SLIEDRECHT – Gemeenten hebben een probleem om inwoners de energietransitie uit te leggen. Ook van de gemeente Sliedrecht komt opnieuw een uitleg. Opnieuw, omdat al verschillende keren op een rij is gezet wat de plannen zijn. Waarom, wanneer en hoe zonder aardgas legt de gemeente Sliedrecht nogmaals uit. Maandagavond 1 maart 2021 is er een bewonersavond over de Transitievisie Warmte.
Aan gemeenten is door de rijksoverheid een belangrijke taak toegedeeld namelijk de energietransitie. Voor gemeenten een niet eenvoudige klus, omdat niet iedereen direct staat te juichen als het over van het aardgas afgaan gaat en overgaan om warmtenet of een warmtepomp. (Archieffoto Richard van Hoek / Sliedrecht24)
In de Drechtsteden werken de gemeenten samen aan een plan en aanpak om in de toekomst over te stappen naar aardgasvrij wonen. Inwoners en eigenaren van huizen en gebouwen krijgen op den duur te maken met de overstap van aardgas naar een duurzame vorm van verwarmen en koken.
Transitie Warmte
Ze onderzoek nu hoe de overstap naar een aardgasvrije gemeente in een passend tempo kan worden maken. “We kijken welke wijk op welke manier over zou kunnen gaan op andere manieren van verwarmen en welke tussenstappen we nu al kunnen nemen. Dit schrijven we op in de Transitievisie Warmte. In 2021 moet elke gemeente zo’n visie klaar hebben”, bericht de gemeente Sliedrecht donderdag 11 februari 2021.
Online informatieavond
“Tijdens deze online informatieavond vertellen we meer over de overstap naar aardgasvrij en de tussenstappen daar naartoe. Ook delen we de eerste resultaten uit de Transitievisie Warmte. Gaan we in op de meest gestelde vragen en praten we door over het belang van isoleren”, legt de gemeente uit. Bij deze online informatieavond zijn geen adviseurs aanwezig voor persoonlijk advies over het verduurzamen van uw eigen woning. Aanmelden voor de avond kan hier online via het platform. Na aanmelding ontvang je vóór de start van de bijeenkomst een link, waarmee je kunt inloggen.
Reacties
Mocht je niet aanwezig kunnen zijn maar wel jouw mening willen geven, dan kan je vanaf maandag 15 februari 2021 hier online een enquête invullen en reageren. “De reacties op het platform nemen we samen met die van de bewonersavond mee in de Transitievisie Warmte. Als je meer wilt weten over het verduurzamen van jouw woning, kijk dan hier online. Meer informatie over de online informatieavond en Transitievisie Warmte lees je ook op de website van de gemeente Sliedrecht.
Gemeente ga eens informeren in de Zaanstreek!
Jip, die zijn van het gas af met een warmtenet en pomp. Maar dit is nu een flopper de flop geworden.
Nu kan je als gemeente nog terug.
Straks niet meer!
Dan heeft het honderde euro’s gekost.
Of zijn er toch andere belangen, die spelen?
De slager die misschien zijn eigen vlees keurt?
Groen waterstof gas kan een oplossing zijn mits het betaalbaar is en in grote hoeveelheden geproduceerd kan worden.
We betalen nu voor stroom ruim 3 x zoveel als voor aardgas als je naar het aantal KW. kijkt wat er in 1m aardgas zit.
Als je met deze dure stroom waterstof gas gaat produceren dan krijg je waterstof gas wat 5 x zo duur is als aardgas, hier wil je je huis niet mee verwarmen!
Als het in de toekomst mogelijk wordt om grote hoeveelheden waterstof gas te produceren tegen dezelfde kosten als aardgas dan is dit een goede vervanger.
Je kunt dan ook grote stappen zetten, binnen 1 week kun je een hele straat aanpassen.
Meestal moet wel de cv. ketel worden vervangen, ook is koken op waterstof lastig omdat je geen vlam ziet.
Sliedrecht telt 11018 woningen, als je deze binnen 30 jaar van het gas wil halen moet er iedere werkdag ca. 1,4 woning van het gas af!
In andere landen gaan aan het aardgas omdat het schoner is en in Nederland lopen achter een aantal idioten die geloven dat elektriciteit de oplossing is. Maar dat de hele stroom netwerk dat niet aan kan en dat dit moet worden aangepast en wie gaat dat betalen?
De energiebedrijven lachen zich rot. Straks is iedereen afhankelijk van elektriciteit en heb je geen keuze meer.
Al eens nagedacht over waterstofgas. Dat kan gewoon door het bestaande gasnet.
en met een kleine aanpassing brand je cv ketel hier gewoon op.
ben het helemaal met reaktie Jeannette de Groot eens, heb het ook gezien. Dat is eerlijke voorlichting en wij kunnen onze portemonnee leegschudden, wat als die al leeg is ? Ook voor bewoners van b.v. 70 jaar of ouder die van een aow tje moeten rondkomen en dan nog een lening af gaan sluiten om je huis optimaal te gaan isoleren, wat denkt de gemeente dat het geld nog steeds aan een boom groeit.
Gemeente wees eerlijk, dit kunt U nooit eisen, dit is onmogelijk ! Hier wordt geprobeerd ons dit door de strot te duwen, maar helaas, ik ga niet mee.
Het is uiterste gevaarlijk dat gemeenten in dit dossier de leiding hebben. Prestigedrift en onkunde buitelen over elkaar heen. Over een paar jaar zitten er weer nieuwe poppetjes en dan is het maar weer afwachten welke kant we op zwalken.
Misschien een tip voor de gemeente, afgelopen maandag in het programma Radar; “Van het gas af: warmtewet beschermt de consument onvoldoende”. Een aanrader om terug te kijken. De rekening ligt bij de kleine portemonnee. Daarbij neemt de gemeente niet mee dat je keuzenvrijheid in energieleverancier weg is, 30 jaar lang. Huurders hebben al helemaal geen stem in deze.
Daar maken ze “de proeftuin” van. Uitleg begint met vertrouwen, wel wederzijds.