door Peter Donk
SLIEDRECHT – Het grootste woord in het dorp hebben over groen, maar niet aanwezig zijn op een avond als over het groenbeleid van nu en in de toekomst in Sliedrecht wordt gesproken. Een aantal inwoners liet het donderdagavond 30 januari 2020 afweten op de avond over groenbeleid georganiseerd door de gemeente Sliedrecht in het Natuur- en Milieu Educatiecentrum De Hooizolder in het Burgemeester Feitsmapark. De opkomst was met vijftien personen – onder wie een aantal leden van de gemeenteraad en bestuurders van Stichting Sliedrecht Groen – belabberd.
Wethouder Spek leidde de avond in. Wie mee wilde denken en wilde praten over het groenbeleid van de gemeente Sliedrecht was donderdagavond welkom. Klagende inwoners hadden de kans hun zegje persoonlijk te doen en hun ideeën in te brengen. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)
Wethouder Ton Spek (CDA) van Openbare Ruimte, Milieu en Duurzaamheid hield een inleiding en gaf een toelichting over hoe de gemeente op dit moment in ‘het groen’ staat. Het is volgens Spek beslist niet altijd negatief, zoals het kappen van bomen. Groen heeft volgens hem de volle aandacht. Spek: “We geven daarom soms tegengas. Ik zie ook taxatierapporten en overwegingen voorbij komen. We zijn er bij de gemeente Sliedrecht serieus mee bezig. Het is niet zo dat we lukraak maar wat doen. We schreven vorig jaar voor € 35.000,– aan rekeningen uit vanwege het beschadigen of verwijderen van ‘gemeentegroen’.”
Tekst gaat verder onder tweet.
Donderdagavond konden inwoners meepraten over het groenbeleid in Sliedrecht. Een aantal maakte van die gelegenheid gebruik door hun idee letterlijk op tafel te leggen. (Foto's Peter Donk / Sliedrecht24) pic.twitter.com/PSFRVovS63
— Sliedrecht24 (@Sliedrecht24) January 30, 2020
Aanscherping herplantplicht
Spek vertelde dat de gemeente Sliedrecht ‘slimmer en beter’ met groen omgaat en sprak de aanwezigen aan om mee te denken over groen in het dorp. “Doen we het goed? Waar kan het beter? Planten we op de juiste plaats? We willen het weten!”, aldus Spek, die ook de herplantplicht wil aanscherpen. “Wie moet herplanten moet dat binnen een tijdsbestek uitvoeren en aantonen dat de herplantplicht is gedaan”, aldus Spek, die ook nog wees op een fonds (‘nu al een potje’) waar Stichting Sliedrecht Groen kennis van heeft.
Groenbeleidsplan
Na Spek gaf een beleidsadviseur openbare ruimte Groen uitleg over de invulling van de avond en het te lopen tijdspad gingen twee werkgroepen aan de slag met elkaar. Met foto’s en het kunnen maken van aantekeningen. Ze konden alle ideeën uiten. Vervolgens konden de groepen hun ‘groenbeleidsplan’ presenteren en gingen de drie aanwezige ambtenaren ‘plagende opmerkingen’ maken om het aan te scherpen. Donderdagavond draaide het om drie hoofdvragen: Bomen en kappen, onderhoud aan openbaar groen én ruimte en rust voor groen. Alles suggesties zijn donderdagavond verzameld en gaan mee naar het gemeentekantoor. Eind februari 2020 bespreekt het college het voorstel voor het groenbeleidsplan. Daarna legt het college het plan eind maart voor aan de gemeenteraad. Als de raad akkoord gaat, is het groenbeleidsplan in mei dit jaar van kracht.
Wat jammer dat er zo weinig mensen waren! Misschien wordt er gedacht dat het geen zin heeft; ook mede vanwege de plannen voor bomenkap op het ziekenhuisterrein!? Bezwaarschrift van de bewoners werd ook geen aandacht aan besteed, ze hebben hier niets van gehoord. Waarom zou men dan nog naar zo’n info avond komen! Maar juist die groep mensen had moeten gaan!
Ik had graag willen komen maar was met vakantie!
Ja, daar heb je wel een punt Peter. Daar zijn wij met velen tekort geschoten. Misschien voor in de toekomst afspreken dat een ieder die zich laat horen via Sliedrecht24 over dit onderwerp daarmee automatisch een uitnodiging krijgt om dit soort bijeenkomsten bij te wonen? Of zich moreel verplicht voelt natuurlijk.