Nieuw moestuinonderzoek moet voor seizoen 2022 duidelijkheid geven

SLIEDRECHT / REGIO – Met enige spanning wordt uitgekeken naar het moestuinonderzoek rond chemiebedrijven Chemours / DuPont aan de Baanhoekweg in Dordrecht, dat sinds eind juli 2021 wordt gedaan. Onderzoekers gaan daarvoor langs bij moestuinen in Sliedrecht, maar ook in Dordrecht, Papendrecht en Molenlanden. Het onderzoek is uitgebreider dan het eerdere moestuinonderzoek in 2017. 

Monsters worden genomen van groente en fruit, maar ook van de bodem, sloot- en regenwater. Het onderzoek richt zich op de aanwezigheid van stoffen PFOA en GenX. Het streven is om voor het nieuwe moestuinseizoen 2022 duidelijkheid te hebben over eten uit eigen tuin in de omgeving van Chemours / DuPont. 

Het onderzoek moet duidelheid geven over het eten van gewassen uit de tuin. Het moet leiden tot een nieuw advies en duidelijkheid voor de inwoners van de genoemde gemeenten. Er worden van 23 soorten gewassen in totaal circa 700 monsters uit clusters van moestuinen en volkstuincomplexen geanalyseerd. Uit eerdere bodemonderzoeken blijkt dat in dit gebied het gehalte PFAS in de bodem hoger is. Dat komt doordat de wind vaak uit het zuidwesten komt. Daardoor zijn PFOA en GenX van Chemours / DuPont destijds vooral hier neergedaald.

Nieuwe technieken
De gemeenten laten nu in afstemming met het RIVM de verzamelde gewassen met nieuwe analysetechnieken onderzoeken. Deze technieken kunnen lagere concentraties PFAS meten. In 2017 is ook moestuinonderzoek gedaan. Toen lagen de concentraties PFOA en GenX in moestuinen tussen één tot vier kilometer van Chemours zo laag, dat ze met de toenmalige technieken niet konden worden gemeten. Nu vier jaar later zijn de technieken zo verbeterd, waardoor veel lagere concentraties PFAS meetbaar zijn. 

5 gedachten over “Nieuw moestuinonderzoek moet voor seizoen 2022 duidelijkheid geven”

  1. Dit zijn precies de reacties die je kunt verwachten als de (plaatselijke) overheid niet helder is over de beweegredenen. Tijl Uilenspiegel zei het al: ‘de mensen haten mij maar ik maak het er naar’.

    Ook in Sliedrecht kun je een aardig lijstje maken van vreemde besluiten, van onduidelijke redenen voor het vallen van het college tot ogenschijnlijke vriendjesverkoop van panden, van ziekteverschijnselen bagatelliseren (niet in de zon liggen) tot vreemde enquêtes over diverse onderwerpen die naar een vooropgezet doel ruiken, van voetbalvelden tot verplaatsing van grond etc. etc.

    De besluiten die worden genomen maken mij niet uit maar het gebrek aan transparantie en functioneren en verantwoording afleggen van de wethouders en de Raad aan de kiezers duidt op minachting. En dat is jammer, nee, niet jammer, dat is ernstig.

    Waar voorheen het vertrouwen in de overheid best groot was (de overheid is er ook voor mij) is het nu een soort boeman geworden die inwoners wantrouwen, die zelden transparant zijn, die kritiek op grote bedrijven schuwen etc.

    Dat moet niet. Dat is de verkeerde weg. Wees een bestuurder die duidelijk aangeeft hoe en waarom een besluit is genomen, leg verantwoording af aan je kiezers. En doe je dat niet: wees dan niet verbaasd dat je zelfs met de beste bedoelingen toch tegen wantrouwen aanloopt.

  2. Daarom, Bas, werd er toch vervuilde grond vanaf het Benedenveer opeens overgebracht naar de weilanden naast de volkstuinen? Alles heeft een achtergrond en wordt daar wél heel goed over nagedacht…

  3. Stel, ik zeg stel??? dat hier iets uitkomt dan kan van OS zijn boomgaard en fruithandel wel opdoeken. En geen koeien meer laten grazen want die geven melk. Geen hooi meer verhandelen want dit wordt ook weer gegeten door andere dieren. Ben benieuwd welke draai ze hier aan geven

  4. Tegenover station ziet men als ideale bouwgrond. Laat daar nu volkstuinen liggen welke de Gemeente beheert. De uitslag zal erop gericht zijn om deze volkstuinders zsm daar weg te krijgen.

  5. De uitkomst weet je al. Komt mooi uit, kunnen daar weer huizen op worden gebouwd. Toch??????????

Plaats een reactie

*=Verplicht veld