Raad vergadert op gemeentewerf over toekomst lokaal afvalbeleid 2020-2025

SLIEDRECHT – Er moet door de gemeente Sliedrecht een nieuw afvalbeleid worden opgesteld. Maandagavond 2 maart 2020 werd een uitleg gegeven op de gemeentewerf aan de Lelystraat over hoe Sliedrecht omgaat met afval. Voor de aanwezigen werd het een interactieve avond, want van op de stoel blijven zitten, was geen sprake. Centrale vraag was ‘hoe gaan we de komende jaren met afval om?’ In een beeldvormende vergadering werd over het lokaal afvalbeleid 2020-2025 gesproken en er werd terug- en vooruit gekeken. 

Tijdens deze openbare beeldvormende vergadering wordt de raad geïnformeerd over de huidige stand van zaken met betrekking tot de afvalinzameling en de diverse oplossingsmogelijkheden om aan de Van Afval Naar Grondstof (VANG)-doelstelling te gaan voldoen. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Tekst gaat verder onder tweet.

Restafval
Wethouder Ton Spek (CDA) van Afvalbeleid opende de avond, er volgde een interactief spel en een presentatie. Marianne Zegwaard, senior adviseur Stantec, gaf een uitleg over de afvalverwerking. In 2018 werd de de inzameling van restafval op de duurzaamheidsagenda opgesteld. Doel was in 2020 om naar 100 kg te gaan en in 2025 maximaal 30 kg restafval per inwoner te hebben. Het was in 2019 nog 210 kg (ambitie beleidsplan was 180 kg – red.). De afgelopen vijf jaar is de hoeveelheid nauwelijks gedaald. Organisch keukenafval (zo’n 25%) zit nu nog in het restafval. Dat kan er volgens Zegwaard uit. Alles bij elkaar blijkt maar 39% echt restafval. Dit jaar is de afvalstoffenheffing omhoog gegaan na vele jaren stabiel. Binnen de Drechtsteden betalen de inwoners van Sliedrecht overigens het minst, gemiddeld € 210,–.

Verbeterpunten
Met de aanwezigen werd ook gesproken over wat beter kan. Doordat Sliedrecht open afvalcontainers heeft, bestaat volgen Zegwaard de kans dat er misbruik van wordt gemaakt. Er zijn verschillende verbetermogelijkheden, zoals een toegangsregistratie (pasje, sleutel), meer controle bij het milieupark, optimaliseren GFT-voorziening hoogbouw, textiel inzameling via bovengrondse containers i.p.v. ondergrondse containers of een keukenbakje voor alle huishoudens. Kosten bij elkaar geschat op € 660,–. De structurele kosten gaan omhoog met de verbeterpunten. 

Planning maandagavond
Later maandagavond kwam Ralf Arents, conceptontwikkelaar afvalverwerker HVC, aan het woord. Na afloop bestaat voor alle aanwezigen de mogelijkheid om deel te nemen aan de rondleiding op de gemeentewerf met betrekking tot het wagenpark. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld