TIEL / SLIEDRECHT – Het Waterschap Rivierenland bericht dagelijks over het hoge water, waar we ook in de Merwede bij Sliedrecht mee te maken hebben. Ook vandaag, woensdag 3 februari 2021. Verwacht wordt dat het water nog zeker tot zondag stijgt.
Het beeld van de haven woensdagmiddag. Het waterpeil staat nog ongeveer een meter onder de rand van de Schuttevaerkade. Verderop is goed te zien dat de schepen al flink hoger liggen. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
De volle uiterwaarden zijn een indrukwekkend gezicht, gevaar is er niet. Waterschap Rivierenland: “We roepen op om drukte te vermijden op dijken en kades. Houd afstand en ontzie de natuur in ondergelopen uiterwaarden, zodat dieren een goed heenkomen kunnen zoeken.”
Tekst gaat verder onder video.
Dijkgraaf Co Verdaas woont zelf buitendijks en praat je kort bij.
Langzaam maar gestaag kruipt de Rijn bij Lobith naar 14m +NAP. Deze ‘verhoogde waterstand’ is nog een meter onder ‘hoogwater’, een stand die waarschijnlijk niet wordt gehaald. De piek op de Rijn wordt zondag verwacht bij Lobith, met een waterstand van 14,50m +NAP.
Hoogwater
Langs de grote rivieren staat nu water tegen de dijken. Uiterwaarden en buitenpolders staan vol. Dat gebeurt met grote kracht. De rivier is een massieve stroom. In het Munnikenland zoeken de grazers de Wakkere Dijk op. Dat is hun vluchtplaats, nu het gebied dient als ‘Ruimte voor de Rivier’. Ook in andere uiterwaarden is nog weinig droge grond. Na Nijmegen en Arnhem staat het water nu ook hoog bij steden als Tiel , Zaltbommel en Gorinchem.
Tegen dijken
Dankzij het openen van inlaatsluizen staan de meeste buitenpolders nu onder water. Zo raken volgens het waterschap de zomerkades minder beschadigd nu ze kopje onder gaan. Nu de rivier tegen de hoge dijken staat, worden ze regelmatig geïnspecteerd. “De dijken kunnen dit aan. Ze zijn er voor gebouwd. Dijkbeheerders letten op wellen, vervorming en de grasmat. Permanente dijkbewaking is niet aan de orde”, zegt het waterschap.