SLIEDRECHT – Als de onder- en met de bovenwereld is verweven, dan noemen we dat ondermijning. De gemeente Sliedrecht vraagt woensdag 3 februari 2021 aandacht voor dit onderwerp. “We zien in onze regio op ondermijning ontwikkelingen, die ook aan Sliedrecht helaas niet voorbij gaan. Door samen ondermijning aan te pakken zorgen we voor een veiliger Sliedrecht”, zegt wnd. burgemeester Dirk van der Borg (CDA), die daarmee rechtstreeks de inwoners en ondernemers aanspreekt.
Ondermijning heeft vaak te maken met de handel in en productie van drugs. Dit gaat vaak samen met veel problemen en geweld. Denk bijvoorbeeld aan het dumpen van chemisch drugsafval in de natuur, onveilige straten en buurten door straathandel en brandgevaarlijke hennepkwekerijen in woonhuizen. (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)
“We zien steeds vaker dat criminelen gebruik maken van zaken in de bovenwereld om hun illegale activiteiten in de onderwereld mogelijk te maken. Denk aan een café of winkel waar weinig of geen klanten komen maar dat criminelen gebruiken om drugsgeld wit te wassen. Als de bovenwereld de onderwereld hierbij helpt, noemen we dit ondermijning”, schrijft de gemeente Sliedrecht. Er zijn meer voorbeelden te noemen. Een notaris die geen melding maakt als iemand met contant geld een woning koopt. Een verhuurmakelaar die zijn administratie niet op orde heeft waardoor criminelen een woning kunnen huren. Autobedrijven die verborgen ruimtes inbouwen voor het vervoeren van drugs, cash en wapens.
Herken signalen
Ondermijning en drugscriminaliteit zijn vaak niet direct zichtbaar. “Toch moeten u in uw eigen straat, buurt of omgeving ook vast wel eens zaken opvallen. Jongeren die ergens rondhangen en snel wat uitwisselen met voorbijgangers. Een auto waar mensen steeds iets ‘afhalen’. Veel aanloop bij een (dichtgeplakte) woning, ook op gekke tijden. Al dit soort zaken zijn voor de gemeente en de politie heel waardevol om te weten”, schrijft de gemeente, “Afgelegen plaatsen zoals bedrijventerreinen en buitengebieden bieden ook volop kansen voor ondermijning en drugscriminaliteit. Wat daar op kan vallen is activiteit op vreemde tijden of bedrijven die helemaal afgeschermd zijn waardoor je er nooit goed naar binnen kunt kijken. Ook als bedrijven een vervallen uitstraling hebben maar toch met veel camera’s beveiligd zijn, dan is dat opvallend. Allemaal zaken die goed zijn om te melden bij je gemeente, wijkagent of via Meld Misdaad Anoniem.”
Duidelijk beeld en melden
Door verschillende signalen bij elkaar op te tellen, ontstaat volgens de gemeente vaak een duidelijker beeld. “Dat is precies wat de overheid doet. Gemeenten, Openbaar Ministerie, politie en Belastingdienst werken samen en wisselen informatie uit. Door als één overheid op te treden kunnen we met zowel strafrecht, bestuurlijke maatregelen, toezicht, preventie en andere maatregelen, effectief optreden tegen ondermijning. Als overheid kunnen we dit niet alleen. Zie je zelf dingen waarvan je vermoedt dat die niet oké zijn? Meld het dan!”, aldus de gemeente Sliedrecht. Dat melden kan door de gemeente Sliedrecht te bellen, tel. 14 0184, via de politie tel. 0900 8844 of anoniem bij Meld Misdaad Anoniem tel. 0800-7000.
Je ziet voldoende als je opstraat loopt dealers rond om yulius die daar hard drugs verkopen je meld het ergebeurd niks iligaal vuurwerk wat afgestoken word je belt 112 vervolgens krijg je SMSje dat je misbruik maakt van alarm nummer terwijl op borden staat bij verdachten situatie bel je 112 zoveel dingen op te noemen maar niemand luister
Mooi verhaal op papier. Maar pan klare zaken oppakken door de gemeente Sliedrecht is er niet bij. Ambtenaren van de gemeente die geen onderzoek doen en totaal niet weten waar ze mee bezig zijn. De melder wordt figuurlijk als niet bestempeld. Ambtenaren van de gemeente verschuilen achter de privacy. Ze hebben 1 keer op locatie wezen kijken tussen 08.30 en 16.00 uur, terwijl het juist te constateren was tussen 16.30 uur en 06.00 uur. Ik kan er een boek over schrijven. Wat een sukkels en arrogante ambtenaren.