door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Tot tien minuten voor aanvang van de receptie wist ze er nog niets van. Esther Veerman werd dinsdagavond 9 november 2021 verrast met een receptie ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van haar – samen met het bestuur – opgerichte Stichting ‘Kunst uit Geweld’. De feestelijke bijeenkomst werd gehouden in De Voorhof van de Gereformeerde Kerk aan de Middeldiepstraat. Zij kreeg een bijzonder muzikaal cadeau aangeboden.
Esther Veerman (links zittend op de voorgrond) neemt dankbaar een bos bloemen in ontvangst van voormalig CDA-wethouder en kerkelijk gemeentelid Rita Verboom (rechts staand op de voorgrond). Veerman zou met haar echtgenoot – Alexander – uit eten gaan, maar het liep iets anders… (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
De stichting is in 2011 opgericht om verhalen van huiselijk geweld en seksueel geweld in de samenleving onder de aandacht te brengen. Het doel is erop gericht om een bijdrage te leveren aan het terugdringen van dit geweld. Aanleiding tot het oprichten van de stichting was de vaststelling dat mensen – die huiselijk en/of seksueel geweld hebben meegemaakt – vaak in eerste instantie moeilijk kunnen praten over wat hen is overkomen. Velen van hen beginnen met het maken van schetsjes, tekeningen, gedichten of schilderijen over datgene wat hen is overkomen. Vaak uiten mensen op deze manier hun gevoelens over wat zij hebben meegemaakt, voordat de woorden over het misbruik naar buiten komen. Zo worden ingrijpende ervaringen verwerkt tot kunst.
Geweld
Esther Veerman – die haar hele leven heeft getekend en geschilderd – was als kind slachtoffer van seksueel misbruik. Zij heeft de trauma’s op enig moment moeten zien te verwerken. Dit was niet eenvoudig en ging met vallen en opstaan. “Niets is zo moeilijk dan erover praten, zeker niet in de jaren ’80 en ’90 waar mensen de verhalen van huiselijk geweld maar nauwelijks geloofden”, schrijft Veerman op de website. Door deze kunst wil ze aan een groter publiek laten zien wat de gevolgen van geweld zijn. “Dit geweld moet stoppen. Er mogen niet zoals nu het geval is, iedere dag nog foto’s op internet circuleren van jonge slachtoffers. De gevolgen zijn voor de rest van je leven. Dat moetstoppen. Dat kunnen we alleen samen doen. Wees daarom nooit de zwijgzame omstander. Als je iets vermoedt, stel dan een vraag aan een kind, aan een jongere: hoe gaat het met je? Kan ik iets voor je doen?”, stelt Veerman vol overtuiging.
Aandacht en liefde
Na koffie/thee en gebak werd de receptie geopend door Karin Somhorst, voorzitter van de stichting. Zij zette Veerman in het zonnetje met onder andere de volgende woorden: “We vieren vandaag dat Esther al tien jaar samenwerkt met kunstenaars om een beeld te laten zien van de verhalen van huiselijk en seksueel geweld. En dat doet ze op een geweldige manier. Met aandacht en liefde voor de kunstenaars en met een scherp oog voor de expressie in de kunst. We vieren vandaag feest omdat door Esther en de stichting al honderden, zo niet duizenden zijn aangesproken door de kunst die we ten toon mochten stellen.” Naast tentoonstellingen zijn er ook veel lezingen gehouden, artikelen geschreven en interviews gegeven. “Ik denk dat we kunnen zeggen dat Esther de spil is waar deze stichting om draait”, vult Somhorst aan.
Tekst gaat verder onder tweet.
Onder de genodigden in De Voorhof waren onder meer bestuursleden van de stichting, predikant van de Nederlands Gereformeerde Kerk Geert van Dijk, René Serno (Samen voor Sliedrecht) en vrienden/leden van de kerkelijke gemeente. (Foto's Hans van der Aa / Sliedrecht24) pic.twitter.com/CyG0rqRhpJ
— Sliedrecht24 (@Sliedrecht24) November 10, 2021
Waardering
Namens gemeente Sliedrecht was wethouder van Cultuur Ed Goverde (PvdA) aanwezig om lovende woorden over te brengen. Hij benadrukte het belang dat er in de huidige maatschappij blijvend aandacht nodig is voor het probleem van huiselijk en seksueel geweld. Uiteraard maakte echtgenoot Alexander Veerman van de gelegenheid gebruik om zijn echtgenote in het midden van de aanwezigen zijn bijzondere waardering mee te geven. “Ik heb veel respect voor je bewogenheid en inzet. Ik bewonder je vasthoudende verlangen om (mee) te werken aan preventie, informatie en ruimte om lotgenoten aan het woord – of beeld – te laten. Je hebt – natuurlijk met vallen en opstaan – veel verschil gemaakt in vele levens, ook in dat van mij”, waren enkele van zijn woorden.
Speciaal muziekcadeau
Na de verschillende toespraken was het tijd voor een bijzonder moment in de kerkzaal. Daar werd op een groot beeldscherm in aanwezigheid van alle genodigden voor de eerste keer een ‘muziekclip’ getoond die speciaal ter gelegenheid van het jubileum als cadeau voor Esther was geschreven. Het lied ‘Schilder mij’ – door Rikkert Zuiderveld (tekst) en Marcel & Lydia Zimmer (muziek en zang), alle drie geen onbekenden in de christelijke muziekwereld – maakte veel indruk. Geëmotioneerd sprak Esther haar dankwoord. De aansprekende clip was geregisseerd door Elske Venderbos, eigenaar van Zingen&Zo.
Bijzonder Esther wat je de mensen om je hee geeft .om te helpen verwerken wat ze meegemaakt hebben .
Gefeliciteerd .