SLIEDRECHT – In een oordeelsvormende vergadering heeft de gemeenteraad Sliedrecht zich dinsdagavond 28 januari 2020 uitgelaten over de plannen voor woningbouw op het voormalige ziekenhuisterrein aan de Wilhelminastraat. Daarvoor moeten acht bomen wijken en geldt er een herplantplicht. Een aantal partijen keerde zich tegen de bomenkap. Over de invulling van het terrein – dus wel of niet kappen – ging het voorstel dinsdagavond officieel niet. De raadsleden van PRO Sliedrecht, PvdA en D66 gingen het item echter niet mijden.
Fractievoorzitter Gerrit Venis (PRO Sliedrecht) baalde dat hij niets mocht zeggen over de bomen. “Dat zou driekwart van mijn verhaal zijn”, aldus Venis. Zijn partij stond achter het collegevoorstel. “Maar je past wel een omgevingsvergunning voor de kap van acht bomen toe. Dat hoort dan toch ook in de coördinatieregeling.” Volgens wethouder Van der Plas kwam de vergunning voor de bomen eerder. Venis begreep het verschil niet in de omgevingsvergunningen. Fractievoorzitter Cees Paas (SGP-ChristenUnie) nam het woord om uitleg te geven terwijl de wethouder met beantwoording bezig was. De wethouder bleef stil. Venis kwam met een voorwaarschuwing en die klonk dreigend. PRO Sliedrecht verzocht het college om de bezwaarprocedure maar af te wachten. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)
Het College van B & W stelt de raad voor om de gemeentelijke coördinatieregeling toe te passen op de beoogde woningbouwontwikkeling aan de Wilhelminastraat 75, waar nu nog het gebouw van het Albert Schweitzer ziekenhuis staat. Met het toepassen van de gemeentelijke coördinatieregeling loopt de procedure voor herziening van het bestemmingsplan en de aanvraag omgevingsvergunning gelijk op. Raadslid Gökhan Torun (PvdA): “Dit beperkt de flexibiliteit van de aanvrager van de omgevingsvergunning. Echter het toepassen van de gemeentelijke coördinatieregeling heeft voor de Sliedrechtse inwoners geen negatieve impact. Integendeel, er zal bij instemming van dit raadsvoorstel stappen worden gemaakt waarbij de omwonenden en belanghebbenden bij zullen worden betrokken.” “Tegen het stroomlijnen en bundelen van meerdere procedures kan niemand bezwaar hebben. Grote stappen; snel thuis immers? Aan de procedure zijn evenwel ook nadelen verbonden”, legde burgerraadslid Gert Jongeneel (Slydregt.NU) uit. Torun: “De Sliedrechters zullen hierdoor spoedig duidelijkheid krijgen wat de uitwerking van het bestemmingsplan gaat worden in een daadwerkelijk fysieke plan. Omwonenden worden met de toepassing van de gemeentelijke coördinatieregeling dus beter geïnformeerd, wat voor ons als muziek in de oren klinkt.” Torun vond dat de ontwikkelaar verantwoordelijk is voor draagvlak in de omgeving.
Tekst gaat verder onder tweet.
In de oordeelsvormende vergadering van de gemeenteraad Sliedrecht komt vanavond het plan aan de Wilhelminastraat aan de orde. (Artist impressions) 1/3 pic.twitter.com/d5s6A1Y648
— Sliedrecht24 (@Sliedrecht24) January 28, 2020
Bomen
Het is volgens Jongeneel een groot nadeel voor een belanghebbende dat voordat de benodigde besluiten worden genomen er maar één moment is om te reageren, door middel van zienswijzen. “Als een belanghebbende niet tijdig reageert, zijn er geen mogelijkheden van beroep meer. Anders dan normaal is beroep mogelijk bij één instantie. Het gaat om de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij behandelt de besluiten als één besluit en moet binnen zes maanden na ontvangst van het verweerschrift haar oordeel te geven. Het is Slydregt.NU bekend dat er bij de omwonenden in de Wilhelminastraat grote zorgen zijn gerezen over de op het bouwterrein aanwezige bomen. Zij willen het groen handhaven en in iedere geval de bomen (herplaatsen)”, stelde Jongeneel. De PvdA was nog stelliger. Torun: “Het gaat de PvdA aan het hart, dat er ook op dit project weer een aantal grote bomen verdwijnen. En dan is het antwoord, dat het dit keer niet anders kon en dat er herplantplicht opgelegd wordt, maar – alstublieft voorzitter en heel het college – zullen we nu dan toch eindelijk niet eens afspreken, dat we allemaal nog beter ons best gaan doen om dit soort grote oude bomen te behouden! Oftewel voorzitter ‘kappen met kappen’.” “De bomen moeten blijven staan, waar ze staan. Die zijn cruciaal, gezonde bomen, staan voor de herinnering aan een ziekenhuis op die plek. Je zou ze als monument moeten beschouwen. Om de bomen moeten we heen bouwen”, sprak fractievoorzitter René de Munck (D66 Sliedrecht).
Tekst gaat verder onder tweet.
In de oordeelsvormende vergadering van de gemeenteraad Sliedrecht komt vanavond het plan aan de Wilhelminastraat aan de orde. De woningen zouden moeten komen op het voormalige ziekenhuisterrein. (Artist impressions) 2/3 pic.twitter.com/Bq8MZY1pga
— Sliedrecht24 (@Sliedrecht24) January 28, 2020
PvdA Sliedrecht hoopt dat in het vervolgtraject de mooie woorden van de ontwikkelaar ook daadwerkelijk worden nagekomen. Torun: “We vertrouwen erop dat de ontwikkelaar bij iedere nieuwe stap de omwonenden tijdig en goed zal informeren en een bijdrage levert dat de omwonenden zullen participeren.” De PvdA hoopt ook dat de raad goed zal worden geïnformeerd en rekent erop dat de wethouder de politieke partijen tussentijds op de hoogte houdt over de ontwikkelingen aan Wilhelminastraat 75.
Tekst gaat verder onder tweet.
In de oordeelsvormende vergadering van de gemeenteraad Sliedrecht komt vanavond het plan aan de Wilhelminastraat aan de orde. Bij deze een impressie van de plannen. (Artist impressions) 3/3 pic.twitter.com/DJpVb3GxYb
— Sliedrecht24 (@Sliedrecht24) January 28, 2020
Jongerenhuisvesting
De locatie herinnert het CDA vooral aan het plan voor jongerenhuisvesting op deze locatie en de ingediende motie. “Een idee wat het CDA al geruime tijd koestert en zeker niet loslaat. Ik zie mezelf nog op een mooie lentedag naar het oude ziekenhuisterrein togen om met eigen ogen te bekijken wat er allemaal mogelijk is. Dat bezoekje op die lentedag heeft er uiteindelijk toe geleid dat het CDA op 27 juni 2017, bij de behandeling van de Kadernota 2018, de motie ‘Van ziekenhuis naar jongerenhuis’ heeft ingediend. Een motie die is aangenomen door deze raad en waarin het college werd opgeroepen om jongerenhuisvesting mogelijk te maken op het terrein van het ASZ. Gelukkig, kunnen wij zeggen, is opvolging gegeven aan deze motie”, sprak fractievoorzitter Frank Dunsbergen (CDA), “Uit de stukken blijkt dat de Nota van Uitgangspunten op 11 juni 2018 zijn gedeeld met het ziekenhuis met een duidelijke tekst: starterswoningen volgens het community idee, oftewel: jongerenhuisvesting, waarbij jongeren geacht worden iets voor de maatschappij te betekenen.” Dunsbergen toonde zich erg tevreden is dat vandaag een volgende stap zichtbaar wordt. Een stap die, als de raad ermee instemt, betekent dat als alles goed gaat en mee zit, dit jaar alle procedures doorlopen kunnen worden en in 2021 kan worden gestart met de sloop en de bouw. Ik sluit af. Het moge duidelijk zijn: het CDA is enthousiast over deze plannen en kan op 11 februari van harte instemmen met dit voorstel!” Het CDA repte met geen woord over te kappen bomen. Hun wethouder Ton Spek (CDA) maakte de afspraken met de ontwikkelaar. De laatste werkt volgens verantwoordelijk wethouder Ben van der Plas (PvdA) van Ruimtelijke Ordening aan de relatie met omwonenden. “Gesproken wordt met buren”, aldus Van der Plas. Het wordt een debatstuk dinsdag 11 februari 2020.