor het moestuinonderzoek, kennisontwikkeling en, indien nodig, saneringsopgaven. Goverde: “Met het bedrag kunnen wij onder meer het moestuinonderzoek financieren en eventuele vervolgstappen daarop. Ook is het bedoeld voor verdere kennisontwikkeling, de juridische ondersteuning in de aansprakelijkstelling en eventuele saneringsopgaven. Met name dit laatste aspect kan, afhankelijk ook van de verdere uitkomsten van de onderzoeken, een grote opgave zijn met forse financiële gevolgen.”
Ik kreeg onlangs een wervend stuk reclame in de bus met een halleluja verhaal over een ontzagwekkend goed bezige Dupont met zelfs een apart stuk over een moestuin. In dit stuk staat daar niets over vermeld, dat kan, maar in de folder van Dupont staat over bovengenoemde acties van de gemeenten niets uitgelegd.
Dat is jammer want alleen als men volledig eerlijk is dan komt men eruit. Leg uit in de folder dat dit speelt en iets over de emmertjes actie maar zeg als wethouder ook wellicht iets over de verbeteringen van dit bedrijf, hoe klein ook wellicht. Nu lezen we in twee stukken verschillende zaken. Dat helpt niet.