SLIEDRECHT – “Ik heb nog nooit iets of iemand van moord beschuldigd, maar ik kan er geen ander stempel op zetten”, reageert fractievoorzitter Anton van Rees (PvdA) op de situatie in de Lycrafabriek bij DuPont de Nemours in Dordrecht. Aanleiding was een reportage zaterdag 9 april 2016 van het tv-programma EenVandaag over de Lycrafabriek.
In de reportage van EenVandaag werd een VHS-video getoond, waarop de vrouwen zonder beschermende kleding in de Lycrafabriek aan het werk waren. Ze zeggen niet te zijn gewaarschuwd voor de gevaren. (Beeld uit video)
De productie van Lycra vond plaats van 1964 tot 2004, toen de fabriek werd verkocht aan Invista. Dat bericht DuPont aan het AVROTROS-programma. Vrouwen die in de fabriek werkten kregen ernstige zwangerschapsproblemen. Van Rees vindt dat de beerput open moet. “Wat weten we nog meer niet?” Hij is de laatste weken erg druk met de PFOA-zaak DuPont. “DuPont/Chemours lijkt inderdaad mensen als goedkoop productie materiaal te hebben ingezet. Deze mentaliteit knoop ik keihard aan teflon productie. Geen enkele geloofwaardigheid voor de mooi opgehouden schijn van een veilig bedrijf is er meer over”, stelt Van Rees.
Inspectie
De PvdA-fractievoorzitter in Sliedrecht zet vraagtekens bij het functioneren van de arbeidsinspectie. Van Rees: “De duidelijke tekortkomingen welke zijn geconstateerd van onder andere de arbeidsinspectie doen het ergste vermoeden. Een papieren controle van richtlijnen zonder dat er ook maar een inspecteur een blik heeft geworpen op de werkelijke situatie op de werkvloer. Als dit bij Lycra zo was, dan was dat bij teflon en PFOA ook zo. Eén dienst hanteert geen twee methoden. Misschien is moord met voorbedachte rade (Van Rees duidt op de doodgeboren kinderen-red.) lastig te bewijzen, maar mijn door emotie geraakte gevoel ziet het wel zo.”
Dinsdagavond
Komende dinsdag, 12 april 2016, belegt de gemeente Sliedrecht een beeldvormende openbare vergadering over de PFOA-zaak DuPont met verschillende sprekers en de mogelijkheid om vragen te stellen / in te spreken. Daar zegt Van Rees zijn stem te zullen laten horen. Hij wil de onderste steen boven. Ook wil hij precies weten welke producten in Dordrecht zijn en worden gemaakt en weten welke stoffen zijn en worden gebruikt voor de productie.