Ondermijning vraagt volgens burgemeester De Vries om waakzaamheid

door Peter Donk
SLIEDRECHT – “Het betekent dat de onderwereld zich steeds meer probeert te vermengen met onze bovenwereld en dat vind ik als burgemeester van Sliedrecht heel erg zorgelijk”, zegt burgemeester Jan de Vries (CDA) van de gemeente Sliedrecht, portefeuillehouder Openbare Orde en Veiligheid, over ondermijning in de Sliedrecht24 podcast Het Raadhuis. Voor velen is het onderwerp onbekend, maar het betekent dat criminelen gebruik maken van diensten van de bovenwereld en zo onze samenleving beïnvloeden. Het gaat over het vervagen van normen en een toenemend gevoel van de afnamen van veiligheid en leefbaarheid. De Vries sprak er ook over met de politieke partijen, omdat volgens hem Sliedrecht voor de georganiseerde criminaliteit een aantrekkelijke gemeente is.

Burgemeester Jan de Vries in gesprek met journalist Peter Donk van online krant Sliedrecht24. De Vries: “Let op, want helaas de onderwereld en bovenwereld vermengen zich en het kan ook in het bestuur en de politiek in Sliedrecht zijn.” De Vries is sinds half april 2021 burgemeester in Sliedrecht. Hij heeft zich verwonderd over de ondermijnende activiteiten in het dorp en de regio. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

“Eigenlijk hebben we het dus over de georganiseerde criminaliteit, de onderwereld, die probeert via de bovenwereld ons dagelijks leven, de politiek en het bestuur geld te verdienen en ons dagelijks leven te beïnvloeden. Daarmee ondermijnt men onze democratische rechtstaat”, zegt De Vries, die graag stil wil staan bij ondermijning en vervolgt: “Het betekent dat die onderwereld zich steeds meer probeert te vermengen met onze bovenwereld en dat vind ik als burgemeester van Sliedrecht heel erg zorgelijk. Gelukkig is daar ook steeds meer aandacht voor en ik ben ook eigenlijk wel blij met dit gesprek om te spreken over de situatie in Sliedrecht. En dat niet alleen de burgemeester hier aandacht voor heeft, maar wij in Sliedrecht hier allemaal alert op zijn.”

Tekst gaat verder onder podcast.

Binnen het openbaar bestuur kan ook de gemeenteraad te maken krijgen met ondermijning. De Vries is zich daarvan erg bewust. “Iedereen. Of je nu douanebeambte bent, politieagent, burgemeester of raadslid kan op een positie zitten, die interessant kan zijn voor de georganiseerde criminaliteit. Dus voor bendes die denken, die persoon kan  ik mooi beïnvloeden, die kan ik mooi gebruiken om ten dienste te staan van mijn eigen criminele doeleinden en daarmee ook geld te verdienen. Daar moet je dus, in welke functie dan ook, in het openbaar bestuur maar ook als handhaver heel alert op zijn en heel scherp in zijn. En beseffen dat mogelijk anderen die contact willen zoeken, die misschien actief willen worden in jouw politieke partij misschien daar wel andere bedoelingen mee zouden kunnen hebben.” De Vries doelt ook op de gemeenteraadsverkiezingen die er in maart 2022 weer aan komen. De Vries: “Zeker en dat is ook de reden dat ik met partijvoorzitters al eerder dit jaar gesprekken heb gevoerd over de vraag hoe kunne zij bijdragen in de selectie van kandidaten, maar ook in gesprekken met kandidaten. Let op, want helaas de onderwereld en bovenwereld vermengen zich en het kan ook in het bestuur en de politiek in Sliedrecht zijn. Daar heb ik overigens geen aanwijzingen voor. Geen misverstand, maar de minister van Binnenlandse Zaken heeft alle burgemeesters in Nederland wel opgeroepen om daarover het gesprek aan te gaan en alert te zijn.”

Herkenning en preventie
De Vries voerde die gesprekken bewust, omdat politici door zo’n situatie enorm onder druk kunnen komen te staan. “Door bijvoorbeeld drugscriminelen die grote belangen hebben en bijvoorbeeld daarmee ook de activiteiten die zij verrrichten, ik noem hennepplantages, aan het zicht willen onthouden. Daarvoor politici en handhavers willen gebruiken en proberen op die manier invloed op hen uit te oefenen.” Er zijn verschillende vormen van criminaliteit. Ik noem hennepteelt, waar we helaas ook in Sliedrecht regelmatig mee te maken hebben, dan is het goed om bijvoorbeeld te letten op bedrijfspanden die wat afgelegen liggen. Sliedrecht is voor de georganiseerde criminaliteit een aantrekkelijke gemeente, omdat we veel bedrijventerreinen hebben, dat wij een goede uitvalsbasis hebben zoals de snelweg A15 en de rivier en veel pandjes onttrekken zich aan het zicht van een ieder. We moeten in Sliedrecht extra alert zijn en ons vragen moeten stellen als ‘wat gebeurt er eigenlijk in een pand, waar weinig bewegingen zijn’. Wat wel wordt verhuurd, maar waar overdag niemand zichtbaar is. Of waarbij in de winter de sneeuw niet op het dak blijft liggen. Of dat je ziet dat er een extra afzuiginstallatie is geplaatst. Wees daar als omwonende of als verhuurder heel alert op!”, aldus De Vries, die zegt dat de politie regelmatig signalen krijgt en soms leidt dat tot nader onderzoek. Ondermijning maakt deel uit van het Integraal VeiligheidsPlan (IVP) dat is vastgesteld door de gemeenteraad. De Vries: “Het is één van de prioritaire thema’s van de politie en de burgemeester. Daar wordt terecht veel energie en tijd ingestoken. Het kost ook veel tijd. Wij kunnen dat alleen maar doen met alerte burgers in Sliedrecht.”

Bewustwording
Terugkijkend op het jaar 2021 kan De Vries geen aantallen of cijfers geven. “Als ik die cijfers kon geven, hadden we al verschillende criminelen kunnen oppakken en criminele activiteiten kunnen stoppen. Maar dat er nog steeds criminele en ondermijnende activiteiten in Sliedrecht plaatsvinden, daar ben ik van overtuigd”, zegt De Vries, die niet de indruk heeft dat het thema in Sliedrecht onbespreekbaar is. De Vries: “Ik denk dat er ook een stukje onbekendheid is en misschien soms ook naïviteit. Ik denk dat een gesprek erover heel goed is. We proberen ook onze ondernemers en de ondernemersverenigingen hier bewust van te maken, want soms zijn zij onbedoeld gebruikt voor het witwassen van drugsgeld. Dat kan met het verhuren of verkopen van een pand. Het kan ook plaatsvinden met mensenhandel of prostitutie. Op al die fronten vraagt het alertheid en hoe meer erover gesproken wordt en bewustwording wordt vergroot, hoe belangrijker ik het vind. Zie je een afgelegen plaats, dichtgespijkerde ramen, altijd de gordijnen dicht… op dat soort dingen is het goed om er alert op te zijn. Dat kan ook zijn dat je in een winkel of horecazaak ziet dat er weinig klanten komen, maar er wel een dure auto voor de deur staat. Dat soort signalen zijn voor ons als gemeente en politie heel belangrijk om te horen.” De Vries verwijst naar Meld Misdaad Anoniem, tel. 0800 – 7000. 

4 gedachten over “Ondermijning vraagt volgens burgemeester De Vries om waakzaamheid”

  1. Niet alleen de onderwereld probeert geld te verdienen! Het bedrijfsleven is in dit artikel niet ter sprake gekomen. Op dat punt is integriteit ook een aandachtspunt. De vraag is hoe sterk iemand vervolgens in zijn of haar schoenen staat als een situatie zoals hieronder omschreven zich aandient.
    Een burgemeester, wethouder, raadslid, gemeenteambtenaar of ingehuurd bureau of projectmedewerker kan op een positie zitten, die interessant is voor het bedrijfsleven. Dus voor bedrijven die denken, die persoon kan ik mooi beïnvloeden, die kan ik mooi gebruiken om ten dienste te staan van mijn bedrijfsdoeleinden en daarmee geld verdienen of een ander doel bereiken. Daar moet je dus ook heel alert op en scherp in zijn. Oppassen dus voor bevoordeling van bedrijven (en vriendjespolitiek)!

  2. Er gaat veel mis aan de voorkant van het probleem.
    Daar zal iets aan gedaan moeten worden.

  3. Mooi verhaal. Klopt helemaal, maar zorg nu eerst eens dat er voldoende toezicht komt in Sliedrecht. De wijkagenten zie je eigenlijk nooit, hebben her druk met vergaderen en ondersteunen bij de noodhulp in Papendrecht. Dit speelt al jaren en moet bij gemeente wel bekend zijn. Wordt helaas niets aangedaan. De BOA’S zie je alleen maar koffie drinken op de gemeentewerf. In huren voor een paar uurtjes per week. Dat is kennelijk het opsporings, toezicht en handhsvings apparaat in Sliedrecht. Nu snap ik dat Sliedrecht een gewilde gemeente is voor ondermijning. De voormalige shoarma zaak Marmaris en café Rembrandt in de Rembrandtlaan zijn stevig aangepakt. Helemaal terecht. Wie waren de eigenaren op papier????? Nederlanders/mede landers. De laatste dus.
    Ik moet oppassen anders discrimineer je, maar lieve mensen ga s.v.p. de realiteit onder ogen zien.
    Trek die geiten wollen sokken eens uit en denk relationeel.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld