SLIEDRECHT – Politie, vrijwilligers van buurttoezicht en een ambtenaar van de gemeente Sliedrecht waren donderdagavond 19 december 2019 betrokken bij een activiteit rond het Donkere Dagen Offensief 2019. Honderden auto’s werden gecontroleerd of ze op slot stonden. In de auto werd een ‘kartonnen’ waarschuwingssleutel achter gelaten.
Gecheckt werd of auto’s waren afgesloten. In ruim veertig gevallen was dat niet zo en werden in enkele gevallen waardevolle spullen gevonden in de wagen. (Foto Politie Drechtsteden Buiten)
Tekst gaat verder onder tweet.
Gisteravond met @slydregtveilig, wijkagenten en ambtenaar OOV @Sliedrechtgem een #DDO actie gehouden in #Sliedrecht-West????????♂️ De actie stond in teken van de vele #autoinbraken afgelopen tijd. Maar liefst 43 open auto’s aangetroffen! Er lag o.a. laptop en navigatie voor het grijpen???? https://t.co/ROgWDaKSaM pic.twitter.com/T4qVJ2S1DR
— Frank Ruitenberg (@Pol_Ruitenberg) December 20, 2019
Sliedrecht24 vroeg zich af hoe het juridisch zit. Mensen zouden tenslotte bewust hun auto kunnen hebben opengelaten om braakschade bij diefstal te voorkomen. Ook wordt ‘een bericht’ achtergelaten door de onderzoekers, zonder direct met de eigenaar te communiceren dat er in zijn of haar auto is gekeken. Soms werd bij mensen aangebeld om ze op de open auto te wijzen.
Gespannen voet
De actie is volgens Jongeneel Advocaten ‘op het randje’. Mr. Gert Jongeneel verwijst ook naar wat erover in het strafrecht staat. “Volgens mij kan dit alleen bij verdenking van een misdrijf en ook tegen de wil van de gebruiker. De actie is echter een feitelijke handelen in de vorm van het onderzoeken van een onbeheerd voertuig. Volgens mij rek je dit nogal ver op door overal in te gaan neuzen. Het staat op gespannen voet met de privacy. Een wettelijk verbod is er ook niet. De vraag rijst of we dit wel moeten willen als er geen sprake is van verdachte omstandigheden in een normale woonwijk”, aldus mr. Gert Jongeneel vrijdagavond 20 december 2019.