SLIEDRECHT – Terugkijkend op één jaar ‘lokale aanpak vroegtijdige schulden’ is wethouder Piet Vat (SGP-Christen Unie) van Sociaal, Zorg en Welzijn tevreden. Dat laat hij woensdag 17 juni 2020 weten in een College Informatiebrief (CIb) na een tussenevaluatie. “Deze evaluatie is op basis van de eerste tien maanden met in het verslag opgenomen een beschrijving van de werkwijze, de voortgang en de tussentijdse resultaten. De eerste resultaten zijn zeer positief te noemen”, aldus Vat.
In de eerste 10 maanden zijn er 33 inwoners met schuldenproblematiek actief geholpen en ondersteund. Van de 33 inwoners zijn er zestien uitgestroomd waarvan dertien naar een traject of afronding en slechts drie zijn vroegtijdig gestopt, zeventien inwoners zijn nog steeds in begeleiding.
Op 1 juni 2019 ging de lokale aanpak vroegsignalering schulden van start. Dit is een pilot van drie jaar waarbij na twee jaar zou worden geëvalueerd om zo een afweging te kunnen maken voor continuering en verdere financiering van de lokale aanpak. Inmiddels zijn we één jaar verder en heeft het Sociaal Team Sliedrecht een tussenevaluatie opgesteld.
Samenwerking
Landelijk en regionaal is het beeld dat mensen die zich melden voor schuldhulpverlening gemiddeld een totale schuld hebben van ongeveer € 40.000 bij veertien verschillende schuldeisers. Uit de bevindingen valt onder meer op te maken dat het vaak inwoners betreft die of de hulpverlening niet weten te vinden of eerder negatieve ervaringen hebben gehad met een sociale dienst of hulpverleningsorganisatie. “Onderdeel van het succes is de goede samenwerking tussen alle betrokken partijen die samenwerken binnen Het Bonkelaarhuis. Het gaat met name om de Sociaal Juridische Diensten, de Sociale Dienst Drechtsteden (SDD) en de consulent vroegsignalering schulden zelf”, schrijft Vat in de CIb.
Warme overdracht
De synergie die de samenwerking oplevert is volgens Vat echt van meerwaarde voor de inwoner. Vat: “De lokale aanwezigheid van de SDD in Het Bonkelaarhuis wordt ervaren als een pré. Het toe leiden van inwoners naar de SDD verloopt hierdoor gemakkelijker. Intakegesprekken worden gezamenlijk gevoerd, hier is daadwerkelijk sprake van een warme overdracht. Gelijktijdig blijft de consulent vroegsignalering schulden ook betrokken wanneer een inwoner een traject van schuldhulpverlening in gaat. Dit lijkt effect te hebben doordat er minder uitval uit trajecten plaatsvindt.”